Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

poszukiwana instrukcja montażu elektrycznych foteli w Stilo

Featured Replies

Napisano

Moduł to ten panel w fotelu kierowcy? Nie wiem czy to ma wpływ, ale nie podłączałem nowego modułu komfortu w drzwiach tego od lusterka, (mam tylko jeden).

Jeszcze mam pytania:

-Czy moduł jest naprawialny

-czy pasuje z Anglika

-czy jeśli padnie w jednym fotelu, staną dwa fotele.

Może jeszcze zrobię szkic schematu, bo może coś nie tak z łączeniem

Widzę też, że temat jest trudny, bo nikt do dyskusji się nie włącza. hmm.gif

287878065-skanowanie0002.jak-zmniejszyc-fotke_pl%281%29.jpeg

post-130177-14352525457742_thumb.jpeg

Napisano

> Moduł to ten panel w fotelu kierowcy? Nie wiem czy to ma wpływ, ale nie podłączałem nowego modułu

> komfortu w drzwiach tego od lusterka, (mam tylko jeden).

Dokladnie, moduł fotela czyli panel z guziorami. Moduły w drzwiach nie wiem czy maja coś do działania samych foteli, raczej tylko pamięć w lusterkach.

> -Czy moduł jest naprawialny

Jak uwali sie sterowanie zasilaniem (przekaźnik) to się da zmienić, pozostałe rzeczy niestety nie, tam masz normalne scalaki i tyle.

> -czy pasuje z Anglika

Pasuje ale zapomnij o pamięci i sterowaniu lusterkami do cofania. Masz wtedy po prostu fotele które regulujesz elektrycznie i nic poza tym.

> -czy jeśli padnie w jednym fotelu, staną dwa fotele.

Raczej nie, próbowałem osobno i działało.

> Może jeszcze zrobię szkic schematu, bo może coś nie tak z łączeniem

Szkic masz poprawny.

> Widzę też, że temat jest trudny, bo nikt do dyskusji się nie włącza.

Malo tego wiec mało kto w tym dłubał, DARKOO rozdzierał fotele ale raz ze raczej od strony mechanicznej bardziej sie tym interesował a dwa że sprzedał stilo i coś ucichł tutaj.

Napisano

Jeszzce jedna sprawa czy te luźne kostki do silników podłączyłeś poprawnie i czy po załaczeniu zapłonu licznik miga?

Napisano

> Dokladnie, moduł fotela czyli panel z guziorami. Moduły w drzwiach nie wiem czy maja coś do

> działania samych foteli, raczej tylko pamięć w lusterkach.

> Jak uwali sie sterowanie zasilaniem (przekaźnik) to się da zmienić, pozostałe rzeczy niestety nie,

> tam masz normalne scalaki i tyle.

> Pasuje ale zapomnij o pamięci i sterowaniu lusterkami do cofania. Masz wtedy po prostu fotele które

> regulujesz elektrycznie i nic poza tym.

> Raczej nie, próbowałem osobno i działało.

> Szkic masz poprawny.

> Malo tego wiec mało kto w tym dłubał, DARKOO rozdzierał fotele ale raz ze raczej od strony

> mechanicznej bardziej sie tym interesował a dwa że sprzedał stilo i coś ucichł tutaj.

Pewnie coś jest z podłączeniem. Próbowałeś podłączać oddzielnie i każdy chodził. Nie mogły dwa panele naraz wysiąść.

Pod fotelem kostki połączyłem chyba dobrze: Wg. mojej poprzedniej fotki z "wywleczonymi" kostkami, (chyba nie można ich podłączyć inaczej).

-Duża czarna płaska - panel sterowania

-Mniejsza czarna z dźwignią - panel sterowania

-najmniejsza czarna, dwuprzewodowa-do silnika wzdłużnego przesuwu

-dwie szare i dwie białe - spięte razem.

Inaczej się nie da.

Jeszcze mam pytania:

-jeśli nie połączymy z CAN, to silniki ruszą?

-Siedzenia nie muszą być zamontowane w aucie, aby sprawdzić działanie, można je podłączyć poza autem-tak?

Nie zauważyłem, czy licznik migał, ale wydaje mi się że nie.

Zrobię jeszcze raz instalację i zobaczymy.

