Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przeróbka ściany gipsowo-kartonowej

Featured Replies

Napisano

Witam,

W związku z przemeblowaniem pokoju, zastanawiam się nad przesunięciem otworu drzwiowego w ściance działowej gipsowo-kartonowej. Ścianka ma dług. 5 m i wys. 3,3m. Istniejący otwór drzwi chciałbym przesunąć o ok. 80 cm. Myślę, że można usunąć część płyt, uzupełnić szkielet nowymi kształtownikami, zamontować nową ościeżnicę i ponownie uzupełnić pokrycie z płyt gip-kart.

Co sądzicie o tym? Da się samemu zrobić? Nie mam żadnego doświadczenia w tego typu pracach a tzw. fachowcy, z którymi gadałem twierdzą, że lepiej wszystko wyburzyć yikes.gif i postawić nową sciankę. Moim zdaniem to więcej roboty i materiału

Napisano

> Witam,

> W związku z przemeblowaniem pokoju, zastanawiam się nad przesunięciem otworu drzwiowego w ściance

> działowej gipsowo-kartonowej. Ścianka ma dług. 5 m i wys. 3,3m. Istniejący otwór drzwi

> chciałbym przesunąć o ok. 80 cm. Myślę, że można usunąć część płyt, uzupełnić szkielet nowymi

> kształtownikami, zamontować nową ościeżnicę i ponownie uzupełnić pokrycie z płyt gip-kart.

> Co sądzicie o tym? Da się samemu zrobić? Nie mam żadnego doświadczenia w tego typu pracach a tzw.

> fachowcy, z którymi gadałem twierdzą, że lepiej wszystko wyburzyć i postawić nową sciankę.

> Moim zdaniem to więcej roboty i materiału

bo mają rację

jak zaczniesz ruszać tą ścianką podczas wycinania i innych operacji to zacznie to wszystko pękać frown.gif

Pomyślo rozebraniu całości i postawieniu od nowa

Jak bedziesz kombinował z przeniesieniem otworu to wykonaj wszystkie czynności bardzo delikatnie za pomocą np wycinarki i drobnym ostrzem wink.gif

Napisano
  • Autor

> bo mają rację

> jak zaczniesz ruszać tą ścianką podczas wycinania i innych operacji to zacznie to wszystko pękać

> Pomyślo rozebraniu całości i postawieniu od nowa

> Jak bedziesz kombinował z przeniesieniem otworu to wykonaj wszystkie czynności bardzo delikatnie za

> pomocą np wycinarki i drobnym ostrzem

Dzięki za radę. Chodzi o to, że chciałby to zrobić we własnym zakresie. Stawianie całej ściany mnie trochę przeraża..

Napisano

> Dzięki za radę. Chodzi o to, że chciałby to zrobić we własnym zakresie. Stawianie całej ściany mnie

> trochę przeraża..

weź pod uwagę jeszcze jedną rzecz, czy przypadkiem w miejscu gdzie chcesz zrobić otwór na drzwi nie idzie profil, wycięcie go mianowicie nie będzie takim hop ciup,

IMHO rozebrać to co jest i postawić nowe, przy okazji jeśli jest potrzeba zamocowania czegoś ciężkiego na ścianie wzmocnić albo płytą OSB albo dodatkowym profilem

Napisano

> Witam,

> W związku z przemeblowaniem pokoju, zastanawiam się nad przesunięciem otworu drzwiowego w ściance

> działowej gipsowo-kartonowej. Ścianka ma dług. 5 m i wys. 3,3m. Istniejący otwór drzwi

> chciałbym przesunąć o ok. 80 cm. Myślę, że można usunąć część płyt, uzupełnić szkielet nowymi

> kształtownikami, zamontować nową ościeżnicę i ponownie uzupełnić pokrycie z płyt gip-kart.

> Co sądzicie o tym? Da się samemu zrobić? Nie mam żadnego doświadczenia w tego typu pracach a tzw.

> fachowcy, z którymi gadałem twierdzą, że lepiej wszystko wyburzyć i postawić nową sciankę.

> Moim zdaniem to więcej roboty i materiału

Nie widzę przeszkód. Wiadomo, że lepiej byłoby zrobić ściankę od nowa, szczególnie że fachowiec za całą ściankę skasuje więcej niż na przeróbkę, a czasowo wyjdzie podobnie wink.gif ale bez problemu da się zrobić tak jak Ty tego chcesz.

Najpierw trzeba byłoby rozrysować gdzie są obecne profile, wtedy można już sobie zaplanować gdzie dokładnie mają być drzwi. Wtedy usuwasz płytę k-g, wcmacniasz ciankę profilami gdzie się da, wstawiasz profile ościeżnicowe i gotowe zlosnik.gif

Nie takie rzeczy się przerabiało wink.gif

Napisano

> Nie takie rzeczy się przerabiało

Mam to samo zdanie. ok.gif

Co popęka, to popęka. Nie ma się czym przejmować, bo nową ścianę też przecież trzeba szpachlować.

Napisano

> Dzięki za radę. Chodzi o to, że chciałby to zrobić we własnym zakresie. Stawianie całej ściany mnie

> trochę przeraża..

No biorac pod uwage, ze musisz otwor zrobic profilami, to stopien skomplikowania podobny do stawiania nowej scianki.

Napisano
  • Autor

> No biorac pod uwage, ze musisz otwor zrobic profilami, to stopien skomplikowania podobny do

> stawiania nowej scianki.

Tak, ale ile materiału i bałaganu można zaoszczędzić. Rozmiesczenie profili określiłem za pomocą przyrządu do wykrywania rur w ścianie. Rozstaw 60 cm. W miejscu nowych drzwi usunę 1 profil, wstawię 2 nowe profile + poprzeczkę pod ościeżnicę i dam nowe płyty gips-karton. Mam nadzieję, że mi się całość nie zawali boje_sie.gif

Napisano

a tzw.

Bzdury gadają. Przeróbka tego to jakieś 2 dni na gotowo z pomalowaniem.

Nożyce, szlifierka kątowa z cienką tarczą, wkrętarka i do roboty. Nie powinno to być zbyt skomplikowane nawet dla laika, najwyżej poświęcisz trochę więcej czasu na to.