Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

outlander 2010 2.0 D

Featured Replies

• 2 tygodnie później...
Napisano

> zalezy mi na Waszej opinii

> temat tutaj

> dziekuje!

silnik VW ale cały osprzęt wsadzony prze Mitsu...

Sprawdz cene z sprzęgła z dwumasem do tego auta i samemu uznasz ze to auto to zły pomysł... icon_rolleyes.gif

Napisano

> silnik VW ale cały osprzęt wsadzony prze Mitsu...

> Sprawdz cene z sprzęgła z dwumasem do tego auta i samemu uznasz ze to auto to zły pomysł...

2 masa + sprzęgło to ok 2600zł

Napisano

> silnik VW ale cały osprzęt wsadzony prze Mitsu...

> Sprawdz cene z sprzęgła z dwumasem do tego auta i samemu uznasz ze to auto to zły pomysł...

po jakim przebiegu chcesz to wymieniać?

Napisano

> 2 masa + sprzęgło to ok 2600zł

zamawiałęm dla klienta sprzęgło z dwumasem do Outlandera 2.0D 140KM tylko oryginał bo nie ma zamienników i koszt to około 6000zł za komplet

Napisano

> zamawiałęm dla klienta sprzęgło z dwumasem do Outlandera 2.0D 140KM tylko oryginał bo nie ma

> zamienników i koszt to około 6000zł za komplet

zamiennik jest nie pamiętam teraz czy luka czy inny ale jest w aso i poza dostępne

tu masz przykład kompletnego zestaw brakuje tylko oleju

http://allegro.pl/dwumasowe-sprzeglo-outlander-2-0-di-d-140km-i3314696799.html

sam dwumas to ok 1400 -1700 zł

Napisano

Czy dobrze pamiętam, że to coś ma napęd na 4 koła tylko do określonej prędkości a dalej to już ośka?

Napisano

> Czy dobrze pamiętam, że to coś ma napęd na 4 koła tylko do określonej prędkości a dalej to już

> ośka?

nie tryb 4wd przechodzi na tryb auto nie na 2 wd, napęda akurat ma bardzo dobry

Napisano

> nie tryb 4wd przechodzi na tryb auto nie na 2 wd, napęda akurat ma bardzo dobry

Auto czyli FWD a w razie "W" dołączy tył?

Napisano

> Auto czyli FWD a w razie "W" dołączy tył?

masz 3 tryby 2wd tylko przód

4 aut - stały na 4

4 wd lock stały na 4 z większym momentam na tył

napęd jest płynnie przekazywany na przód lub tył w zależności od miliona czujników ale w trybie 4 zawsze masz naped na 4

Napisano

> masz 3 tryby 2wd tylko przód

> 4 aut - stały na 4

> 4 wd lock stały na 4 z większym momentam na tył

> napęd jest płynnie przekazywany na przód lub tył w zależności od miliona czujników ale w trybie 4

> zawsze masz naped na 4

Przy czym na 2WD nie da się jeździć po mieście bo każdy skręt przy ruszaniu to pisk opon. No chyba, że ktoś ma ogromny kapelusz

Napisano

> Przy czym na 2WD nie da się jeździć po mieście bo każdy skręt przy ruszaniu to pisk opon. No chyba,

> że ktoś ma ogromny kapelusz

da się ale lekko szarpie fajera 270751858-jezyk.gif na 4 auto to optimum

Napisano

> 4 aut - stały na 4

Czyli jadę sobie i mam AWD cały czas?

Napisano

> Czyli jadę sobie i mam AWD cały czas?

tak

Napisano

> tak

No niestety nie.

Outlander jest wyposażony w system AWC. Co to oznacza? To, że Mitsu ma elektronicznie dołączany tylny napęd. To komputer decyduje kiedy rozpocząć napędzanie tylnej osi (za pośrednictwem sprzęgła wielopłytkowego), analizując sygnały płynące z czujników przy kołach i ESP. Samochód normalnie jest napędzany jedynie na przednią oś. Jeśli nagle kierowca straci kontrole nad autem w czasie poślizgu komputer przekazuje na tył 1,5 raza więcej momentu obrotowego.

