Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Różnica między oponą 155 a 145 i 135.

Featured Replies

Napisano

Cześć,

w aucie fabrycznie montowana jest opona 155/65 R13. Samochód nie ma wspomagania kierownicy. Czy opony: 135/80 lub 145/70 spowodują, że kierownicą będzie się łatwiej kręciło na parkingu czy raczej gorzej?

Napisano

> Cześć,

> w aucie fabrycznie montowana jest opona 155/65 R13. Samochód nie ma wspomagania kierownicy. Czy

> opony: 135/80 lub 145/70 spowodują, że kierownicą będzie się łatwiej kręciło na parkingu czy

> raczej gorzej?

W seicento dało się odczuć minimalną różnicę na plus dla węższych opon, ale nie wiem czy nie było to spowodowane tym, że węższa to zimówka.. bardziej miękkie itd..

Napisano

> Cześć,

> w aucie fabrycznie montowana jest opona 155/65 R13. Samochód nie ma wspomagania kierownicy. Czy

> opony: 135/80 lub 145/70 spowodują, że kierownicą będzie się łatwiej kręciło na parkingu czy

> raczej gorzej?

Jak się auto toczy to nie ma różnicy.

Napisano
  • Autor

Czytałem, że ma zimę zaleca się zakładanie węższej opony, aby lepiej się wgryzała w śnieg. Nie wiem, jak to się ma do opon letnich.

Napisano
  • Autor

> Jak się auto toczy to nie ma różnicy.

A co z naciskiem na podłoże? Szerokość nie ma znaczenia?

Napisano

Jak miałem UNO 1.0 (wiadomo - bez wspomy) to zmieniłem oponki z "rowerowych" czyli 135/80 R13 na 155/70 R13 i pierwsze co zuważyłem po zmianie to że sporo lżej się kręciło kierownicą.

Do dziś nie wiem czym było to spowodowane- wydaje mi się, że bardziej zużycie opon ma tu większe znaczenie (stare miały po ok. 3mm a nowe, jak to nowe coś koło 8).

Oczywiście wiadomo, że na zakrętach - nawet podczas normalnej jazdy szosowej po Polsce czyli ok. 70-90 to dużo lepiej autko trzymało się drogi, piszę to abyś wziął pod uwagę, że jak zmniejszysz szerokość opony to na pierwszym zakręcie bardzo uważaj.

Pozdro...

Napisano
  • Autor

> Jak miałem UNO 1.0 (wiadomo - bez wspomy) to zmieniłem oponki z "rowerowych" czyli 135/80 R13 na

> 155/70 R13 i pierwsze co zuważyłem po zmianie to że sporo lżej się kręciło kierownicą.

> Do dziś nie wiem czym było to spowodowane- wydaje mi się, że bardziej zużycie opon ma tu większe

> znaczenie (stare miały po ok. 3mm a nowe, jak to nowe coś koło 8).

Przy węższych oponach ten sam ciężar rozłożony jest na mniejszą powierzchnię- może to utrudnia kierowanie? To właśnie chciałbym potwierdzić.

> Oczywiście wiadomo, że na zakrętach - nawet podczas normalnej jazdy szosowej po Polsce czyli ok.

> 70-90 to dużo lepiej autko trzymało się drogi, piszę to abyś wziął pod uwagę, że jak

> zmniejszysz szerokość opony to na pierwszym zakręcie bardzo uważaj.

> Pozdro...

Auto będzie jeździło z prędkością poniżej 70 km/h i tylko w mieście.

Napisano

> Czytałem, że ma zimę zaleca się zakładanie węższej opony, aby lepiej się wgryzała w śnieg. Nie

> wiem, jak to się ma do opon letnich.

Ale to może mieć sens przy rozmiarach 205 i więcej, a nie przy takich wąziutkich hehe.gif

Napisano

> Cześć,

> raczej gorzej?

Nie zmieniaj opon na węższe ze względu na Twoje bezpieczeństwo nono.gif

Może i będzie się lżej kręcić, ale np droga hamowania się wydłuży itd

Napisano

> Przy węższych oponach ten sam ciężar rozłożony jest na mniejszą powierzchnię- może to utrudnia

> kierowanie? To właśnie chciałbym potwierdzić.

> Auto będzie jeździło z prędkością poniżej 70 km/h i tylko w mieście.

Nie kombinuj tylko zakładaj takie jak przewidział producent.

Napisano
  • Autor

> Ale to może mieć sens przy rozmiarach 205 i więcej, a nie przy takich wąziutkich

Po co więc różne szerokości opon w tym rozmiarze? Chodzi mi o te 135 i 155.

Napisano
  • Autor

> Nie zmieniaj opon na węższe ze względu na Twoje bezpieczeństwo

> Może i będzie się lżej kręcić, ale np droga hamowania się wydłuży itd

I to jest argument, który do mnie przemawia ok.gif.

Napisano

> Nie kombinuj tylko zakładaj takie jak przewidział producent.

No, ewntualnie szersze hahaha.gif

Napisano

> Po co więc różne szerokości opon w tym rozmiarze? Chodzi mi o te 135 i 155.

Masa auta ma znaczenie np. przy hamowaniu, żeby zatrzymać na najkrótszym odcinku to musi mieć większą powierzchnie styku z podłożem. W maluchu wystarczało 135, a w Punto to już za mało.

Napisano

> Cześć,

> raczej gorzej?

Kierownica bedzie chodzila lzej, ale taka zmiana moze miec negatywne skutki - mniejsza przyczepnosc.

Napisano

sej na 135 kręci lżej jak sej na 155 sprawdzone kolego. Jak auto do wożenia tyłka po mieście można zaryzykowac

Napisano

> Cześć,

> raczej gorzej?

Trudno przewidzieć. Aktualnie użytkuję dwa auta bez wspomagania i zauważam że ważniejsza od szerokości jest wysokość opony i wysokość bieżnika. Wyższa ma bardziej miękkie boki i łatwiej się odkształca. Oczywiście coś za coś: wyższa opona = większe znoszenie boczne. Wyższy bieżnik też łatwiej ulega odkształceniu. Kolejny, jeszcze bardziej istotny faktor: nowsza guma jest miększa i zdecydowanie lżej się kręci kierownicą. Akurat zmieniłem starsze 175 na nowsze 185 i kierą kręci się lżej.

Napisano
  • Autor

> Kierownica bedzie chodzila lzej, ale taka zmiana moze miec negatywne skutki - mniejsza

> przyczepnosc.

Przyczepność jest dla mnie ważniejsza niż łatwość skręcania kierownicą ok.gif. Czyli "trza" brać 145.

Napisano

> Cześć,

> raczej gorzej?

Producent przewidział obok 155/65 także 145/70 także możesz założyć w węższe na te same felgi. Na węższych oponach powinno się lżej kręcić. Ujemnego wpływu na bezpieczeństwo przy tak małych prędkościach nie będzie też miało - wszystko będzie lepsze od starych, zajeżdżonych opon ok.gif