Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaguar X-Type

Featured Replies

Napisano

Witam,

rozglądam się za jakimś dziwactwem. Z uwagi na małe przebiegi i głównie miejskie postanowiłem że będzie to benzyna. Zawsze podobał mi się Jaguar X-Type. W naszych warunkach to udany kompromis - zwłaszcza używany. Części pochodzą głównie od Mondeo... ale nie o tym.

Do rzeczy, jakie silniki benzynowe są godne polecenia? Ja obstawiam na razie 2,5V 196KM. O ile wiem to silnik Forda i nie powinno być z nim większego kłopotu.

Macie jakieś info o reszcie silników:

- 3.0 V6

- 2.0 R4 ?

- 2.1 V6 (tego wynalazku w ogóle nie znam)

Napisano

tylko ja myślę:

? yikes.gif

czy jeszcze ktoś?

Napisano

> Witam,

> rozglądam się za jakimś dziwactwem. Z uwagi na małe przebiegi i głównie miejskie postanowiłem że

> będzie to benzyna. Zawsze podobał mi się Jaguar X-Type. W naszych warunkach to udany kompromis

> - zwłaszcza używany. Części pochodzą głównie od Mondeo... ale nie o tym.

> Do rzeczy, jakie silniki benzynowe są godne polecenia? Ja obstawiam na razie 2,5V 196KM. O ile wiem

> to silnik Forda i nie powinno być z nim większego kłopotu.

> Macie jakieś info o reszcie silników:

> - 3.0 V6

> - 2.0 R4 ?

> - 2.1 V6 (tego wynalazku w ogóle nie znam)

Od siebie tylko dodam że ma świetny stały napęd z centralnym dyfrem + lsd. Rozwiązanie identyczne jak w subaru.... ok.gif

Napisano
  • Autor

> tylko ja myślę:

> ?

> czy jeszcze ktoś?

Treściwa wypowiedź, ale śmiało - możesz ją rozwinąć.

Napisano
  • Autor

> Od siebie tylko dodam że ma świetny stały napęd z centralnym dyfrem + lsd. Rozwiązanie identyczne

> jak w subaru....

O widzisz, to bardzo dobra i istotna informacja. Orientujesz się może jak z trwałością napędów? Jedyne czego się na razie doszukałem to info że łożysko na wale jest nie wymienialne - musowa regeneracja jak padnie.

Napisano

> O widzisz, to bardzo dobra i istotna informacja. Orientujesz się może jak z trwałością napędów?

> Jedyne czego się na razie doszukałem to info że łożysko na wale jest nie wymienialne - musowa

> regeneracja jak padnie.

Nie mam bladego pojęcia. Znam ten napęd tylko z folderow i youtuba, ale rozwiązanie tech jest ok

Napisano

> Witam,

> rozglądam się za jakimś dziwactwem. Z uwagi na małe przebiegi i głównie miejskie postanowiłem że

> będzie to benzyna. Zawsze podobał mi się Jaguar X-Type. W naszych warunkach to udany kompromis

> - zwłaszcza używany. Części pochodzą głównie od Mondeo... ale nie o tym.

> Do rzeczy, jakie silniki benzynowe są godne polecenia? Ja obstawiam na razie 2,5V 196KM. O ile wiem

> to silnik Forda i nie powinno być z nim większego kłopotu.

> Macie jakieś info o reszcie silników:

> - 3.0 V6

> - 2.0 R4 ?

> - 2.1 V6 (tego wynalazku w ogóle nie znam)

kolega ma takiego 3.0 4x4 , bardzo fajne wozidło , co prawda u niego on używany jest sporadycznie w niedzielę zlosnik.gif plus wypady na narty . Z tego co wiem nie miał z nim większych kłopotów silnikowo - napędowych, były kłopoty z klimą która nie działała , ale pan Kazik który ma warsztat naprawy klimatyzacji ogarnął temat w jeden dzień i nie było potrzeby sciągania częsci z jaguara , był peknięty jakiś metalowy przewód i coś z kompresorem, za naprawę klimy zapłacił 1,5 kzł.

co mi nie pasuję w tym aucie to mało miejsca na przednich siedzeniach tj. chyba to wynika z "obudowania" miejsca kierowcy tj. otacza cię kokpit oraz osłona lewarka biegów - podłokietnik. Do tego fotele są dość miękkie że jak w nie usiądziesz to jeszcze Cię boki fotela ogarną . Za to z tyłu jest bardzo dużo miejsca

Napisano

> Treściwa wypowiedź, ale śmiało - możesz ją rozwinąć.