Napisano

Nie wiem jak sie zachowa fotel bez CAN,. mozliwe ze nie bedzie dzialal, jedno jest pewne, jesli licznik nie miga to body nie widzi modulu w fotelu. Prawdopodobnie trzeba odwrocic linie CAN.

Napisano

> Nie wiem jak sie zachowa fotel bez CAN,. mozliwe ze nie bedzie dzialal, jedno jest pewne, jesli

> licznik nie miga to body nie widzi modulu w fotelu. Prawdopodobnie trzeba odwrocic linie CAN.

Możesz jaśniej. Nie wszystkie terminy z elektroniki łapię.

Napisano

> Możesz jaśniej. Nie wszystkie terminy z elektroniki łapię.

Pisałem z komórki to za to moze zbyć ogólnikowo.

CAN składa Ci się z dwóch przewodów CAN-L(ow) i CAN-H(igh). Jeśli te przewody zostaną zamienione to Bodycomputer nie będzie widział modułów w fotelach.

Miganie licznika oznacza że Body znalał coś nowego czego nie miał w swojej konfiguracji do tej pory (nasze nowe fotele). Stąd po miganiu można ocenić że CAN jest podpięty prawidłowo.

Napisano

> Pisałem z komórki to za to moze zbyć ogólnikowo.

> CAN składa Ci się z dwóch przewodów CAN-L(ow) i CAN-H(igh). Jeśli te przewody zostaną zamienione to

> Bodycomputer nie będzie widział modułów w fotelach.

> Miganie licznika oznacza że Body znalał coś nowego czego nie miał w swojej konfiguracji do tej pory

> (nasze nowe fotele). Stąd po miganiu można ocenić że CAN jest podpięty prawidłowo.

OK. Teoria to teoria ale jak poznam który przewód jest który? i gdzie ich szukać. We wcześniejszych postach pisano, żeby kan wziąć z drzwi (kolor biało-różowy) i tak zrobiłem. mlot.gif Miej trochę litości. beksa.gif Z elektroniką nie wiele miałem wspólnego

Napisano

Już mam obraz, ale brakuje mi jeszcze schematu , a jeszcze lepiej szkicu podłączenia kolorów kabli do puszki bezpieczników w bagażniku i sposób podłączenia przekaźników. Puszkę, przekaźniki i bezpieczniki mam, ale w rozsypce. Może ktoś robił jakieś szkice, bądź ma dojście do schematu. Znawców tematu proszę o pomoc.

Napisano

Proszę o podpowiedź: czy mechanizm sterujący lusterkami z pamięcią (silniczki w obudowie) z lusterek 5D można zamontować w lusterkach do 3D. Nigdzie nie mogę namierzyć lusterek z pamięcią do 3 drzwiowych, a do 5 drzwiowych są. Brakuje mi lewego.

Napisano

> Proszę o podpowiedź: czy mechanizm sterujący lusterkami z pamięcią (silniczki w obudowie) z

> lusterek 5D można zamontować w lusterkach do 3D. Nigdzie nie mogę namierzyć lusterek z

> pamięcią do 3 drzwiowych, a do 5 drzwiowych są. Brakuje mi lewego.

lusterka do 3D i 5D są na 99% identyczne

Napisano

> lusterka do 3D i 5D są na 99% identyczne

PiQ, może masz wiedzę czy mechanizm sterujący lustrami da się przełożyć z prawego do lewego, albo z Anglika do Europy? Oczywiście chodzi mi o lustra z pamięcią.

Napisano

> PiQ, może masz wiedzę czy mechanizm sterujący lustrami da się przełożyć z prawego do lewego, albo

> z Anglika do Europy? Oczywiście chodzi mi o lustra z pamięcią.

Lusterek z pamięcią nie mialem w rękach takze nie wiem. Tak samo anglielskich. Jesli chodzi o zwykle lusterka to mogę Ci porobić dokładne foty lewego i prawego bo mam po jednej sztuce w piwnicy.

Napisano

> PiQ, może masz wiedzę czy mechanizm sterujący lustrami da się przełożyć z prawego do lewego, albo

> z Anglika do Europy? Oczywiście chodzi mi o lustra z pamięcią.