Można oczywiście samemu włączyć ten system do 40 km/h w czasie pokonywania kolein czy jazdy pod górke albo po śniegu.

Czyli to ośka z dołączanym napędem. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> No niestety nie.

> Outlander jest wyposażony w system AWC. Co to oznacza? To, że Mitsu ma elektronicznie dołączany

> tylny napęd. To komputer decyduje kiedy rozpocząć napędzanie tylnej osi (za pośrednictwem

> sprzęgła wielopłytkowego), analizując sygnały płynące z czujników przy kołach i ESP. Samochód

> normalnie jest napędzany jedynie na przednią oś. Jeśli nagle kierowca straci kontrole nad

> autem w czasie poślizgu komputer przekazuje na tył 1,5 raza więcej momentu obrotowego.

> Można oczywiście samemu włączyć ten system do 40 km/h w czasie pokonywania kolein czy jazdy pod

> górke albo po śniegu.

> Czyli to ośka z dołączanym napędem.

zle przy 4wd auta zawsze cos trafia na tył

z translatora wiec może lekko zaginac

Kierowca może korzystać z pokrętła trybu napędu na konsoli centralnej, aby wybrać "FWD" dla najlepszego zużycia paliwa, z "Auto 4WD" wybranego trybu, system korzysta z tyłu zamontowany elektronicznie sterowane sprzęgło transferu, aby automatycznie i niezauważalnie trasie więcej władzy tylne koła, w zależności od warunków jazdy i nawierzchni drogi. Kierowca może dowolnie zmieniać tryb jazdy w każdej chwili. Kiedy "Auto 4WD" tryb jest wybrany, Outlandera 4WD System zawsze wysyła jakąś moc do tylnych kół, automatycznie zwiększając ilość pod pełnym przyspieszaniu przepustnicy. Sprzęgło przenosi się do czterdziestu procent dostępnych torque do tylnych kół podczas przyspieszania całkowicie otwartej przepustnicy, a to jest zmniejszona do dwudziestu pięciu procent ponad 40 kilometrów na godzinę. Przy stałej prędkości lotu, aż do piętnastu procent dostępnego momentu obrotowego jest wysyłany do tylnych kół. Przy niskich prędkościach przez ciasnych zakrętów, moment obrotowy sprzęgła jest ograniczona, zapewniając płynność czuć w zakręt. [20]

Do jazdy w szczególnie trudnych warunkach, takich jak śnieg, kierowca może wybrać "tryb 4WD Lock". W trybie blokady, system wciąż rozdziela moment przedniego i tylnego automatycznie, ale umożliwia większą przeniesienie mocy na tylne koła. W suchych warunkach, 4WD Blokada trybu kładzie nacisk na wydajność. Więcej moment obrotowy jest kierowany na tylne koła niż w trybie 4WD Auto, aby zapewnić większą moc z linii, lepszą kontrolę podczas przyspieszania na nawierzchniach zaśnieżonych lub luźne i zwiększoną stabilność przy wysokich prędkościach. Tylny przeniesienie momentu obrotowego koła zwiększa się o 50 procent w stosunku do kwot w trybie 4WD Auto - czyli do 50 procent dostępnego momentu obrotowego jest wysyłana na tylne koła przy pełnym otwarciu przepustnicy przyspieszania na suchej nawierzchni. Gdy w trybie blokady 4WD, moment obrotowy na tylne koła jest zmniejszona o mniejszym stopniu przez rogach niż w trybie 4WD Auto. [20

jak znajdę rozpiske z dokładanym działaniem systemu zapodam

mam porównanie crv 3 gen i mojego outka

faktycznie w hondzie jest zapinany po czasie i czuć to jak się włączy

w outku działa wszystko płynnie żadnych lagów szarpnięć itd. koła tylnie kręcą się od razu przetestowanie wielokrotnie

Napisano

W porównaniu do Hondy, która ma b. słabo działający system AWD to Outlander wypada nieźle ale nadal nie jest to stały napęd AWD a jedynie dołączany a auto jest praktycznie w 97% ośką.

