Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno auta z importu i vat23%

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Porady potrzebuję. Mam zamiar kupić auto z importu z aukcji poleasingowej z Belgii. Przebieg sprawdzony w ASo, auto nie kradzione, stan techniczny sprawdzę przy zakupie ale mam info że będzie ok. Sprzedawca ma wystawić fakturę VAT23% na pełną kwotę. Co jeszcze jest potrzebne do rejestracji? Czy taka faktura 23% chroni mnie przed jakimś wałkiem na VAT czy innej akcyzie? Jak rozumiem, wszystkie oplaty musza być porobione żeby sprzedawca mógł legalnie taką fakturę wystawić? Co i jak mogę sprawdzić przed zakupem żeby nie było skuchy?

Napisano

Jest to auto osobowe czy ciężarowe ? Kto wystawia fakturę polski pośrednik czy belgijski ?

Napisano

> Witajcie

> Porady potrzebuję.

W mojej stopce masz rozpisane bardziej. Jak to polski wystawca fvat 23% to Ty masz dupę krytą, jak zagraniczny, to w zależności czy masz DG czy nie procedura.

Napisano
  • Autor

Fakturę wystawia Polak będący Vatowcem mający w Polsce działalność gosp. Ma być na pełen VAT23%. Cena to żadna okazja. Co powinienem od niego dostać oprócz faktury VAT żeby sie WK nie czepiał? Dawno nic nie rejestrowałem i nie wiem jak jest obecnie. Auto z Belgii kupowane na osobę fizyczną

Napisano

>Co powinienem od niego dostać oprócz faktury VAT żeby sie WK nie

>czepiał? Dawno nic nie rejestrowałem i nie wiem jak jest obecnie. Auto >z Belgii kupowane na

> osobę fizyczną

właśnie przerabiam procedurę rejestracji na bieżąco

-Faktura vat 23%

-opłata akcyzy w UC

-opłata recyklingowa

-badania techniczne pełne lub tylko identyfikacyjne pojazdu z SKP - potaniały, teraz płaciłem 98 PLN

-belgijski dowód rej i chyba kartę pojazdu, jeśli w Be coś takiego jest

-tłumaczenia dokumentów belgijskich

-tablice rej jeśli są

Napisano

> W mojej stopce masz rozpisane bardziej. Jak to polski wystawca fvat 23% to Ty masz dupę krytą, jak

> zagraniczny, to w zależności czy masz DG czy nie procedura.

no ale jak zagraniczny sprzedawca sprzedaje auto polakowi bez DG w cenie brutto ( czyli z vatem) to też jest przecież OK

Napisano

> no ale jak zagraniczny sprzedawca sprzedaje auto polakowi bez DG w cenie brutto ( czyli z vatem)

> to też jest przecież OK

Nieskładnie napisałem-procedura zależna od tego czy ma się działalność w PL czy nie. Tutaj sprawa jasna-wystawiana jest VAT 23% więc nawet jak coś nie tak, to odpowiedzialność ponosi wystawca tejże faktury.

Napisano
  • Autor

OK. Ale jeśli dostaję f. VAT to akcyza już jest opłacona czy to nie ma ze sobą nic wspólnego?

Napisano

> OK. Ale jeśli dostaję f. VAT to akcyza już jest opłacona czy to nie ma ze sobą nic wspólnego?

Wg przepisów chyba jest tak, że akcyzę opłaca firma/osoba w ciągu 5 dni od wjazdu na teren PL.

Jeśli dostajesz F vat to ta firma powinna zapłacić akcyzę i dowód opłaty przekazać tobie abyś miał czym się okazać w WK.

Najlepszym rozwiązaniem jeśli nie chcesz latać po urzędach to niech ta firma zarejestruje pojazd na siebie a dopiero sprzeda ci na polskich blachach.

Napisano

> Wg przepisów chyba jest tak, że akcyzę opłaca firma/osoba w ciągu 5 dni od wjazdu na teren PL.

> Jeśli dostajesz F vat to ta firma powinna zapłacić akcyzę i dowód opłaty przekazać tobie abyś miał

> czym się okazać w WK.

> Najlepszym rozwiązaniem jeśli nie chcesz latać po urzędach to niech ta firma zarejestruje pojazd na

> siebie a dopiero sprzeda ci na polskich blachach.

facepalm%5B1%5D.gif po co takie rady jak się nie orientujesz to nie pisz, bo wprowadzisz go w błąd, a on potem kolejnych 10 osób będzie uświadamiał w ten sposób i tworzą się mity. Po co ma firma rejestrować?Żeby wciągnąć sobie w środki trwałe jak już zarejestruje? screwy.gif

Jak jest fvat 23% to już jest dobrze, bo wałka nie ma, teraz obowiązek zapłaty akcyzy i recyklingu ciąży na wprowadzającym auto na teren RP, a więc sprowadzaczu, więc Ty powinieneś dostać:

-kwity auta, fakturę zakupu,tłumaczenie,badanie techniczne,świstek o opłaceniu akcyzy,świstek o opłaceniu recyklingu-i z tym do WK. Z resztą osoba która Ci sprzedaje na legalu na pełną fakturę będzie wiedziała co powinieneś mieć.

Czy na fakturze będzie pełna kwota zakupu?