Mówiłem Ci przecież telefonicznie że lewe czy prawe to jeden pies i daje sie spokojnie przekładać

Napisano

> Mówiłem Ci przecież telefonicznie że lewe czy prawe to jeden pies i daje sie spokojnie przekładać

OK. Chciałem się tylko upewnić, bo za lustro z pamięcią chcą 250 zł, facepalm%5B1%5D.gif i mają tylko prawe, a ja potrzebuję lewe.

A przy okazji kol. Hipo, w schemacie podają, że fotele uruchamiane są poprzez dwa styczniki: 50 i 30 amperowy i chyba tak będzie bezpieczniej dla instalacji. I jedno zasilanie (+12) jest stałe, a drugie po kluczyku. Czy to ma wpływ na obsługę stołków, czy tylko względy bezpieczeństwa. W tygodniu zaczynam montowanie i każda wskazówka jest przydatna. Pozdrawiam.

Napisano

> lusterka do 3D i 5D są na 99% identyczne

Kupiłem za 150 zł i nie pasują. beksa.gif Wysłać rachunek? hmm.gif

PS.

Wiadomość dla potomnych: Lusterka od 5D nie pasują do 3D. Mają dużo większe trójkąty, którymi są mocowane do drzwi.

Napisano

> Kupiłem za 150 zł i nie pasują. Wysłać rachunek?

> PS.

> Wiadomość dla potomnych: Lusterka od 5D nie pasują do 3D. Mają dużo większe trójkąty, którymi są

> mocowane do drzwi.

pisałem że na 99% nie na 100% - jak ja kupowałem od 5D to wizualnie wydawało mi się że są identyczne. Z tego 5D przekładałem szkło do swojego. No chyba że ktoś to źle opisał i faktycznie pochodziło to od 3D a nie 5D icon_eek.gif

A samych środków nie da się jakoś przełożyć? Powinno to być jakoś wykręcane.....

Jeśli masz szkła idealne (bez rys i bez odchodzącej warstwy odbijającej) i z działającą elektroniką i podgrzewaniem to mogę odkupić od Ciebie te lusterka 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

1. ściągasz szkło i lakierowaną nakładkę

2. Rozpisujesz na kartce kolory kabli i numery pinów w złączce lusterka.

3. wypinasz kable ze złączki i wyciągasz całe okablowanie z obudowy lusterka.

Analogicznie robisz w swoich lusterkach i zamieniasz wszystkie bebechy z tym z 5D wink.gif

Napisano

> pisałem że na 99% nie na 100% - jak ja kupowałem od 5D to wizualnie wydawało mi się że są

> identyczne. Z tego 5D przekładałem szkło do swojego. No chyba że ktoś to źle opisał i

> faktycznie pochodziło to od 3D a nie 5D

> A samych środków nie da się jakoś przełożyć? Powinno to być jakoś wykręcane.....

> Jeśli masz szkła idealne (bez rys i bez odchodzącej warstwy odbijającej) i z działającą elektroniką

> i podgrzewaniem to mogę odkupić od Ciebie te lusterka

OK. Sam mechanizm pasuje, a przecież chodziło mi o mechanizm. Lusterko swoje mam dobre (kolor) i jak napisał kol. cmat przełożyłem środek do swego i lusterka śmigają. Pozostałość mogę odstąpić, z mechanizmem trzy pinowym. Lustro jest nowe, prawe, nie używane, do D5 i pomalowane podkładem. Przeznaczone do pomalowania.

Lusterka chodzą, a fotele pozostają nieruchome hmm.gif.

Napisano

> Rozumiem ze moduly wsadziles juz w drzwi?

Tak, są w drzwiach. Lusterka chodzą dobrze. Możliwe, że jest coś z modułem. Podłączyłem instalację do foteli i nic. Podłączyłem MES-a, żeby sprawdzić, czy body widzi siedzenia (licznik nie migał) i nie mogłem połączyć się z programem. Odłączyłem CAN i laptop załapał MEs-a. Powiedziano mi, że linię CAN może blokować uwalony panel. Czy tak jest, nie wiem. Jeśli jest tak, to zostałem zrobiony w konia przez faceta z tego forum, który zapewniał o sprawnych fotelach.