Napisano

> W porównaniu do Hondy, która ma b. słabo działający system AWD to Outlander wypada nieźle ale nadal

> nie jest to stały napęd AWD a jedynie dołączany a auto jest praktycznie w 97% ośką.

jak może być oska jak w trybie 4wd auto zawsze czesc napedu jest przekazywana na tyl

Napisano

> jak może być oska jak w trybie 4wd auto zawsze czesc napedu jest przekazywana na tyl

Jak to ładnie określili "jakąś tam moc" czyli tak naprawdę jakieś tam nic.

Pół roku temu szukaliśmy auta SUVa i tak naprawdę napęd stały AWD ma obecnie Audi (w niektórych modelach), Suzuki Vitara i Subaru Forester.

Reszta to praktycznie oparte o elektronikę ośki z dołączanym napędem kół tylnych.

Tłumaczenie, że w odpowiednich warunkach auto jest AWD do mnie nie przemawia. Albo ma stały napęd albo nie.

Napisano

> Jak to ładnie określili "jakąś tam moc" czyli tak naprawdę jakieś tam nic.

> Pół roku temu szukaliśmy auta SUVa i tak naprawdę napęd stały AWD ma obecnie Audi (w niektórych

> modelach), Suzuki Vitara i Subaru Forester.

> Reszta to praktycznie oparte o elektronikę ośki z dołączanym napędem kół tylnych.

> Tłumaczenie, że w odpowiednich warunkach auto jest AWD do mnie nie przemawia. Albo ma stały napęd

> albo nie.

no tak ale zauważ że napęd na tył jest przekazywany zawsze i od warunków na drodze zależy w jakim stopniu i na które koło , nie jest to napęd dołączany tylko płynnie regulowany a to duża różnica , brak odczuwalnych szarpnięć i nerwowego zachowywania się auta przy zapięciu tylnej osi , tak samo można powiedzieć o subaru , nie jest tam zawsze stały i taki sam moment przekazywany na koła ,również jest uzależniony od warunków i utraty przyczepności innych kół ,

jedynym autem jest vitara tam jest prawdziwe 4x4 ale jest i rama i reduktor wiec auto nie do końca należy do zbyt komfortowych i na trasy ,

tak wiec auto jest zawsze awd w trybie 4 auto i 4 lock ,

różnice sa odczuwalne od razu przy ruszaniu (bez utarty przyczepności ) na 2 wd wyrywa kierownice , przy trybie 4 auto brak tego efektu gdyż nie cały moment trafia na przód ( nawet bez uślizgu osi przedniej)

Napisano

> Jak to ładnie określili "jakąś tam moc" czyli tak naprawdę jakieś tam nic.

> Pół roku temu szukaliśmy auta SUVa i tak naprawdę napęd stały AWD ma obecnie Audi (w niektórych

> modelach), Suzuki Vitara i Subaru Forester.

> Reszta to praktycznie oparte o elektronikę ośki z dołączanym napędem kół tylnych.

> Tłumaczenie, że w odpowiednich warunkach auto jest AWD do mnie nie przemawia. Albo ma stały napęd

> albo nie.

przykład działania ,

Napisano

> no tak ale zauważ że napęd na tył jest przekazywany zawsze i od warunków na drodze zależy w jakim

> stopniu i na które koło , nie jest to napęd dołączany tylko płynnie regulowany a to duża

> różnica , brak odczuwalnych szarpnięć i nerwowego zachowywania się auta przy zapięciu tylnej

> osi , tak samo można powiedzieć o subaru , nie jest tam zawsze stały i taki sam moment

> przekazywany na koła ,również jest uzależniony od warunków i utraty przyczepności innych kół ,

Nominalnie w Subaru jest 50/50 więc jest symetrycznie rozdzielany w przeciwieństwie do "innych" gdzie jest oska a w razie „W” dołącza tył.

Jak dla mnie jest to zasadnicza różnica. Full AWD mam cały czas co wpływa znacząco na bezpieczeństwo i trakcję a nie jak komputer zacznie rzucać momentem po kołach.

