Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie świece 407 LPG

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się do wymiany świec w swoim autku. Jakie są polecane zwłaszcza do pracy na LPG?

Napisano

> Przymierzam się do wymiany świec w swoim autku. Jakie są polecane zwłaszcza do pracy na LPG?

oem

Napisano

> Przymierzam się do wymiany świec w swoim autku. Jakie są polecane zwłaszcza do pracy na LPG?

jednoelektrodowe

jesli sie da to iskra gas

Napisano
  • Autor

> jednoelektrodowe

> jesli sie da to iskra gas

a takie będą ok?

Napisano

jaka 407?? ja polece Eyquema, sprawdzona jakosc i bardzo ale to bardzo lubia sie z francuzami smile.gif

Napisano

Świece do LPG to raczej "chłyt marketindody" niż rzeczywistość. Kupujesz takie jakie uważasz odpowiednie do auta, no może poza Boschem.

Napisano

Ja bym zamontował takie jakie poleca producent. Miałem kilka samochodów na lpg i nigdy nie stosowałem wynalazków pod gaz, tylko zgodne z instrukcją obsługi samochodu.

Napisano

> Ja bym zamontował takie jakie poleca producent. Miałem kilka samochodów na lpg i nigdy nie

> stosowałem wynalazków pod gaz, tylko zgodne z instrukcją obsługi samochodu.

Dokładnie tobie tak samo. Również nie wymieniam częściej niż zaleca producent

Napisano

> Ja bym zamontował takie jakie poleca producent...

Jak miałem lpg, to montowałem fabryczne, ale przed montażem zmniejszałem odstęp elektrod ok. 0,1 - przy lpg układ zapłonowy jest bardziej obciążony, bo wymaga większego napięcie - układ to wytrzyma, tylko po co go męczyć. Po ok. 20 tys. km sprawdzałem odstęp i korygowałem do do wartości nominalnej -0,1 i jeździłem kolejne 20 tys.km.

Osobiście polecam świece do lpg, właśnie z tego powodu, że mają nieznacznie zmniejszony odstęp elektrod.

Napisano

Miałem Eyquem, miałem Denso na kazdych przejeżdżałem na LPG 60 tys km, czyli nominalny przebieg do zmiany z książki serwisowej.

Bosha nie miałem.

Teraz mam Denso TT (Twin Tip), jest to jakas nowość, zobaczymy.

2.0 136 KM, silnik EW10J4

Napisano

jutro troche denso sprzedalem tych TT

i przy lpg dlugo nie pojezdzily, moze wadliwe byly ale kilka kpl sie trafilo ze po paru tys km iskre gubily

Napisano

> Jak miałem lpg, to montowałem fabryczne, ale przed montażem zmniejszałem odstęp elektrod ok. 0,1 -

> przy lpg układ zapłonowy jest bardziej obciążony, bo wymaga większego napięcie - układ to

> wytrzyma, tylko po co go męczyć.

Ta praktyka sprawdzała się w pojazdach z zasilaniem mieszalnikowym. Dzisiaj już nie ma sensu.

> Po ok. 20 tys. km sprawdzałem odstęp i korygowałem do do

> wartości nominalnej -0,1 i jeździłem kolejne 20 tys.km.

Ja montowałem świece przewidziane przez producenta i zapominałem o temacie na następne 40 tys. kilometrów. Poniżej zamieszczam świece po przebiegu 45 tys. kilometrów dla porównania z nowymi i szczerze powiedziawszy nie zauważyłem absolutnie żadnej zmiany w pracy silnika po wymianie okresowej. Kable wymieniłem po 120 tysiącach, cewka nadal oryginalna. Obecnie samochód ma 230 tysięcy na gazie i silnik pali od strzała.

pict2212.jpg

Ciężko mi cokolwiek napisać o męczeniu układu zapłonowego, bo wszystko działa od 12 lat bez problemu.

> Osobiście polecam świece do lpg, właśnie z tego powodu, że mają nieznacznie zmniejszony odstęp

> elektrod.

A ja mam obojętny stosunek do nich zwłaszcza przy dzisiejszych precyzyjnych układach wtryskowych. W silnikach spełniających wysokie normy emisji spalin stosowanie takich świec uważam za bezcelowe.

Napisano

> 2.0 136KM

> Takie lepsze niż te Bosche?

ja mam te od muzyka i działają bezproblemowo. Sam nie wiem nawet ile na nich zrobilem juz ok.gif

Napisano

> ... Poniżej zamieszczam świece po przebiegu 45 tys. kilometrów dla porównania z nowymi i szczerze powiedziawszy nie zauważyłem absolutnie żadnej zmiany w pracy silnika po wymianie okresowej.

Przy sprawnym układzie nie powinno być różnicy, ale przy 2x większym odstępie napięcie powstania iskry jest znacznie większe, a do tego dochodzi jeszcze jazda na lpg ...

Po prostu uważam że skoro można mniej obciążać układ to dlaczego tego nie zrobić, zwłaszcza że na benzynie nie jest tak obciążony napięciem generowania iskry jak na lpg.

Kable wymieniłem po 120 tysiącach, cewka nadal oryginalna. Obecnie samochód ma 230

> tysięcy na gazie i silnik pali od strzała.

> Ciężko mi cokolwiek napisać o męczeniu układu zapłonowego, bo wszystko działa od 12 lat bez

> problemu.

> A ja mam obojętny stosunek do nich zwłaszcza przy dzisiejszych precyzyjnych układach wtryskowych. W

> silnikach spełniających wysokie normy emisji spalin stosowanie takich świec uważam za

> bezcelowe.