Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Winogrona

Featured Replies

Napisano

Tak mnie naszlo aby na działce sobie po uprawiac. Więc pare pytań praktycznych mam, może ktos wie.

1. Jaką konstrukcję wkopac w ziemię? W Castoramie widziałem co prawda takie kratki 180x180 cm ale wyglądają jakby ktoś cieniutkie listwy połaczył zszywaczem zlosnik.gif. Ludzie mają jednak solidbniejsze konstrukcje, tzw. pergole - drewnaine , przykręcone na dole do kątowników stalowych wkopanych w ziemię.

2. jakie odmiany winogron wsadzić? Próbowałem i jasnych i ciemnych i te drugie zdecydowanie mi lepiej smakowały

Napisano

> Tak mnie naszlo aby na działce sobie po uprawiac. Więc pare pytań praktycznych mam, może ktos wie.

> 1. Jaką konstrukcję wkopac w ziemię? W Castoramie widziałem co prawda takie kratki 180x180 cm ale

> wyglądają jakby ktoś cieniutkie listwy połaczył zszywaczem . Ludzie mają jednak solidbniejsze

> konstrukcje, tzw. pergole - drewnaine , przykręcone na dole do kątowników stalowych wkopanych

> w ziemię.

> 2. jakie odmiany winogron wsadzić? Próbowałem i jasnych i ciemnych i te drugie zdecydowanie mi

> lepiej smakowały

Mam takie kratki, cienizna to jest ale winogrona od kilku lat się tego trzymają i nie narzekają. smile.gif

Co do odmian to mam obie. zlosnik.gif

Napisano

> Tak mnie naszlo aby na działce sobie po uprawiac. Więc pare pytań praktycznych mam, może ktos wie.

> 1. Jaką konstrukcję wkopac w ziemię? W Castoramie widziałem co prawda takie kratki 180x180 cm ale

> wyglądają jakby ktoś cieniutkie listwy połaczył zszywaczem . Ludzie mają jednak solidbniejsze

> konstrukcje, tzw. pergole - drewnaine , przykręcone na dole do kątowników stalowych wkopanych

> w ziemię.

> 2. jakie odmiany winogron wsadzić? Próbowałem i jasnych i ciemnych i te drugie zdecydowanie mi

> lepiej smakowały

Nie wiem co masz na myśli "po uprawiać " ale pokażę jak powinny wyglądać uprawy = winnice.

sezon_na_winogrona_otwarty_popup.jpg

Jeśli nie będziesz z nich robił wina to jest to kwestia gustu/smaku i własnego widzimisię jaka odmiana Ci smakuje bardziej.

Problemem mogą być mrozy ale jak w okolicach Zielonej Góry sadzą to i w centralnej PL powinny nie zamarznąć . Pod Suwałkami nie ma szans - za zimno.

Napisano

znam jedną zasadę w winogronach - lepiej źle ciąć niż nie ciąć wogóle

Napisano

> znam jedną zasadę w winogronach - lepiej źle ciąć niż nie ciąć wogóle

I tej wersji się trzymaj claps.gif

Napisano

Musisz się zdecydować czy mają to być odmiany typowo altanowe czy jednak deserówki. Te pierwsze wg mnie zdecydowanie są mniej smaczne ale mniej z nimi pracy. Deserówki są zdecydowanie lepsze ale są bardziej wymagające i inaczej ich prowadzimy ( rusztowania).

Powiedz co Cię interesuję to może pomogę.

Napisano
  • Autor

> Musisz się zdecydować czy mają to być odmiany typowo altanowe czy jednak deserówki. Te pierwsze wg

> mnie zdecydowanie są mniej smaczne ale mniej z nimi pracy. Deserówki są zdecydowanie lepsze

> ale są bardziej wymagające i inaczej ich prowadzimy ( rusztowania).

> Powiedz co Cię interesuję to może pomogę.

ok.gifsmile.gif

http://www.biowin.pl/biowin/profesjonalne-sadzonki-winorosli

Te Cabernet wyglądaja tak jak te, które mi smakowały smile.gif

A jaką podporę polecisz?

Napisano

Ja mam trzy krzaki odmiany Marszałek Foch. Rosną już parę lat i jakoś tak słabo owocują. Nie wiem za bardzo jak je ciąć i jak ukształtować krzak, rosną sobie samopas. Podpierać to jakoś? Jakieś druty rozciągać?

Napisano

> http://www.biowin.pl/biowin/profesjonalne-sadzonki-winorosli

> Te Cabernet wyglądaja tak jak te, które mi smakowały

Niestety wyglądają może i podobnie ale pewnie to inna odmiana. Te które podałeś to odmiany przerobowe, typowe na wino

> A jaką podporę polecisz?

szpalery

Po niemiecku ale po obrazkach idzie zorientować się o co chodzi ok.gif

Napisano

Podpierać zawsze ....chyba że rośnie przy jakiejś ścianie ale wtedy też czegoś musi się trzymać.

Na pewno jak rośnie samopas to jakoś gron jest mizerna. Łozy owoconośne pewnie cienkie i to dla tego. Podstawa to umieć rozróżnić co jest łozą a co drewnem a co latoroślą i ciąć.

Latorośl - zielony pęd który wyrasta wiosną i tylko na nim mamy owoce

Łoza - pęd jednoroczny zdrewniały z którego wyrastają latorośle

Drewno - pęd zdrewniały min 2 letni

Drewno (dziadkowie) - łoża (rodzice) - latorośl (dzieci) zlosnik.gif

Owocują tylko dzieci smile.gif