> jedynym autem jest vitara tam jest prawdziwe 4x4 ale jest i rama i reduktor wiec auto nie do końca

> należy do zbyt komfortowych i na trasy ,

W Forkach wolnossących też jest reduktor a brak ramy jest logiczny, w końcu to na bazie Imprezy było budowane co nie ma wpływu na system rozdziału napędu.

> tak wiec auto jest zawsze awd w trybie 4 auto i 4 lock ,

> różnice sa odczuwalne od razu przy ruszaniu (bez utarty przyczepności ) na 2 wd wyrywa kierownice

> , przy trybie 4 auto brak tego efektu gdyż nie cały moment trafia na przód ( nawet bez uślizgu

> osi przedniej)

I między innymi dlatego AWD jest lepsze od ośki ale w Outlanderze przy przepięciu ostrym na 2 bieg kołami zapiszczysz (jesteś powyżej magicznej granicy 40km/h), tak samo w Tiguanie, CRV itp.

A nie.. na jedynce też piszczy wink.gif

Napisano

> Nominalnie w Subaru jest 50/50 więc jest symetrycznie rozdzielany w przeciwieństwie do "innych"

> gdzie jest oska a w razie „W” dołącza tył.

> Jak dla mnie jest to zasadnicza różnica. Full AWD mam cały czas co wpływa znacząco na

> bezpieczeństwo i trakcję a nie jak komputer zacznie rzucać momentem po kołach.

> W Forkach wolnossących też jest reduktor a brak ramy jest logiczny, w końcu to na bazie Imprezy

> było budowane co nie ma wpływu na system rozdziału napędu.

> I między innymi dlatego AWD jest lepsze od ośki ale w Outlanderze przy przepięciu ostrym na 2 bieg

> kołami zapiszczysz (jesteś powyżej magicznej granicy 40km/h), tak samo w Tiguanie, CRV itp.

> A nie.. na jedynce też piszczy

o której generacji outlandera piszesz ja o II jak temat wątku a film pokazujesz 1 tam był zupełnie inny napęd , dalej będę się upierał że outlander II generacji ma stały napęd na 4 magiczne 40 km/h ma tylko znaczenie przy zapiętym 4 WD Lock nie znaczy to że powyżej 40 km/h rozpina się tył , tył jest napędzany w trybie 4 auto i 4 lock od 0 km/h do prędkości max

Napisano

> o której generacji outlandera piszesz ja o II jak temat wątku a film pokazujesz 1 tam był zupełnie

> inny napęd , dalej będę się upierał że outlander II generacji ma stały napęd na 4 magiczne 40

> km/h ma tylko znaczenie przy zapiętym 4 WD Lock nie znaczy to że powyżej 40 km/h rozpina się

> tył , tył jest napędzany w trybie 4 auto i 4 lock od 0 km/h do prędkości max

To nie rozumiem po co "auto" skoro napędza cały czas 4x4.

Otóż nie napędza a dodaje napęd na tył jak koła przedniej osi tracą przyczepność. Więc aby napęd zadziałał musi dojść do wcześniejszej utraty przyczepności. Jest to napęd dołączany a że automatycznie... dołączany.

Napisano

> To nie rozumiem po co "auto" skoro napędza cały czas 4x4.

> Otóż nie napędza a dodaje napęd na tył jak koła przedniej osi tracą przyczepność. Więc aby napęd

> zadziałał musi dojść do wcześniejszej utraty przyczepności. Jest to napęd dołączany a że

> automatycznie... dołączany.

nie nie jest dołączany jest stały zmienia się tylko ilośm momentu przekazywanego na tył w zależności od położenia przepustnicy alenapęd jest zawsze przekazywany na tył

Napisano

> nie nie jest dołączany jest stały zmienia się tylko ilośm momentu przekazywanego na tył w

> zależności od położenia przepustnicy alenapęd jest zawsze przekazywany na tył

50%?

