Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wskazania V na tacho a rozmiar opony?

Featured Replies

Napisano

jak zmienia sie wskazania V na tacho jesli:

- kalibracja na nowych oponach, a opony sie zuzyja

- kalibracja na zuzytych oponach a zalozymy nowe

ile % moze byc roznicy w takich przypadkach?

Napisano

> - kalibracja na nowych oponach, a opony sie zuzyja

Realna prędkość będzie niższa.

> - kalibracja na zuzytych oponach a zalozymy nowe

Realna prędkość będzie wyższa.

Napisano
  • Autor

> Realna prędkość będzie niższa.

> Realna prędkość będzie wyższa.

czyli rozumiem ze robimy na oponach ktore maja z 3mm bieznika, zakladamy nowe i tacho pokaze 90km/h a rzeczywiscie bedzie 95?

czy moze jest to mniesza roznica?

jaka roznica jest dopuszczalna zeby nie robic ponownej kalibracji?

Napisano

> jak zmienia sie wskazania V na tacho jesli:

> ile % moze byc roznicy w takich przypadkach?

z tego co koledzy przekazywali do 5% czyli około 4km/h - ale to skrajne przypadki były, tzn nacinany ( zużyty ) bieżnik a nowy z fabryki...

Napisano
  • Autor

> z tego co koledzy przekazywali do 5% czyli około 4km/h - ale to skrajne przypadki były, tzn

> nacinany ( zużyty ) bieżnik a nowy z fabryki...

no wlasnie tez mam takie wrazenie... choc serwis tacho twierdzi ze to raczej 0.5%...

ale roznica wlasnie wychodzi 3-4km/h w porownaniu z gps, ktory to gps pokazuje dokladnie V z tacho w innych pojazdach...

Napisano

miałem w Volvie podobny przypadek tylko tam założono opony o większym profilu. Na tacho dawało 90km/h a realnie jechał 93km/h wink.gif

Napisano

> jak zmienia sie wskazania V na tacho jesli:

> - kalibracja na nowych oponach, a opony sie zuzyja

> - kalibracja na zuzytych oponach a zalozymy nowe

> ile % moze byc roznicy w takich przypadkach?

urzędnik wykonująć kalibrację powinien brać pod uwagę stopień zużycia opon. po to jeżdzi się na bramki pomiarowe aby włąsciwie dobrać parametry. ważne są tu dane K i L. wpisując je "na pałę" można zmienić prędkośc rzeczywistą względem wskazywanej . zmieni się także faktycznie liczba przebytych km. znane są przypadki , kiedy kierowcy świadomie i specjalnie przy wykonywaniu kalibracji lub legalizacji analogów , "dogadywali się z panem legalizatorem "aby auto pokazywało więcej przebytych kilometrów i tym samym teoretycznie mniej spalało .po co to ? odpowiedz sam.

w twoim przypadku też zauważyłem różnicę we wskazaniach prędkości gps - licznik - tacho . skąd drobna różnica przebiegu licznik - tacho ?

Napisano

> urzędnik wykonująć kalibrację powinien brać pod uwagę stopień zużycia opon. po to jeżdzi się na

> bramki pomiarowe aby włąsciwie dobrać parametry. ważne są tu dane K i L. wpisując je "na

> pałę" można zmienić prędkośc rzeczywistą względem wskazywanej . zmieni się także faktycznie

> liczba przebytych km. znane są przypadki , kiedy kierowcy świadomie i specjalnie przy

> wykonywaniu kalibracji lub legalizacji analogów , "dogadywali się z panem legalizatorem "aby

> auto pokazywało więcej przebytych kilometrów i tym samym teoretycznie mniej spalało .po co to

> ? odpowiedz sam.

> w twoim przypadku też zauważyłem różnicę we wskazaniach prędkości gps - licznik - tacho . skąd

> drobna różnica przebiegu licznik - tacho ?

Tak ale to ustawia się na moment kalibracji. Jak pojedziesz na słabych oponach a potem założysz nowe to auto jedzie szybciej i pokazuje mniej kilometrów.

Ja tak mam teraz. O tyle to wygodne, że jadę sobie ze wszystkimi a na zegarach mam 86 i jak trzeba i wyprzedzanie się przeciąga to mam 4 zapasu cool.gif

Napisano
  • Autor

> Tak ale to ustawia się na moment kalibracji. Jak pojedziesz na słabych oponach a potem założysz

> nowe to auto jedzie szybciej i pokazuje mniej kilometrów.

> Ja tak mam teraz. O tyle to wygodne, że jadę sobie ze wszystkimi a na zegarach mam 86 i jak trzeba

> i wyprzedzanie się przeciąga to mam 4 zapasu

wlasnie a ja mam odwrotnie... sciana.gif

Napisano
  • Autor

> urzędnik wykonująć kalibrację powinien brać pod uwagę stopień zużycia opon. po to jeżdzi się na

> bramki pomiarowe aby włąsciwie dobrać parametry. ważne są tu dane K i L. wpisując je "na

> pałę" można zmienić prędkośc rzeczywistą względem wskazywanej . zmieni się także faktycznie

> liczba przebytych km. znane są przypadki , kiedy kierowcy świadomie i specjalnie przy

> wykonywaniu kalibracji lub legalizacji analogów , "dogadywali się z panem legalizatorem "aby

> auto pokazywało więcej przebytych kilometrów i tym samym teoretycznie mniej spalało .po co to

> ? odpowiedz sam.

> w twoim przypadku też zauważyłem różnicę we wskazaniach prędkości gps - licznik - tacho . skąd

> drobna różnica przebiegu licznik - tacho ?

licznik ma jakas inna stala...., ale to akurat mi nie przeszadza... w tym ktorym jezdziles licznik i gps pokazuja tyle samo...

Napisano

> Tak ale to ustawia się na moment kalibracji. Jak pojedziesz na słabych oponach a potem założysz

> nowe to auto jedzie szybciej i pokazuje mniej kilometrów.

> Ja tak mam teraz. O tyle to wygodne, że jadę sobie ze wszystkimi a na zegarach mam 86 i jak trzeba

> i wyprzedzanie się przeciąga to mam 4 zapasu

I "pali jak smok" 270751858-jezyk.gif

Tak to ani oszczednosci ani km 270751858-jezyk.gif

Napisano

> I "pali jak smok"

> Tak to ani oszczednosci ani km

To zależy akurat jak kto ma płacone. Ja mam od kilometra bardzo niewiele, większość pensji to diety.

Napisano

U mnie po wymianie opon ze średnio zużytych na nówki prędkość wg gps podskoczyła o 3km/h z 88 na 91