Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

corsa B i problem z akumulatorem!!

Featured Replies

Napisano

witam

mam taki problem ze corsa stała całą zimę opalana od czasu do czasu i odpalała nawet w mrozy a teraz odpaliła i pochodziła chwile i już nie dała rady odpalić możliwe ze aku. całkiem padł?? odpaliłem na kable odpaliła ale na aku. mailem podczas pracy 8 - 9 V , przełożyłem z innego auta baterie i odpala normalnie napięcie na klemach na działającym silniku 14V?

Napisano

> witam

> mam taki problem ze corsa stała całą zimę opalana od czasu do czasu i odpalała nawet w mrozy a

> teraz odpaliła i pochodziła chwile i już nie dała rady odpalić możliwe ze aku. całkiem padł??

> odpaliłem na kable odpaliła ale na aku. mailem podczas pracy 8 - 9 V , przełożyłem z innego

> auta baterie i odpala normalnie napięcie na klemach na działającym silniku 14V?

Czyli aku padł, a alternator masz sprawny.

Napisano

> witam

> mam taki problem ze corsa stała całą zimę opalana od czasu do czasu i odpalała nawet w mrozy a

> teraz odpaliła i pochodziła chwile i już nie dała rady odpalić możliwe ze aku. całkiem padł??

No calkiem normalne ok.gif Zimą odpalana tylko od czasu do czasu, w mrozy męczona odpalaniem, teraz odpaliles i pochodzila tylko chwile wiec nawet sie nie podładował aku.. wiec to oczywiste że padł.

Napisano

> witam

> odpaliłem na kable odpaliła ale na aku. mailem podczas pracy 8 - 9 V , przełożyłem z innego

> auta baterie i odpala normalnie napięcie na klemach na działającym silniku 14V?

stawiam na padniety alternator, wycieraja sie szczotki lub komutator i raz masz ladowanie raz nie

Napisano
  • Autor

> stawiam na padniety alternator, wycieraja sie szczotki lub komutator i raz masz ladowanie raz nie

no tak ale na aku z mojego auta wszystko śmiga na klemach 14V ponad przy światłach włączonych!

a może być słabe ładowanie gdy bateria jest kaput?

i jeszcze pytanie warte sa cos "Gigwat" akumulatory czy cos takiego!

Napisano

Quote:

jeszcze pytanie warte sa cos "Gigwat" akumulatory czy cos takiego!

To jest BOSCH i dobra jakość ! ok.gif

Napisano

> no tak ale na aku z mojego auta wszystko śmiga na klemach 14V ponad przy światłach włączonych!

> a może być słabe ładowanie gdy bateria jest kaput?

Jeśli akumulator ma zwarte cele (a sądząc po napięciu jedna albo dwie są zwarte) to akumulator ciągnie tak duży prąd, że przekracza to maksymalną wydajność alternatora i napięcie przy pracującym silniku jest zaniżone.

Dłuższe eksperymenty grożą uszkodzeniem alternatora i zagotowaniem elektrolitu w tych nie zwartych celach

Sprawdź na postoju napięcie, bez obciążenia i z włączonymi światłami, może będzie można coś wywnioskować.

Podłącz akumulator do prostownika, najlepiej staroświeckiego z amperomierzem, bez automatyki.

Jeśli akumulator usiłuje brać bardzo duży prąd a napięcie nie rośnie to oznacza zwarte cele.

edit:

Jeszcze jedno podstawowe pytanie:

Sprawdzałeś, czy jest dobry kontakt na klemach?

To powinna być pierwsza czynność.

Odłącz, oczyść (czasem trzeba odskrobać ), nasmaruj i porządnie dokręć.

Przy przerwie pomiar napięcia też może dawać dziwne wyniki.