Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej do skrzyni automatycznej valvoline

Featured Replies

Napisano

Witam

Jest sobie olej do skrzyni automatycznej maxlife ATF i ma w aprobatach honda Honda ATF-Z1. Co to znaczy ? Kto co tu aprobował ? Honda niby zaleca do swoich skrzyń tylko hondowy ATF-Z1 ale ten maxlife ma niby aprobatę hondy. Można tego nalać ? Jakoś średnio mam chęć płacić po 100 pln/litr "specjalnego" hondowego oleju jak normalne oleje dobrych firm są po 30-40 pln/litr.

Napisano

> Witam

> Jest sobie olej do skrzyni automatycznej maxlife ATF i ma w aprobatach honda Honda ATF-Z1. Co to

> znaczy ? Kto co tu aprobował ? Honda niby zaleca do swoich skrzyń tylko hondowy ATF-Z1 ale ten

> maxlife ma niby aprobatę hondy. Można tego nalać ? Jakoś średnio mam chęć płacić po 100

> pln/litr "specjalnego" hondowego oleju jak normalne oleje dobrych firm są po 30-40 pln/litr.

Jak spełnia właściwą normę, to co w nim 'innego'?

Napisano
  • Autor

> Jak spełnia właściwą normę, to co w nim 'innego'?

ale kto stwierdza, że spełnia normę ? Valvoline, że spełnia normy hondowe czy honda, że valvoline spełnia ich normy.

Napisano

> ale kto stwierdza, że spełnia normę ? Valvoline, że spełnia normy hondowe czy honda, że valvoline

> spełnia ich normy.

Honda publikuje (lub nie...) specyfikację, Valvoline twierdzi że ją spełnia.

Jak masz wątpliwości, to lej olej od Hondy. Inaczej będziesz sobie w brodę pluł jak się coś posypie.

Napisano

Honda publikuje specyfikację swojego oleju? Link poproszę bo nie uwierzę smile.gif A co w nim specjalnego? Zalej nie oryginalny olej MTF do manualnej skrzyni serii D to się przekonasz, że niestety ale jest coś specjalnego w tych ich olejach :/

Napisano
  • Autor

> Honda publikuje (lub nie...) specyfikację, Valvoline twierdzi że ją spełnia.

> Jak masz wątpliwości, to lej olej od Hondy. Inaczej będziesz sobie w brodę pluł jak się coś

> posypie.

trochę mnie wnerwia kupowanie w aso po 105 pln/l oleju, który w stanach kosztuje chyba z 7$. Oczywiście można kupić na allegro po 70 ale to i tak przesada jak dla mnie.

Napisano

> ale kto stwierdza, że spełnia normę ? Valvoline, że spełnia normy hondowe czy honda, że valvoline

> spełnia ich normy.

No i właśnie tu jest problem. Bo to że na opakowaniu jest podana określona norma może świadczyć o tym że ma zatwierdzenie Hondy ale także może to być tylko zwykła deklaracja producenta, która nie musi oznaczać że olej jest identyczny z oryginałem.

Nie wiem jak Honda ale np. Mercedes publikuje listę olejów spełniających normy przetestowanych przez ich laboratorium. Niektórych olejów nie ma na liście a na opakowaniu mają podaną odpowiednią normę. Takich olejów staram się unikać.

Napisano

> Nie wiem jak Honda ale np. Mercedes publikuje listę olejów spełniających normy przetestowanych

> przez ich laboratorium. Niektórych olejów nie ma na liście a na opakowaniu mają podaną

> odpowiednią normę. Takich olejów staram się unikać.

Producenci olejów stosują różne chwyty, żeby skłonić do zakupu ich produktu. Częstym jest zastąpienie frazy 'produkt spełnia normę X' przez 'produkt zalecany w zastosowaniach wymagających normy X'. Brzmi podobnie, a jest zupełnie czym innym...