:-))))))) no problem

Auto do tanich nie należy... dostępność części i koszty napraw... tez by mnie przeraziły zapewne.... już ktoś napisał: naprawa klimy u Pana Kazia 1,5kzł

Do tego to połączenie, którego nie rozumiem (Bielsko Biała w podpisie i :"W naszych warunkach to udany kompromis - zwłaszcza używany")

w sumie: "panic"

Napisano

> :-))))))) no problem

> Auto do tanich nie należy... dostępność części i koszty napraw... tez by mnie przeraziły

> zapewne.... już ktoś napisał: naprawa klimy u Pana Kazia 1,5kzł

> Do tego to połączenie, którego nie rozumiem (Bielsko Biała w podpisie i :"W naszych warunkach to

> udany kompromis - zwłaszcza używany")

> w sumie: "panic"

uważasz ze 1,5 kzł za uruchomienie martwej klimy która nie ma czynnika , ma pęknięty przewód i coś z kompresorem to dużo ???

Napisano

> uważasz ze 1,5 kzł za uruchomienie martwej klimy która nie ma czynnika , ma pęknięty przewód i coś

> z kompresorem to dużo ???

Nie wiem, nie mam porównania (klima była tu tylko przykładem)... co jeśli w takim jaguarze padnie coś innego...?

Żebyśmy się dobrze zrozumieli , nie bronię autorowi wątku, ale ja bym chyba raczej nie zaryzykował

Napisano
  • Autor

> Auto do tanich nie należy...

w takim razie proponuje się rozejrzeć grinser006.gif Auta są bardzo tanie, właśnie dzięki ludziom którzy nie wiedzą o nich nic wink.gif Są baaaardzo ciężko sprzedawalne.

> dostępność części i koszty napraw... tez by mnie przeraziły

Ale wiesz coś o tych kosztach czy znowu Ci się wydaje zlosnik.gif

Serwisu Monedo też się boisz?

Hmm... wymiana skraplacza i przewodu klimatyzacji, wraz z napełnieniem 1200pln... Scenic

Wymiana przewodu plus napełnianie i odgrzybianie - 600pln Fiata Marea

> Do tego to połączenie, którego nie rozumiem (Bielsko Biała w podpisie i :"W naszych warunkach to

To w Bielsku nie możemy jeździć Jaguarami yikes.gif

Wydaje mi się że końcówki w ogóle nie zrozumiałeś albo ja źle się wyraziłem. W moich warunkach mieszkalno-bytowo-rodzinnych. Nie będę tego rozwijał bot temat jest stricte o silnikach a nie o tym czy mnie stać czy nie na takie auto.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, nie mam porównania (klima była tu tylko przykładem)... co jeśli w takim jaguarze padnie

> coś innego...?

> Żebyśmy się dobrze zrozumieli , nie bronię autorowi wątku, ale ja bym chyba raczej nie zaryzykował

nie obraź się ale nie rozwalaj mi wątku o silnikach benzynowych w X-Typie, rozmieniając go na "ja się nie znam i nie wiem, ale nie kupiłbym" 20.GIF

Napisano

> Auto do tanich nie należy... dostępność części i koszty napraw... tez by mnie przeraziły

auto nie wyroznia się szczególnie w codziennej eksploatacji dodatkowymi kosztami w stos do innych aut podobnej klasy.

części mechaniczne, większość pochodzi z mondeo, problemem jest blacharka i elem. strikte pochodzące z jaguara, tutaj koszty sa znacząco wyższe od rywali, bo albo kupujesz uzywki które tez sa droższe albo nowe a to już kosmos.

znajomy ma takowego z silnikiem 3,0 - dźwięk silnika robi robote, codzienna eksploatacja bez niespodzianek

Napisano

> To w Bielsku nie możemy jeździć Jaguarami --->("nasze warunki "-przyłożyłem do miejsca zamieszkania... ty myślałeś o PL w ogóle?

> Wydaje mi się że końcówki w ogóle nie zrozumiałeś albo ja źle się wyraziłem. W moich warunkach

> mieszkalno-bytowo-rodzinnych. Nie będę tego rozwijał bot temat jest stricte o silnikach a nie o tym czy mnie stać czy nie na takie auto. --->(a to mnie akurat nie obchodzi ;-) )

:-) pewnie jedno i drugie ("złe zrozumienie" i "złe wyrażenie") luzik 20.GIF

V6 i V8 wiadomo... :-) znaczy się przeważnie zazdraszczam ;-)

Napisano

> :-) pewnie jedno i drugie ("złe zrozumienie" i "złe wyrażenie") luzik

> V6 i V8 wiadomo... :-) znaczy się przeważnie zazdraszczam ;-)

kolego w przed/ostatnim Motorze coś o twoich silnikach piszą-numer 23-ci