Hipo, mówisz o większym wydatku. Czy może wiesz ile może kosztować moduł, i gdzie go dostać. Szukałem, ale nie mogłem namierzyć.

Napisano

Koledzy. Namierzyłem fotele elektryczne do 5D Anglika. Jeśli ktoś wie, to proszę podpowiedzieć, czy same panele da się przełożyć do europejskich 3d? Sprawa pilna.

Napisano

> Koledzy. Namierzyłem fotele elektryczne do 5D Anglika. Jeśli ktoś wie, to proszę podpowiedzieć, czy

> same panele da się przełożyć do europejskich 3d? Sprawa pilna.

Da sie ale nie bedzie dzialac pamiec u kierowcy a przy tym regulacja lusterek przy cofaniu itd. Do tego prawdopodobnie bedziesz musial we wtykach od modulow przekładać kable.

Bedziesz mial elektryke ale nie w pelni sprawna, a piszac o grubym wydatku, mam na mysli ASO.

Napisano

> Da sie ale nie bedzie dzialac pamiec u kierowcy a przy tym regulacja lusterek przy cofaniu itd. Do

> tego prawdopodobnie bedziesz musial we wtykach od modulow przekładać kable.

> Bedziesz mial elektryke ale nie w pelni sprawna, a piszac o grubym wydatku, mam na mysli ASO.

Dzięki Hipo. Nie ma sensu więc kupować tych paneli od 5D. Może przypadkiem wiesz kto sprzedaje, ale do 3D?

Napisano

> Dzięki Hipo. Nie ma sensu więc kupować tych paneli od 5D. Może przypadkiem wiesz kto sprzedaje, ale

> do 3D?

Do 3d ja mam i będę sprzedawał, ale są z anglika.

Napisano

> Do 3d ja mam i będę sprzedawał, ale są z anglika.

Czytałeś wyżej? Od anglika nie pasują, ale zawsze można poeksperymentować. Jeśli cena nie będzie powalająca, można zaryzykować. Zapodaj na priv. jakieś fotki i cenę.

Napisano

> Czytałeś wyżej? Od anglika nie pasują, ale zawsze można poeksperymentować. Jeśli cena nie będzie

> powalająca, można zaryzykować. Zapodaj na priv. jakieś fotki i cenę.

Wszystko przeczytałem, ale co do tego, że nie pasują to się nie zgodzie, bo obecni mam je w aucie i działają, a panele które mam z EU czekają na malowanie guzików. Na zdjęcia i cenę więc będziesz musiał poczekać, aż je wymontuje z foteli.

Napisano

> Wszystko przeczytałem, ale co do tego, że nie pasują to się nie zgodzie, bo obecni mam je w aucie i

> działają, a panele które mam z EU czekają na malowanie guzików. Na zdjęcia i cenę więc

> będziesz musiał poczekać, aż je wymontuje z foteli.

Widzisz kol pp505. Ja z tego tematu jestem zielony, dlatego zawracam głowę wielu chłopakom aby temat poznać. Jeśli ktoś pisze,że coś nie pasuje, to mu wierzę. Jeśli z kolei Ty masz takie zamontowane i chodzą, to chyba wiarygodne. Jak wiesz, w swoje siedzenia zainwestowałem grubo ponad tysiaka i chyba facet mnie obuł, bo zapewniał, że wszystko chodzi, a jest inaczej. Teraz muszę być ostrożniejszy, nie uważasz?

Czy możesz chociaż w przybliżeniu określić kiedy wymontujesz i dla czego je zmieniasz, bo nie wiem czy szukać dalej, czy czekać. Może z tą dyskusją przeniesiemy się na priv, bo nas Mody zaraz wyprostują hehe.gif Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jakoś się udało. Stołki śmigają aż miło. Na koniec chciałbym zapytać, może ktoś zna odpowiedź:

1- Czy przy wstecznym oba lusterka idą w dół, u mnie tylko prawe (moduły i lustra zmienione dwa).

2- Czy da się regulować i zapisać w pamięci wielkość wychylenia.

