Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Croma 1.9 MJ - mułowaty

Featured Replies

Napisano

Hej,

Mamy Cromę II 1.9 Multijet służbową, auto zrobiło się strasznie mułowate do 2,5kRPM, później rwie jak wariat.

Odpięcie przepływki nie robi żadnej różnicy, na desce wywala błąd, szef mówi że po podpięciu do komputera wywala błąd przepustnicy, ale coś mi się nie chce wierzyć.

Czy takie objawy wskazują na pad przepływomierza?

Pzdr.

Edyta:

Już chyba wiem - EGR pewnie

Pytanie: zaślepiać czy czyścić?

Napisano

> Już chyba wiem - EGR pewnie

Skoro to służbowa to wymieniać zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Skoro to służbowa to wymieniać

A jak chce za% u szefa że da się tanio, to można zaślepić tą z dziurkami blaszką? zlosnik.gif

Napisano

> A jak chce za% u szefa że da się tanio, to można zaślepić tą z dziurkami blaszką?

To wpierw wyczyscic, a potem zaslepic wink.gif

Napisano

> A jak chce za% u szefa że da się tanio, to można zaślepić tą z dziurkami blaszką?

Ale na pewno wyczyścić i sprawdzić, ew "uzdatnić" cewkę. cool.gif

Napisano

Na uznanie u szefa bym nie liczył - samo zamontowanie kryzy bez usprawnienia EGR-a i tak nic nie da smirk.gif

Napisano
  • Autor

No i galante jutro będziemy działać smile.gif, mam nadzieję że cewka nie zdążyła się zjarać, bo po skasowaniu błędu przez jakiś czas jest ok.

Napisano

> .... , mam nadzieję że cewka nie zdążyła się zjarać, bo po

> skasowaniu błędu przez jakiś czas jest ok.

cewka raczej najpierw się zaciera-blokuje a dopiero potem może się spalić - ale to rzadziej.

Napisano
  • Autor

No i jest kwas.

Coś mnie podkusiło żeby wziąć laptopa z kablem i sprawdzić, wyskoczyło coś takiego:

croma.th.png

Błąd przepływki zrobiłem ja wczoraj.

Z rana auto jeździło normalnie mimo aktywnych błędów, po skasowaniu błędów te ponownie nie wyskoczyły. Pewnie wyskoczą za niedługi czas znowu.

Na co się szykować?

Edyta:

Po podpięciu pod CDIF'a wyskoczyło P2108 - przepustnica przykleja się wink.gif

Jak poczyścimy zobaczymy czy coś pomogło.

Napisano
  • Autor

Czyszczenie klapy gaszącej i EGR dało tyle, że lepiej się zbiera od 2tyś obr, błąd dalej wywala, dodatkowo zaczął częściej wchodzić w tryb awaryjny czyli 2000 obr i nic więcej, nawet ciężko rozpędzić auto.

Cena nowej klapy ze sterowaniem - powalająca

Jakaś alternatywa?

Napisano

> Czyszczenie klapy gaszącej i EGR dało tyle, że lepiej się zbiera od 2tyś obr, błąd dalej wywala,

> dodatkowo zaczął częściej wchodzić w tryb awaryjny czyli 2000 obr i nic więcej, nawet ciężko

> rozpędzić auto.

> Cena nowej klapy ze sterowaniem - powalająca

> Jakaś alternatywa?

Silnik 120KM i wirus:) i problem klap rozwiazany

Napisano

> Czyszczenie klapy gaszącej i EGR dało tyle, że lepiej się zbiera od 2tyś obr, błąd dalej wywala,

> dodatkowo zaczął częściej wchodzić w tryb awaryjny czyli 2000 obr i nic więcej, nawet ciężko

> rozpędzić auto.

> Cena nowej klapy ze sterowaniem - powalająca

> Jakaś alternatywa?

Sprawdź jeszcze zaworek sterujący zmienną geometrię turbiny i przewody podciśnieniowe. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Napisano

> dodatkowo zaczął częściej wchodzić w tryb awaryjny czyli 2000 obr i nic więcej

> Jakaś alternatywa?

Zrób może jakieś testy dynamiczne wg. opisu na kąciku - któraś wartość jest poza dopuszczalnym zakresem i ECU się buntuje .