Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czym wyczyścić frakcje (mazut) w parowniku

Featured Replies

Napisano

Czołem wszystkim,

właśnie jestem na etapie regeneracji parownika Tomasetto AT-07. Po rozebraniu całego, fakty są takie - wyleciało z niego jakieś 0,2-0,3 litra oleju, membrany całe w oleju, ta mniejsza membrana zaczyna już pękać - dystans jaki przejechał ten parownik to 100.000km - ale to tak informacyjnie.

Natomiast pytanie mam czym wyczyścić ten syf w środku - benzyna nie daje rady, jak tydzień temu robiłem regenerację innego to poszło gładko, natomiast tu nie chce zejść - czy ktoś wie jakim specyfikiem to się uda?

Napisano

>czy ktoś wie jakim specyfikiem to się uda?

Ja regenerowałem naście parowników i najlepiej się sprawdza spray do czyszczenia przepustnic / gaźników. Najszybciej i najdokładniej czyści. Od biedy może być jeszcze ropa albo nafta ...

Napisano
  • Autor

> Ja regenerowałem naście parowników i najlepiej się sprawdza spray do czyszczenia przepustnic /

> gaźników. Najszybciej i najdokładniej czyści. Od biedy może być jeszcze ropa albo nafta ...

A ta ropa czy nafta to lepiej to rozpuszczą niż benzyna? Przecież one tłuste są?

A podaj przykład tego spray'a. i czy to żeczywiście tak odrazu zejdzie? bo ten syf jest jakby wżarty w aluminium

Napisano

> A ta ropa czy nafta to lepiej to rozpuszczą niż benzyna? Przecież one tłuste są?

właśnie dla tego że są tłuste ...

> A podaj przykład tego spray'a. i czy to żeczywiście tak odrazu zejdzie? bo ten syf jest jakby

> wżarty w aluminium

np. dobry jest STP Carb spray

Napisano
  • Autor

> właśnie dla tego że są tłuste ...

dobra,to jeszcze napisz czy to zalać i ma leżeć czy to trzeba trzeć np. pędzelkiem i czy lepiej naftę czy ropę jednak?

Napisano

> dobra,to jeszcze napisz czy to zalać i ma leżeć czy to trzeba trzeć np. pędzelkiem i czy lepiej

> naftę czy ropę jednak?

Bez twardego pędzla to nic nie zrobisz, samo z siebie się nie odczepi, trzeba szorować. I nie ważne czy to spray, nafta czy ropa, co masz pod ręką. Chociaż ja stawiam w kolejności: spray, nafta, ropa.

Napisano

> Ja regenerowałem naście parowników i najlepiej się sprawdza spray do czyszczenia przepustnic /

> gaźników.

Mogę potwierdzić. Korzystałem z takiego szuwaksu, tylko że nie w sprayu. Zrobił swoje. Był taki mocny, że potrafił nawet roztopić tworzywo z pudełka po jogurcie. biglaugh.gif

Napisano

Ja kiedyś czyściłem płynem? firmy K2 do mycia silnika. Było super. Popsikać i wymyć wodą!!!! claps.gif Nie doczytałem i najpierw zmyłem benzyną ekstrakcyjną. czerwona.gif Zrobiła się kitomazia. Po wodzie poprawka w zakamarkach pędzelkiem i kolejne spłukanie. Jak z fabryki.

Można ewentualnie spróbować rozpuszczalnikiem do farb ftalowych, ale jest bardzo agresywny i pewnie gumy i membrany padną.

Napisano

Pytanko przy okazji

Czy czyszczenie parownika bez jednoczesnego czyszczenia zbiornika ma sens ?

Napisano

> Pytanko przy okazji

> Czy czyszczenie parownika bez jednoczesnego czyszczenia zbiornika ma sens ?

Ma sens. Przed czyszczeniem parownika mogłem przełączyć na gaz dopiero po wyraźnym nagrzaniu silnika. Teraz - nawet na zimnym. Zbiornika czyścic nie zamierzam.

Napisano
  • Autor

> Pytanko przy okazji

> Czy czyszczenie parownika bez jednoczesnego czyszczenia zbiornika ma sens ?

czyścić to ja go czyszczę przy okazji regeneracji

Napisano
  • Autor

> Można ewentualnie spróbować rozpuszczalnikiem do farb ftalowych, ale jest bardzo agresywny i pewnie

> gumy i membrany padną.

gumy i tak nowe będą

To co jest mocniejsze - płyn do mycia silnika czy rozpuszczalnik do farb ftalowych?

I co to wogóle jest ta ftalowa? ja rozrużniam tylko emulsje i olejną zlosnik.gif

Napisano

> gumy i tak nowe będą

> To co jest mocniejsze - płyn do mycia silnika czy rozpuszczalnik do farb ftalowych?

> I co to wogóle jest ta ftalowa? ja rozrużniam tylko emulsje i olejną

Ja bralem acetonem i tez szlo bardzo fajnie,posilkowalem sie pedzelkiem i pozniej papierowy recznik/szmatka.

Napisano

Ja miałem tym lepiszczem zawór sklejony - i dlatego silnik niechętnie przełączał się na LPG.

Ze zdumieniem stwierdziłem, że benzyna się tego nie ima; natomiast nitro ładnie rozpuszcza ten syf. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja miałem tym lepiszczem zawór sklejony - i dlatego silnik niechętnie przełączał się na LPG.

icon_eek.gif nie wiedziałem, że to aż tak potrafi bruździć

> Ze zdumieniem stwierdziłem, że benzyna się tego nie ima; natomiast nitro ładnie rozpuszcza ten syf.

ja dałem radę trochę benzyną - ale taką ze stacji nie ekstrakcyjną i do tego nafta i co najważniejsze - TWARDY pędzelek i jest ok.gif