Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[K z AK] Samochód z Danii

Featured Replies

Napisano

Jest sobie do kupienia w Danii taki oto van/minibus

Ze wstępnej rozmowy telefonicznej wiem, że auto jest

- przeznaczone na eksport (w cenie netto)

- bezwypadkowe

- z oryginalnym przebiegiem (można zweryfikować po VIN na duńskiej stronie ministerstwa transportu)

- zarejestrowane jako ciężarowe na 2 osoby

Jakie musiałbym przejść procedury i koszty przy kupnie tego auta w Danii???

- sprzedający wystawia mi fakturę vat netto (auto kupowane na osobę prywatną nie będącą płatnikiem VAT)

- przekazanie dowodu rejestracyjnego z wyrejestrowaniem auta z DK wydziału komunikacji

- jakie tablice wywozowe i ubezpieczenie (ewentualny ich koszt?), (mogą być niemieckie zjazdowe z żółtym paskiem na 5 dni) ???????

Jakie procedury i koszty w Pl?

- standardowo tłumaczenie dokumentów

- przegląd na SKP

- opłata recyklingowa

- skarbowy, opłacam tylko VAT 23% w polskim urzędzie???

- jeżeli auto jest ciężarowe to chyba nie płacę akcyzy

- zarejestrowanie w PL

Napisano

> Jest sobie do kupienia w Danii taki oto van/minibus

> Ze wstępnej rozmowy telefonicznej wiem, że auto jest

> - przeznaczone na eksport (w cenie netto)

> - bezwypadkowe

> - z oryginalnym przebiegiem (można zweryfikować po VIN na duńskiej stronie ministerstwa transportu)

> - zarejestrowane jako ciężarowe na 2 osoby

Wątpliwa firma.

Pod tym adresem nie ma zarejestrowanej takiej firmy. Jeden numer telefonu jest z Estonii, podane pozostałe duńskie dwa to prepaidy.

A co do tablic, to wykupujesz naklejki. 100DK za dzień ważności, ubezpieczenie w cenie...

Napisano

> Jest sobie do kupienia w Danii taki oto van/minibus

> - sprzedający wystawia mi fakturę vat netto (auto kupowane na osobę prywatną nie będącą płatnikiem

> VAT)

Nie jestem pewien czy to jest odpowiedni dokument sprzedaży, netto może wystawić "chyba" tylko firmie przy WNT jak firma ma NIP eu (właściwie jak obie mają), userom prywatnym powinna być wystawiona faktura brutto lub rachunek (w de tak jest między innymi).

Napisano
  • Autor

> Nie jestem pewien czy to jest odpowiedni dokument sprzedaży, netto może wystawić "chyba" tylko

> firmie przy WNT jak firma ma NIP eu (właściwie jak obie mają)

Nabywca posiada NIP EU choć nie jest płatnikiem VAT, jeżeli to coś ma wspólnego to kiedyś sprowadzał pewien towar z NL w cenie netto i dopiero płacił VAT w PL.

Napisano
  • Autor

> Wątpliwa firma.

> Pod tym adresem nie ma zarejestrowanej takiej firmy. Jeden numer telefonu jest z Estonii, podane

> pozostałe duńskie dwa to prepaidy.

Pod tym adresem wujek googel street viev pokazuje tylko Leo Rasmussena

http://www.autopartner.dk/

grinser006.gif

Napisano

> Nabywca posiada NIP EU choć nie jest płatnikiem VAT, jeżeli to coś ma wspólnego to kiedyś

> sprowadzał pewien towar z NL w cenie netto i dopiero płacił VAT w PL.

Podpytaj w swoim US...żeby nie było chryi.

Napisano

> Pod tym adresem wujek googel street viev pokazuje tylko Leo Rasmussena

> http://www.autopartner.dk/

Leo Rasmussen jest na Smedeskovvej 34.

A ci mają wpisany adres Aarhusvej 241.

Tam na ścianie budynku masz tylko reklamę Leo... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> - jeżeli auto jest ciężarowe to chyba nie płacę akcyzy

Tylko uważaj, gdy dołożysz siedzenia i zmienisz przeznaczenie pojazdu i ilośc miejsc. W zeszłym roku wezwał mnie urząd celny w sprawie mojego auta, które też przyjechało z Danii jako ciężarowe. Z tym, że ja kupiłem to auto już zarejestrowane w PL, z kompletem siedzen i pasów, ale w dalszym ciągu zarejestrowane jako ciężarowe, 2 osobowe. Jako, że nie chciałem jeździć autem z 7 fotelami a wpisem do DR 2 miejsc, zmieniłem przeznaczenie pojazdu. I takie wyjaśnienia złożyłem w urzędzie celnym. Z tego co mówili celnicy, dobierali się do dupy osobie, która to auto wprowadziła do PL jako ciężarowe, nie zapłaciła akcyzy a wyposażyła je w fotele i pasy. Nie wiem, czy gość musiał opłacić akcyzę, mnei dali spokój, bo nie ja po raz pierwszy rejestrowałem to auto w PL

