Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koszt pokrycia dachowego.

Featured Replies

Napisano

Czołem.

Jako że wielu z Was budowało/buduje domy, mam takie szybkie pytanko odnośnie pokrycia dachowego. Jest sobie dach dwuspadowy, bez żadnych okien, lukarn ani udziwnień, o powierzchni ok. 140 m2. Ile może orientacyjnie kosztować usunięcie z dachu starej papy i położenie blachodachówki przyzwoitej jakości?

Ja wiem że to zależy od wielu czynnikow, regionu itp, ale chodzi mi tylko o orientacyjny rząd wielkości finansów jakie trzeba mieć na względzie, bo jestem zielony w temacie.

Być może ktoś z Was robił ostatnio dach o podobnej powierzchni, będę wdzięczny nawet za określenie kosztów bez uwzględnienia zrywania starego pokrycia ok.gif

Napisano

jeśli mam być szczery to przy takiej robocie 20k pln to jest minimum. Najtaniej wyjdzie Cię na tą papę położyć kolejną, bo pod blachodachówkę, jak się mylę będą cały dach rozbierać

Napisano

> Czołem.

> Jako że wielu z Was budowało/buduje domy, mam takie szybkie pytanko odnośnie pokrycia dachowego.

> Jest sobie dach dwuspadowy, bez żadnych okien, lukarn ani udziwnień, o powierzchni ok. 140 m2.

> Ile może orientacyjnie kosztować usunięcie z dachu starej papy i położenie blachodachówki

> przyzwoitej jakości?

> Ja wiem że to zależy od wielu czynnikow, regionu itp, ale chodzi mi tylko o orientacyjny rząd

> wielkości finansów jakie trzeba mieć na względzie, bo jestem zielony w temacie.

> Być może ktoś z Was robił ostatnio dach o podobnej powierzchni, będę wdzięczny nawet za określenie

> kosztów bez uwzględnienia zrywania starego pokrycia

Moi rodzice kładli nową blachodachówkę na starą blachę. Dach kopertowy. Było też trochę przeróbek.

Wyszło ich to ~15kzł.

Napisano
  • Autor

> jeśli mam być szczery to przy takiej robocie 20k pln to jest minimum.

Rozumiem ok.gif

>Najtaniej wyjdzie Cię na tą

> papę położyć kolejną, bo pod blachodachówkę, jak się mylę będą cały dach rozbierać

Papy już nie chcę kolejny raz. Dlaczego trzeba dach rozbierac? U mnie jest tego typu problem, że poddasze jest użytkowe i wykończone płytami k/g, dach ocieplony... Boję się że jak ekipa zacznie wymieniac pokrycie to się na poddaszu armagiedon zrobi i wszystko popęka crazy.gif

Napisano

> Rozumiem

> Papy już nie chcę kolejny raz. Dlaczego trzeba dach rozbierac? U mnie jest tego typu problem, że

> poddasze jest użytkowe i wykończone płytami k/g, dach ocieplony... Boję się że jak ekipa

> zacznie wymieniac pokrycie to się na poddaszu armagiedon zrobi i wszystko popęka

Weź jakiegoś fachowca niech oceni.

IMO lepiej nie ruszać tego co jest.

Dać na papę łaty kontrłaty i bić blachę.

Napisano
  • Autor

> Moi rodzice kładli nową blachodachówkę na starą blachę. Dach kopertowy. Było też trochę przeróbek.

> Wyszło ich to ~15kzł.

A jaka powierzchnia dachu? Szczerze mówiąc tak właśnie celowałem w okolice 15 kpln... U mnie przed kładzeniem blachy trzeba zerwać papę, bo trochę boję się takiego obciążenia dachu.

Napisano

> A jaka powierzchnia dachu? Szczerze mówiąc tak właśnie celowałem w okolice 15 kpln...

Dom jakieś 10x10m i dach kopertowy, wiec pewnie ze 150m wyjdzie.

> U mnie przed

> kładzeniem blachy trzeba zerwać papę, bo trochę boję się takiego obciążenia dachu.

