Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła dzienne do Seicento. Jakie i jak podłączyć?

Featured Replies

Napisano

Teść kupił niedawno Seicento i chce sobie zamontować światła dzienne.

Seicento ma ten starszy typ zderzaka z przodu.

Poradźcie mi jakie najlepiej kupić światła dzienne i jak podłączyć.

Najlepiej gdyby wypowiedział się ktoś kto ma założone takie światła.

Jeżeli chodzi o podłączenie to ma być po nowemu czyli tylko dwie świecące lampy z przodu, włączane automatycznie z chwilą włączenia zapłonu lub uruchomienia silnika, a wyłączane analogicznie po wyłączeniu zapłonu/silnika oraz z chwilą włączenia świateł pozycyjnych.

Mile widziane zdjęcia lub jakiś manual.

Najlepiej gdyby to były lampy żarówkowe ale niekoniecznie.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Napisano

> Teść kupił niedawno Seicento i chce sobie zamontować światła dzienne.

> Seicento ma ten starszy tym zderzaka z przodu.

> Poradźcie mi jakie najlepiej kupić światła dzienne i jak podłączyć.

> Najlepiej gdyby wypowiedział się ktoś kto ma założone takie światła.

> Jeżeli chodzi o podłączenie to ma być po nowemu czyli tylko dwie świecące lampy z przodu, włączane

> automatycznie z chwilą włączenia zapłonu lub uruchomienia silnika, a wyłączane analogicznie po

> wyłączeniu zapłonu/silnika oraz z chwilą włączenia świateł pozycyjnych.

> Mile widziane zdjęcia lub jakiś manual.

> Najlepiej gdyby to były lampy żarówkowe ale niekoniecznie.

> Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Z wersji budżetowej polecam takie

link

ze wszystkich które montowałem świecą najlepiej

zdjęcie kompletu po rozpakowaniu

286929430-DSC_0530m.jpg

mają wbudowany automat wyłączający przy zapaleniu postojówek, więc wystarczy sporządzić układ, który włączy je po rozpoczęciu łądowania przez alternator (czytaj: po zgaśnięciu kontrolki aku) - wystarczy jeden przekaźnik przełączający i kilka metrów kabla.

prosty schemat na szybko

286929430-przekaznik-malogabarytowy-%28przelaczny%29-typ-571.jpg

post-15724-14352520442203_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie za pomoc. Już zamówiłem. smile.gif

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

A możesz jeszcze raz podrzucić mi link do tego samego sprzedawcy? Tamta oferta wygasła. W jednej lampi przestały świecić trzy diody i trzeba by kupić jeszcze raz to samo.

Napisano

> A możesz jeszcze raz podrzucić mi link do tego samego sprzedawcy? Tamta oferta wygasła. W jednej

> lampi przestały świecić trzy diody i trzeba by kupić jeszcze raz to samo.

I właśnie z tego powodu nie widzę najmniejszego sensu kupowania ledów - przepalają się, trzeba kupować nowe, więc gdzie ta oszczędność? Rozumiem jeszcze jeśli ktoś ma ksenony, ale do sc?

Napisano

> I właśnie z tego powodu nie widzę najmniejszego sensu kupowania ledów - przepalają się, trzeba

> kupować nowe, więc gdzie ta oszczędność? Rozumiem jeszcze jeśli ktoś ma ksenony, ale do sc?

LEDów nie kupuje się ze względu na oszczędność na paliwie, ale na żarówkach i prądzie w aucie już zdecydowanie tak.

Owszem: CC i SC mają w większości układy, w których żarówki potrafią wytrzymać kilka ładnych lat, ale takie już Peugeoty czy inne Laguny palą żarówki na potęgę.

Mam w jednym tylko biurze dwa przypadki, gdzie właściciel tracił kilkanaście zł miesięcznie na wymianę żarówek, które przepalały się zarówno po wymianie jednej, jak i parki. Założył taki jeden z drugim LEDy i problem się skończył, bo żarówek świateł mijania używa tylko po zmierzchu czyli 5-10% tego co wcześniej. Ale o tym książki już napisano i nie ma co tworzyć kolejnej. Ja zauważyłem inną rzecz (i tu wróćmy do CC): woltomierz zamontowany na końcu ogniwa pokarmowego w aucie czyli na cienkim kablu zasilającym podświetlenie zegarów, po uruchomieniu silnika pokazuje 14,1V, po włączeniu świateł już raptem 13,6V, podczas gdy na samych LEDach nadal jest 14,1-14,0. Resztę dopowiedz sobie sam.

Dla akumulatora w aucie, które pokonuje dziennie dystanse zaledwie kilku km typu praca - dom, dom - praca, zmniejszenie poboru prądu całego układu oświetlenia może być zbawienne waytogo.gif

No i jeszcze jedno: prawidłowo zamontowane światła dzienne zwalniają z konieczności pamiętania o włączeniu i wyłączeniu świateł przed i po jeździe autem.

Fred: ten sprzedawca, u którego kupowałem ja, tego konkretnego modelu już nie ma, pytałem w sierpniu gdy chciałem zamówić dla znajomka. Ale na alledrogo i w chinach tego opór, sądzę że wszystko to samo.

Co do żywotności: u mnie świecą już kilka miesięcy dwa komplety i, odpukać, do dziś bez zarzutu.