Napisano

> po co takie rady jak się nie orientujesz to nie pisz, bo wprowadzisz go w błąd

Kolego wyluzuj i nie pisz takich rzeczy, że się nie znam bo już w czwartym poście napisałem jakie dokumenty potrzebuje do rejestracji, co ma mu przekazać sprzedający.

Jeżeli człowiek nie czuje się na siłach aby sam ogarnąć temat papierologi to podałem jako przykład aby kupił już na polskich blachach lub dał upoważnienie do załatwienia wszystkich formalności za niego. Wiesz przecież jako wytrawny handlarz, pardon pośrednik, że są firmy/osoby które się tym trudnią.

Napisano
  • Autor

> Czy na fakturze będzie pełna kwota zakupu?

Tak ma być . Inaczej bym nie kupił

Napisano
  • Autor

> obowiązek zapłaty akcyzy i recyklingu

> ciąży na wprowadzającym auto na teren RP, a więc sprowadzaczu,

ZTCW to jest opłacona akcyza, ale nie ma opłaconego recyklingu. Auto jest na próbnych zagranicznych blachach od 2 miesięcy w kraju. Czy brak recyklingu skutkuje dla mnie czymś innym niż konieczność jego zapłaty? Chodzi mi o jakieś kary związane z przekroczeniem terminu zapłaty czy cokolwiek innego co mogło by spowodować jakieś koszty lub utrudnienia.

Czy importer musi mieć jakąś specjalistyczną działalność gospodarczą związaną z handlem samochodami czy wystarczy by byla to zwykła zarejestrowana działalność typu kiosk z gazetami czy leczenie koni wink.gif

Napisano

> Kolego wyluzuj i nie pisz takich rzeczy, że się nie znam bo już w czwartym poście napisałem jakie

> dokumenty potrzebuje do rejestracji, co ma mu przekazać sprzedający.

Wyluzowany to ja jestem... wink.gifchodzi mi tylko i wyłącznie o fakt, że jak nie chciało Ci się zajrzeć do ustawy i dokumentów normatywnych to nie rób zamieszania takimi wpisami, bo ktoś jeśli się nie zna zupełnie przyjmuje to za pewnik i potem jeszcze powtórzy dalej. Pojedzie po auto i mimo, że może być dobre i mieć wszystko ok z papierami nie kupi, bo sprzedawca odmówi zarejestrowania tego auta (a w podanym przypadku jest to zupełnym bezsensem).

> Jeżeli człowiek nie czuje się na siłach aby sam ogarnąć temat papierologi to podałem jako przykład

Ale właśnie o to chodzi, że to jest zupełnie nietrafiony przykład. Ot od strony prowadzenia DG-bezsensowny i bezcelowy, nie dający nic kupującemu, bo to że zarejestrowane o niczym nie świadczy, jak ma np VAT nie uregulwoany to i tak beknie za jakiś czas jako końcowy user, bo US ściga firmę, gdy ta już nie istnieje (słup) zwraca się do WK o podanie właściciela danego nr VIN i przychodzi pisemko o zapłacenia 23% wartości + odsetki ustawowe.

> aby kupił już na polskich blachach lub dał upoważnienie do załatwienia wszystkich formalności

> za niego. Wiesz przecież jako wytrawny handlarz, pardon pośrednik, że są firmy/osoby które się

> tym trudnią.

2 różne sprawy-upoważnienie do załatwienia formalności, a gdybanie czy ma 5 dni, a może nie musi itd-ma obowiązek i tyle. Jeszcze raz podkreślę-nie odbieraj tego jako pstryczka w swoim kierunku tylko skoro na MK jesteśmy to te wiadomości żeby miały jakiś wymiar dodatni, a takie przypuszczenia jak podałeś o opłacaniu akcyzy mogą wprowadzić zamęt tylko niepotrzebny. 20.GIF

Napisano

> ZTCW to jest opłacona akcyza, ale nie ma opłaconego recyklingu. Auto jest na próbnych zagranicznych

> blachach od 2 miesięcy w kraju. Czy brak recyklingu skutkuje dla mnie czymś innym niż

> konieczność jego zapłaty? Chodzi mi o jakieś kary związane z przekroczeniem terminu zapłaty

Teoretycznie nie, w bardziej rozgarniętych WK ma być spójność danych wpłacającego z wprowadzającym na teren RP, więc jeśli akceptujesz dołożenie tych 500zł to niech wystawiający fakturę opłaci to i da Ci świstek,a ty mu dopłać te 500zł.

> Czy importer musi mieć jakąś specjalistyczną działalność gospodarczą związaną z handlem

> samochodami czy wystarczy by byla to zwykła zarejestrowana działalność typu kiosk z gazetami

> czy leczenie koni

Przy fakturze 23% dla Ciebie nie ma to najmniejszego znaczenia, dla niego jeśli nie robi tego w sposób ciągły też nie, bo zawsze mógł kupić dla siebie i się rozmyślić.

Napisano

> Wiesz przecież jako wytrawny handlarz, pardon pośrednik....

zlosnik.gif nie słódź mi tak...do "wytrawnych handlarzy" to mi droga daleka (a może to i dobrze), popierdółka hobbystyczna bardziej ze mnie w tym temacie. Nie jest to moje źródło utrzymania. ok.gif

Napisano

> jest na belgijskich czerwonych blachach

OT. Co tam kolega ma na oku?

Napisano

> tylko po co.....

Ja bym się tak nie śmiał...dość częsta praktyka u sprowadzaczy, a po co?Bo taniej, wygodniej...