Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dremel 3000 czy Black&Decker RT650KA

Featured Replies

Napisano

Witam

Tak jak w temacie, ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć jakiego dokonać wyboru pomiędzy tymi dwoma multiszlifierkami ?? Ogólnie dremel to dremel ale ten B&D wygląda bardzo interesująco, dodatkowo ma sporo akcesoriów, cenowo tez nieźle.... smile.gif Miał ktoś jedno i drugie w reku ?? Jakieś porównanie lub zasłyszane opinie ???

Napisano

Wg mnie podstawą są akcesoria. Ja co prawda mam jakiś chiński egzemplarz, ale sama szlifierka to najmniejszy problem. Elastyczny wąż przydaje się przy bardzo precyzyjnych pracach, a wszystkie tarcze, kamienie i szczotki można bardzo szybko zużywać przy konkretniejszych pracach. Ja proponowałbym się skupić na właśnie tych akcesoriach, bo jakieś papiery ścierne, filce czy wiertła to są raczej mało przydatne. Konkretniejsze szczotki, czy kamienie kosztują w okolicy 5-15zł i zobacz ile tego masz w zestawie, a zużywać można to w tempie 1 sztuka na godzinę przerywanej pracy.

Napisano

wrzuć linki do konkretnych sprzętów które Cię interesują wtedy będzie łatwiej doradzić

Napisano

> Witam

> Tak jak w temacie, ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć jakiego dokonać wyboru pomiędzy tymi dwoma

> multiszlifierkami ?? Ogólnie dremel to dremel ale ten B&D wygląda bardzo interesująco,

> dodatkowo ma sporo akcesoriów, cenowo tez nieźle.... Miał ktoś jedno i drugie w reku ??

> Jakieś porównanie lub zasłyszane opinie ???

Zależy do czego zamierzasz tego używać.

Dremel ma mnóstwo przystawek do dokupienie itp.

Pytanie czy będą Ci potrzebne?

Napisano
  • Autor

> wrzuć linki do konkretnych sprzętów które Cię interesują wtedy będzie łatwiej doradzić

Prosze bardzo IThankYou.gif :

Multiszlifierka Black&decker KLIK

Oraz dremel 3000 KLIK2

Napisano

> Prosze bardzo :

> Multiszlifierka Black&decker KLIK

> Oraz dremel 3000 KLIK2

ja bym wziął dremela, ma 130W wobec 90 B&D. Dodatkowo obecność w handlu końcówek dremela to jedyne rozsądne różnice pomiędzy nimi.

Napisano

> Prosze bardzo :

> Multiszlifierka Black&decker KLIK

> Oraz dremel 3000 KLIK2

Kolego na co dzień praktycznie pracuje takim sprzętem i powiem ci że w tych pieniądzach to kupił bym coś takiego http://allegro.pl/proxxon-28472-wiertarko-frezarka-fbs-240-e-i3254220831.html bardzo poręczne i moim skromnym zdaniem lepsze od Dremela pracuje a w zasadzie pracowałem jedną i drugą i i Proxxon wygrywa ok.gif

Napisano

Ja też polecam wszystkie narzędzia proxxon.

Napisano

Dremel to dremel. Mam już mnóstwo lat. Jest to marka należąca do koncernu Bosch co jakoś tak pozytywnie działa na podświadomość, bo lubię pracować na dobrym sprzęcie. grinser006.gif

Konstruktywnie- dremel ma większą moc. palacz.gif

Napisano

> Dremel jest bardziej żywotny.

> HanYs

Może i tak lecz mniej poręczny i z tego względu bym wybrał inny sprzęt , Dremel jest po prostu ciężki i nieporęczny , lecz wiadomo co kto lubi zlosnik.gif mimo wszystko do precyzyjnych prac tylko Proxxon ok.gif

Napisano

> Dremel to dremel. Mam już mnóstwo lat. Jest to marka należąca do koncernu Bosch co jakoś tak

> pozytywnie działa na podświadomość, bo lubię pracować na dobrym sprzęcie.

> Konstruktywnie- dremel ma większą moc.

bosch nie jest jakimś orłem w sprzęcie do majsterkowania , ani tym bardziej profi

ja polecam dowolny z marketu - jest szansa że posłuży równie długo co dremel, akcesoria pasują do wszystkich zabawek tego typu

ale jak planuje kupić pilarkę czy frezarkę jako przystawkę to dremel w zasadzie pozostaje

sam używam jakiegos noname'a i służy już kilka lat - a używam w domu i w pracy, więc lekko nie ma

Napisano

Mam Proxxona 100W. Ze stolikiem do wiercenia i imadlem maszynowym. Co$ ala wiertarka kolumnowa. Rewelacji nie ma.

Mam wrażenie że Proxxon dopiero się uczy robić narzędzia.

Musiałem poprawic fabrykę. Stolik nie cofał do końca wiertarki, za słabą dali sprężynę powrotną. Dodałem drugą.

Dodałem też regulację położenia wajchy (rączki), bo przy dłuższych sesjach wiercenia zadarta ręka mi dretwiała.

Nie brał bym nic ponizej tej mocy.

Doskwiera niedobór mocy przy wierceniu w stali i lekko stępionych wiertłach. Głównie wiercę i frezuje.

Jak chcesz wiercić coś ponizej 1mm. To musisz wybrać z mikro futerkiem

(glowica zaciskowa?) multi szlifierkę.

Wiekszość ma zasicki 1-2-3mm. Z tego co się dowiedziałem.

Wiertła z pogrobionym trzonkiem są droższe niestety.