Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem ze świetlówką

Featured Replies

Napisano

Czołem.

Mam od kilku miesięcy w mieszkaniu plafon ze świętlówką T5L 40W. Dziś świetlówka wyraźnie przygasła.

rps20130518_202540_841.jpg

Wymieniłem więc ją na nową ale świeci dokładnie tak samo jak poprzednia. W sumie po kilku chwilach przestała świecić zupełnie.

W plafonie poza świetlówką jest w zasadzie wyłącznie "to" czyli chyba statecznik zlosnik.gif

rps20130518_202629_731.jpg

Czy to znaczy, że "to" padło? Nie chce mi się odsyłać całego plafonu do reklamacji. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Czołem.

> Mam od kilku miesięcy w mieszkaniu plafon ze świętlówką T5L 40W. Dziś świetlówka wyraźnie

> przygasła.

> Wymieniłem więc ją na nową ale świeci dokładnie tak samo jak poprzednia. W sumie po kilku chwilach

> przestała świecić zupełnie.

> W plafonie poza świetlówką jest w zasadzie wyłącznie "to" czyli chyba statecznik

> Czy to znaczy, że "to" padło? Nie chce mi się odsyłać całego plafonu do reklamacji.

Wygląda na to, że padł statecznik elektroniczny. Pewnie będzie tańszy niż ta świetlówka grinser006.gif

Napisano

> Można to kupić np. w castoramie?

Raczej nie, 40W to nie jest popularna moc, a nie wiem, czy można coś zbliżonego wsadzić. Gdyby to było moje, to przetestowałbym 36W.

Napisano

> Napiszę do sprzedawcy - to jego zmartwienie.

Tak będzie najprościej waytogo.gif

Napisano

> Raczej nie, 40W to nie jest popularna moc, a nie wiem, czy można coś zbliżonego wsadzić. Gdyby to

> było moje, to przetestowałbym 36W.

tutaj ktoś miał podobny problem

Są stateczniki uniwersalne np. taki i na konkretną moc - wtedy nie jest wskazane stosowanie swietlówki o znacznie innej mocy

elektroda

Quote:

Statecznik przeznaczony do lampy większej mocy wymusi w obwodzie większy prąd, przez co lampa będzie przeciążona i szybciej się zużyje. Dla świetlówek 30W prąd znamionowy wynosi 0.36A, dla 36/40W 0,43A. Świetlówki akwarystyczne są drogie, rozważyłbym raczej zakup dedykowanego do danej mocy statecznika, one kosztują grosze.

Napisano

> Dzięki.

Mantoon niestety trochę się pomylił, statecznik do twojej świetlówki to taki:

Klik

Napisano

> Mantoon niestety trochę się pomylił, statecznik do twojej świetlówki to taki:

> Klik

No fakt wink.gif