Napisano

> 50%?

szukam caly czas tabelki jak był przekazywany napęd w zależności od trybu ustawienia jak znajdę to wstawię , max było chyba do 55 % przy trybie lock i pełnym butem ale nie jestem pewien , wiem jedno bączki można kręcić i bokami po zakrętach latać smile.gif w kontrolowany sposób , co nie jest możliwe przy napędzie dołączanym jak w crv

Napisano

> szukam caly czas tabelki jak był przekazywany napęd w zależności od trybu ustawienia jak znajdę to

> wstawię , max było chyba do 55 % przy trybie lock i pełnym butem ale nie jestem pewien , wiem

> jedno bączki można kręcić i bokami po zakrętach latać w kontrolowany sposób , co nie jest

> możliwe przy napędzie dołączanym jak w crv

No własnie tez szukam. oslabiony.gif

Mam dobrze technicznie ogarniętego znajomego dilera Mitsu ale nie mogę się dodzwonić. Z ciekawości muszę to obcykać.

Dobra, okazuje się, że stary był jak pisałem nowy działa trochę inaczej.

Podział jest 90% przód 10% tył, przypadku wyrycia poślizgu przekładnia planetarna może dorzucić na tył dodatkowe 40% więc, w krótkim okresie czasu może być napęd 50/50. Niestety minus jest taki, że nie jest to rozwiązanie na dłuższą metę, gdyż przekładnia się potrafi bardzo szybko zgrzać.

Napęd jest dużo lepszy niż w poprzedniej generacji, niebo lepszy od tego w np. CRV ale gorszy od Subarowego SAWD.

Jak to określił, bardzo fajne rozwiązanie do codziennej jazdy i okazjonalnych problemów z podjechaniem w trudniejszych warunkach.

Czyli lepiej niż było ale jeszcze nie tak dobrze jak w Subaru wink.gif

Napisano

> No własnie tez szukam.

> Mam dobrze technicznie ogarniętego znajomego dilera Mitsu ale nie mogę się dodzwonić. Z ciekawości

> muszę to obcykać.

tu cos mam ale dalej nie to czego szukam

http://www.c-suvs.com/electronically_controlled_4wd_system-3876.html

• 2 miesiące później...
Napisano

> No własnie tez szukam.

> Mam dobrze technicznie ogarniętego znajomego dilera Mitsu ale nie mogę się dodzwonić. Z ciekawości

> muszę to obcykać.

> Dobra, okazuje się, że stary był jak pisałem nowy działa trochę inaczej.

> Podział jest 90% przód 10% tył, przypadku wyrycia poślizgu przekładnia planetarna może dorzucić na

> tył dodatkowe 40% więc, w krótkim okresie czasu może być napęd 50/50. Niestety minus jest

> taki, że nie jest to rozwiązanie na dłuższą metę, gdyż przekładnia się potrafi bardzo szybko

> zgrzać.

> Napęd jest dużo lepszy niż w poprzedniej generacji, niebo lepszy od tego w np. CRV ale gorszy od

> Subarowego SAWD.

> Jak to określił, bardzo fajne rozwiązanie do codziennej jazdy i okazjonalnych problemów z

> podjechaniem w trudniejszych warunkach.

> Czyli lepiej niż było ale jeszcze nie tak dobrze jak w Subaru

Tabela dotyczy ASX, ale będzie to prawie to samo co w Outlanderze:

http://img12.imageshack.us/img12/2992/mitsubishiasxallwheelco.jpg

Tabela pokazuje moment obrotowy, a nie stopień zapięcia sprzęgła międzyosiowego.

@bulla ma 100% racji - po włączeniu trybu 4WD lub LOCK napęd na tył przekazywany jest stale, system nie czeka na poślizg czy utratę przyczepności, zmienia się tylko moment - o tym decyduje komputer, ale też kierowca.

I nie jest to stały podział 90/10, tylko aktywny w pełnym zakresie.

LOCK także działa przy każdej prędkości, przekazująć ok. 1,5 raza więcej momentu niż 4WD, zatem przy niskich prędkościach osie będą zblokowane, ale to samo potrafi wykonać tryb 4WD.

I apropo Subaru - wersje AT czy CVT mają bardzo podobne rozwiązanie (sprzęgło wielopłytkowe), tylko bez możliwości wyboru trybu jazdy...

A wersje MT mają takie rozwiązanie jak Outlander pierwszej generacji...

Pozdrawiam