3- Podparcie lędźwiowe w fotelu kierowcy chodzi tylko w jedną stronę. Dochodzi do końca i silnik się zatrzymuje, nie można zmienić obrotów przyciskiem w panelu, chociaż mogę zmienić obroty, zmieniając fazy bezpośrednio przy silniczku. Wygląda na to, że jest uszkodzony przełącznik krańcowy. Może ktoś wie gdzie tego przełącznika szukać, czy w panelu, czy przy silniczku, zwykły elektryczny. (Już wiadomo dlaczego wtyki były "powywlekane".

• 4 tygodnie później...
Napisano

Mam już diagnozę. W panelu sterowania najprawdopodobniej siadł mikrowłącznik od włączania silniczka podparcia lędźwiowego. Są takie dwa pod jednym klawiszem. Zmienia się nimi kierunek obrotów silniczka. Mam teraz pytanie: Czy jest możliwe wylutowanie takiego przełącznika i wlutowanie innego?, a może pomogło by spryskanie kontaktem?

I druga sprawa: Nie mogę adoptować MESem (pełna wersja) tych siedzeń (miga licznik). Może to ma związek z tą awarią mikrowłącznika. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć? Pozdrawiam.

Napisano

> Mam już diagnozę. W panelu sterowania najprawdopodobniej siadł mikrowłącznik od włączania silniczka

> podparcia lędźwiowego. Są takie dwa pod jednym klawiszem. Zmienia się nimi kierunek obrotów

> silniczka. Mam teraz pytanie: Czy jest możliwe wylutowanie takiego przełącznika i wlutowanie

> innego?, a może pomogło by spryskanie kontaktem?

> I druga sprawa: Nie mogę adoptować MESem (pełna wersja) tych siedzeń (miga licznik). Może to ma

> związek z tą awarią mikrowłącznika. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć? Pozdrawiam.

pewnie można - masz jakieś foto tego wyłącznika (na płytce)? Jeśli nie będzie to jakiś ogólnodostępny to przeszczepić z czegoś innego

Napisano

> pewnie można - masz jakieś foto tego wyłącznika (na płytce)? Jeśli nie będzie to jakiś

> ogólnodostępny to przeszczepić z czegoś innego

Fotki nie mam, ale mogę zrobić, muszę tylko wymontować panel. Na "weckend" auto potrzebne, a trzeba wymontować fotel. Spróbuję po niedzieli. Próbowałem panel gdzieś kupić, przeszukałem prawie pół Europy i kicha. Do Audi i Volvo pełno za 20-40 Euro.

A może ktoś wie gdzie można kupić? Wiem, że Stilo maniacy wywodzą się głównie ze Śląska. W Was cała nadzieja. grinser006.gif Pozdrawiam

Napisano

>Nie mogę adoptować MESem (pełna wersja) tych siedzeń (miga licznik). Może to ma związek z tą awarią mikrowłącznika.

Możliwe że z powodu zasilania ich, nie z tego punktu co trzeba?

Napisano

> Możliwe że z powodu zasilania ich, nie z tego punktu co trzeba?

Zasilanie stałe wziąłem z gniazda pod kierownicą. Wyżej w temacie jest on pokazany. Natomiast po kluczyku z gniazda zapalniczki z bagażnika.

Napisano

> Zasilanie stałe wziąłem z gniazda pod kierownicą.

Ja po wymianie licznika jak chciałem go aktywować egzaminerem, to męczyliśmy się w serwisie i za nic nie dało się. Po konsultacji z serwisem od marcinolo, elektryk kazał mi sprawdzić czy nie mam podpiętych obcych urządzeń do instalacji. Jak odpiąłem monitor od gniazda zasilania radia, wszystko poszło jak po maśle.

Napisano

Jak odpiąłem monitor od gniazda zasilania radia,

> wszystko poszło jak po maśle.

Ja właśnie pod radio mam podpięte dwa CAN-y. Sugerujesz żeby wziąć je z innego miejsca?

Napisano

Nie.

Jakbyś miał coś podpięte pod zasilanie które kontroluje BC to tak.

Ja miałem podpięty monitor pod zasilanie radia które leci przez BC, a po CAN BC radia nie widział i to był problem.

Prąd pobierany a urządzenia brak.

• 2 miesiące później...
Napisano

Witam , może ktoś kto ma założone elektryczne fotele zrobić zdjęcia połaczeń tzn .

Skrzynka bezpieczników pod deska , skrzynka bezpieczników w bagażniku .