Jakiego? Dachówki nie kładziesz. A blacha mało waży.

Dużo warstw tej papy jest?

Napisano
  • Autor

> Weź jakiegoś fachowca niech oceni.

> IMO lepiej nie ruszać tego co jest.

> Dać na papę łaty kontrłaty i bić blachę.

Fachowca wezmę, tylko chciałem się zorientować w kosztach tak +/- smile.gif Papa jakieś 20 lat temu była wymieniana, wtedy też stara papa była zrywana. Dach ma pełne deskowanie, podczas urządzania poddasza był lekko przerabiany jeśli chodzi o konstrukcję podpór, poza tym liczy sobie 100 lat... Zależy mi na świętym spokoju, nie chcę siedzieć przed TV i się zastanawiać czy mi się to złoży na głowę 270751858-jezyk.gif A papa swoje waży icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Dom jakieś 10x10m i dach kopertowy, wiec pewnie ze 150m wyjdzie.

ok.gif

> Jakiego? Dachówki nie kładziesz.

Odpadła właśnie przez obawy o ciężar zlosnik.gif

> A blacha mało waży.

> Dużo warstw tej papy jest?

Dwie warstwy, jakaś podkładowa i nawierzchniowa.

Napisano
  • Autor

> To daj na to blachę i już.

> Zresztą, zaproś niech jakiś dekarz oceni.

Zastanawia mnie jeszcze wypowiedź kolegi Morgan... Że niby dach trzeba będzie rozbierać panic.gif Mam nadzieję że jednak nie trzeba będzie.

U mnie w domu został popełniony poważny błąd. Kilka lat temu był wykonywany totalny remont poddasza i trzeba było już wtedy pomyśleć nad wymianą pokrycia dachowego frown.gif Teraz tam wszystko jest pogipsowane, do dachu poprzykrecane są płyty... Na łączeniach i tak to wszystko pęka, nie wiem czy to wina starego dachu czy dziadowskiej ekipy (nota bene ekipa była dziadowska). Dach mimo 100 lat był oceniany na zdrowy, jednak boję się że jak wejdzie ekipa z blachą to poddasze będzie się nadawało do ponownego remontu, a nawet jesli nie, to że zwiększona masa dachu spowoduje jego lekkie odkształcenie i po jakimś czasie i tak wszystko na poddaszu popęka.

Ech, nie znam się na tym za bardzo 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Zastanawia mnie jeszcze wypowiedź kolegi Morgan... Że niby dach trzeba będzie rozbierać Mam

> nadzieję że jednak nie trzeba będzie.

to zależy co jest po papą, deskowanie jest zdrowe ? tego nie wiesz

najprostszy sposób to blacha na papę, można też papę zerwać i dać blachę

ciężko ocenić

ja zmieniałem eternit na dachówkę, więc do wymiany były wszystkie łaty, część starych nadawała się tylko do pieca icon_rolleyes.gif

Napisano

dach jak sam piszesz ma już wiek, wszystko zależy od tego w jakiej kondycji jest drzewo. Może się okazać, że już będzie do niczego, dodatkowo, może się okazać, że stelażu do blachy nie będzie można wykonać poprawnie co będzie skutkować w dalszym procesie układania blachy

Napisano
  • Autor

> to zależy co jest po papą, deskowanie jest zdrowe ? tego nie wiesz

Zdrowe ok.gif

Napisano
  • Autor

> dach jak sam piszesz ma już wiek, wszystko zależy od tego w jakiej kondycji jest drzewo. Może się

> okazać, że już będzie do niczego

Konstrukcja dachu i deskowanie jest w bardzo dobrej kondycji, cieśla który modyfikował słupy podporowe na poddaszu sam był zdziwiony ok.gif

Napisano
  • Autor

> a kiedy to robił?

Jakieś 3 lata temu.

Napisano

> To dajesz na papę kontrłaty, na to blachę i pozamiatane.

Chyba jeszcze łaty i dopiero blacha hmm.gif