Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F][X16sz]klekotanie w skrzyni biegow/sprzegle

Featured Replies

Napisano

Od kilku dni coś klekocze-klepie mi w skrzyni biegów lub sprzęgle. Klekot ustaje gdy wcisnę sprzęgło. Identycznie jest na biegu i na luzie. Na zimnym klekocze i na gorącym chyba też. Za to ustaje podczas hamowania silnikiem. Co to za diablestwo mi się w moim autku zalęgło?

Napisano

> ustaje podczas hamowania silnikiem

Nie chcę zaczynać z grubej rury, ale dla mnie to wygląda na uszkodzenie uzębienia którejś pary kół zębatych. Gdy skrzynia napędzana jest od kół (hamowanie silnikiem, czy wciśnięcie sprzęgła w czasie jazdy) współpracuje druga strona zębów (jest przecież luz międzyzębny) może wykruszył się ząbek...

Napisano

Ja delikatnie zasugeruję tłumik drgań na tarczy sprzęgła.

Napisano
  • Autor

>Gdy skrzynia napędzana jest od kół (hamowanie silnikiem, czy wciśnięcie sprzęgła w

> czasie jazdy) współpracuje druga strona zębów

Dziś sprawdziłem i tak samo zachowuje się gdy "hamuje" samą skrzynią przy przy wrzuconym luzie. Jak już mocno zwolnię to odzywa się klekot i narasta do zatrzymania samochodu.

Napisano

> tak samo zachowuje się gdy "hamuje" samą skrzynią przy wrzuconym luzie. Jak zwolnię to odzywa się klekot i narasta do zatrzymania samochodu.

To sugerowałoby jednak uszkodzenie tarczy sprzęgła - luźna sprężyna - jak to pisał poprzednik.

Napisano
  • Autor

> To sugerowałoby jednak uszkodzenie tarczy sprzęgła - luźna sprężyna - jak to pisał poprzednik.

Nie żebym się kłócił ale czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego toto klepie w sytuacji gdy hamuje na luzie. Tak po kolei jak krowie na miedzy.

Napisano

> jak krowie na miedzy...

No racja claps.gif... mógłbyś wtedy, oczywiście zachowując bezpieczeństwo, wyłączyć silnik i wtedy w czasie zwalniania, silnik, sprzęgło i wałek sprzęgłowy się nie kręcą... Jeżeli dźwięk definitywnie pochodzi ze skrzyni, a nie z półosi, przegubów i łożysk kół to wracam do pierwszej myśli.

Napisano
  • Autor

> mógłbyś wtedy, oczywiście zachowując bezpieczeństwo, wyłączyć silnik i wtedy w czasie

> zwalniania, silnik, sprzęgło i wałek sprzęgłowy się nie kręcą...

Sprawdziłem: gdy hamuje na luzie, pojawia się terkot, gasze silnik i nastaje cisza, terkotu nie ma.

Napisano

> Sprawdziłem: gdy hamuje na luzie, pojawia się terkot, gasze silnik i nastaje cisza, terkotu nie ma.

Normalnie ping-pong... Po tym wywodzie wracamy do sprzęgła. A nie terkocze czasem na postoju gdy silnik, po dodaniu obrotów, schodzi do obrotów biegu jałowego. Powinna być wtedy różnica w głośności hałasu zależnie od tego czy sprzęgło jest załączone czy rozłączone.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Normalnie ping-pong... Po tym wywodzie wracamy do sprzęgła. A nie terkocze czasem na postoju gdy

> silnik, po dodaniu obrotów, schodzi do obrotów biegu jałowego. Powinna być wtedy różnica w

> głośności hałasu zależnie od tego czy sprzęgło jest załączone czy rozłączone.

Przy wciśniętym pedale sprzęgła zawsze jest cicho. Przy zwolnionym stukot przyspiesza wraz z obrotami. A głośność raczej taka sama.