Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bijące koło

Featured Replies

Napisano

Co może być przyczyną tłuczenia/bicia tylnego koła ?

Po kolei, miałem zimówki i powyżej 80 km/h zaczęło bić tylne prawe koło. Myślałem że koło jest źle wyważone.

Dziś przełożyłem gumy na letnie. Gumiarz przy wyważeniu właśnie tego koła miał spore problemy i powiedział że koło lekko bije (jest jajkowate) - może to być krzywa felga lub zdeformowana opona. Jednak udało mu się wyważyć, nakładając 80 gram żelastwa. Pozostałe koła wyważył bez problemu.

No i bicie w zasadzie się nasiliło.

Co dodatkowo zauważyłem, koło strasznie się grzeje, ale w zasadzie od tarczy, przez bęben (mam tarczobębny) kończąc na feldze. Po przejechaniu 20 km nie da się dotknąć do felgi.

No i teraz nie wiem czego się czepiać, krzywej felgi, zapieczonego hamulca, czegoś jeszcze ?

Bicie koła mogłoby tak nagrzać piastę, które z kolei zagrzała resztę ?

Napisano

> Bicie koła mogłoby tak nagrzać piastę, które z kolei zagrzała resztę ?

Pewnie szczęki saidają...

Mi tak wlasnie siadły, że po podniesieniu samochodu kolo samo odpadło, bo zjechałem trzpień hehe.gif

Ale to bicie to bardziej kwestia, że łożysko pada, lub szczęki sie rozkleiły.

Wart sprawdzić, co by potem więcej nie wydać

Napisano
  • Autor

> Pewnie szczęki saidają...

Wymienione na nówki w zeszłym roku przez fachure polecanego na forum confused.gif.

Szczęki mogłyby powodować bicie koła ?

Napisano

> Szczęki mogłyby powodować bicie koła ?

u mnie spowodowaly, na sam koniec to całą buda mega bujało...

Tylko, ze na koncu to okazało, sięże nie tyle bicie ile przychamowywanie koła przez walniętą szczękę to było

Napisano
  • Autor

> u mnie spowodowaly, na sam koniec to całą buda mega bujało...

U mnie ten sam efekt, jedynie wiem które koło jest tego powodem.

> Tylko, ze na koncu to okazało, sięże nie tyle bicie ile przychamowywanie koła przez walniętą

> szczękę to było

Zastanawiam się do jakiego mechaniora się udać, naprawiacza felg czy speca od hamulców. A może uda się znaleźć 2 w 1. Muszę do piątku ogarnąć sprawę.

Napisano

Przełóż felgi lewą na prawą i sprawdź czy bicie przejdzie na drugą stronę, chyba, że kierunkowe to nie. Amory dobre? Mi kiedyś biło przez padnięty amortyzator.

Napisano
  • Autor

> Przełóż felgi lewą na prawą i sprawdź czy bicie przejdzie na drugą stronę, chyba, że kierunkowe to

> nie.

Kierunkowe. Jedynie co wiem, to że biły zimowe, letnie wyważone też biją, a gumiarz miał "ale" właśnie do tego koła.

> Amory dobre? Mi kiedyś biło przez padnięty amortyzator.

W listopadzie robiona "ścieżka" do przeglądu. Wszystko ok.

Tak się jeszcze zastanawiam, czy hamulce mogły rozgrzać tak felgę że się odkształciła?

Napisano

Dźwignij auto do góry z strony gdzie grzeje się felga i spróbuj zakręcić ręką. Jak będzie opór tzn, że trzeba się zainteresować bębnami lub rzadko łożyskiem. Nowe hamulce powinny dotrzeć się w bębnach do max 50km. Często występują problemy z nieoryginalnymi szczękami. A co do koła to ciężko powiedzieć czy z temperatury się odkształciło.

Napisano
  • Autor

> Dźwignij auto do góry z strony gdzie grzeje się felga i spróbuj zakręcić ręką. Jak będzie opór tzn,

> że trzeba się zainteresować bębnami lub rzadko łożyskiem.

Tak też zrobię.

>Nowe hamulce powinny dotrzeć się w

> bębnach do max 50km. Często występują problemy z nieoryginalnymi szczękami. A co do koła to

> ciężko powiedzieć czy z temperatury się odkształciło.

Myślę że zrobiłem minimum 5000 km. Szczęki nieoryginalne, ale markowe, średnia półka.

Napisano

> Tak się jeszcze zastanawiam, czy hamulce mogły rozgrzać tak felgę że się odkształciła?

Nie - dużo wcześniej odparowałby smar z łożysk i koło stanęło by dęba.

Napisano

> Kierunkowe. Jedynie co wiem, to że biły zimowe, letnie wyważone też biją, a gumiarz miał "ale"

> właśnie do tego koła.

To jak kierunkowa to wsadź to koło do przodu na ta samo stronę i zrób jazdę testową.

Napisano

Witam serdecznie.

Z opisu można wywnioskować dwa problemy. Jeden to krzywa felga (skoro było widać już na wyważarce). Drugi problem to coś z piastą lub hamulcem. Krzywa felga mogła np. rozwalić łożysko.

Powinieneś najpierw usunąć przyczynę grzania. Sprawdzić hamulec (poprzednicy już napisali jak). Sprawdzić łożysko.

Kiedy będziesz miał już pewność, że z piastą OK, możesz zacząć diagnozować problem z krzywa felgą. Np. przekładając całe koło.

Inaczej, jeśli będziesz robił wszystko na raz, wnioski mogą być mylące.

Uszkodzone w wyniku krzywej felgi łożysko może na sprawnym kole także powodować problemy. Tak samo blokujące szczęki, po rozgrzaniu będą dawały wrażenie: "bicia".

Powodzenia!