Napisano
  • Autor

> Tylko uważaj, gdy dołożysz siedzenia i zmienisz przeznaczenie pojazdu i ilośc miejsc. W zeszłym

> roku wezwał mnie urząd celny w sprawie mojego auta, które też przyjechało z Danii jako

> ciężarowe. Z tym, że ja kupiłem to auto już zarejestrowane w PL, z kompletem siedzen i pasów,

> ale w dalszym ciągu zarejestrowane jako ciężarowe, 2 osobowe. Jako, że nie chciałem jeździć

> autem z 7 fotelami a wpisem do DR 2 miejsc, zmieniłem przeznaczenie pojazdu. I takie

> wyjaśnienia złożyłem w urzędzie celnym. Z tego co mówili celnicy, dobierali się do dupy

> osobie, która to auto wprowadziła do PL jako ciężarowe, nie zapłaciła akcyzy a wyposażyła je w

> fotele i pasy. Nie wiem, czy gość musiał opłacić akcyzę, mnei dali spokój, bo nie ja po raz

> pierwszy rejestrowałem to auto w PL

Generalnie auto pozostało by ciężarowe, ale chyba lepiej zapłacić 3,1 % akcyzy(nie jest to duża kwota) i mieć spokój z celnym gdyby doszło później do przeróbki.

Napisano

Miales jakis dowod, ze to nie Ty te siedzenia dolozyles?

Napisano

> Miales jakis dowod, ze to nie Ty te siedzenia dolozyles?

Oczywiście....choćby zdjęcia z ogłoszenia zlosnik.gif

Napisano

> Tylko uważaj, gdy dołożysz siedzenia i zmienisz przeznaczenie pojazdu i ilośc miejsc. W zeszłym

> roku wezwał mnie urząd celny w sprawie mojego auta, które też przyjechało z Danii jako

> ciężarowe. Z tym, że ja kupiłem to auto już zarejestrowane w PL, z kompletem siedzen i pasów,

> ale w dalszym ciągu zarejestrowane jako ciężarowe, 2 osobowe. Jako, że nie chciałem jeździć

> autem z 7 fotelami a wpisem do DR 2 miejsc, zmieniłem przeznaczenie pojazdu. I takie

> wyjaśnienia złożyłem w urzędzie celnym. Z tego co mówili celnicy, dobierali się do dupy

> osobie, która to auto wprowadziła do PL jako ciężarowe, nie zapłaciła akcyzy a wyposażyła je w

> fotele i pasy. Nie wiem, czy gość musiał opłacić akcyzę, mnei dali spokój, bo nie ja po raz

> pierwszy rejestrowałem to auto w PL

Ale zaraz...

Gość zarejestrował auto jako ciężarowe i sprzedał jako ciężarowe. Fotele były ładunkiem... Więc czemu miałby za to odpowiadać? zlosnik.gif

Napisano

> Ale zaraz...

> Gość zarejestrował auto jako ciężarowe i sprzedał jako ciężarowe. Fotele były ładunkiem... Więc

> czemu miałby za to odpowiadać?

Ładunkiem to one by były, gdyby luzem wrzucił je na pakę ciężarówki. Auto ciężarowe różni się nie tylko fotelami, ale tez brakiem tapicerki z tyłu, przegrodą itp. Jak kupowałem to auto to było już osobowe, miało tylko niezgodny ze stanem faktycznym wpis w DR

EDIT:

tutaj auto takie jak moje, ale w wersji ciężarowej - widzisz różnicę? zlosnik.gif

189912-ford-galaxy-ci-CA-AFarowy-5.jpg

Napisano

> Ładunkiem to one by były, gdyby luzem wrzucił je na pakę ciężarówki. Auto ciężarowe różni się nie

> tylko fotelami, ale tez brakiem tapicerki z tyłu, przegrodą itp. Jak kupowałem to auto to było

> już osobowe, miało tylko niezgodny ze stanem faktycznym wpis w DR

Jedynym elementem określającym przeznaczenie jest kratka (odseparowanie części bagażowej od pasażerskiej). To jest główny wymóg. Tapicerka nie ma generalnie znaczenia...

Napisano

> Jedynym elementem określającym przeznaczenie jest kratka (odseparowanie części bagażowej od

> pasażerskiej). To jest główny wymóg. Tapicerka nie ma generalnie znaczenia...

Kratki nie było w momencie zakupu przeze mnie...wystarczyło to celnikom w UC, więc musi wystarczyć i Tobie zlosnik.gif