Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa Romeo 156SW 2,4 JTD - pytania i rady

Featured Replies

Napisano

Witajcie drodzy Fani Alfy smile.gif

Mimo niedawno rozpoczętej przygody z 406 coupe naszła mnie chęć na zmianę (i okazja sprzedaży mojego autka).

Nigdy nie miałem Włoszki, a zawsze mi się podobały. W grę wchodzi 156 sw, co by na wakacje móc się spakować i grzecznie pojechać smile.gif

Szukam auta o mocy ok 150km do 13.000 PLN wraz z pakietem startowym. Z racji lenistwa, szukam aut tylko w rejonie Warszawy. W oko wpadły mi 3szt - 2,4 jtd smile.gif

PIERWSZY

DRUGI

TRZECI

I teraz kilka pytań do Was:

1) co sądzicie o prezentowanych 3 egzemplarzach ?

2) co myślicie o 2,4 jtd i jakie to ma spalanie ?

3) czy lifting dużo wniósł oprócz zmienionych lamp ? (głupie pytanie 270751858-jezyk.gif)

4) czy silnik jest wrażliwy na jakość paliwa?

5) Czy to dobry wybór ?

Moja jazda wygląda mniej więcej w nastepujący sposób:

1000 km miesięcznie trasy; 500km miesięcznie miasto.

Kilka razy w roku jakieś wyjazdy w góry czy nad morze (trasa), więc w sumie przebieg roczny to ok 20-23.000 km.

Jakie są mniej więcej koszty utrzymania tego auta, jakie są jego bolączki i inne rzeczy na które będę musiał zwrócić uwagę ?

Z góry serdeczne dzięki za wszystkie informacje i rady (pozytywne i negatywne) smile.gif

Pozdrawiam,

GL

Napisano

Zawieszenie. Jest delikatne.

Reszta- awaryjność standardowa, niczym w Golfie grinser006.gif

Napisano

Za tą kwotę niby można szukać już po liftingu choć znaczna część obstawiam będzie w średnim stanie...

Znajomy ma 1.9 140 KM silnik b. fajny i dynamiczny, zawieszenie faktycznie słabiutko ale na oryginałach jak złożysz to posłuży smile.gif

Kupił za 12.900 do zrobienia wyszło sprzęgło i przednie zawieszenie wahacze, końcówki, tuleje i amorki.

Rozrząd koszt w granicach 400/500zł więc tragedii nie ma.

Za duże to auto również nie jest a bagażnik ma mniejszy niż moje poczciwe 146 zlosnik.gif

Napisano

> Za tą kwotę niby można szukać już po liftingu choć znaczna część obstawiam będzie w średnim

> stanie...

Po liftingu, JTD za 13.000 ? Ja rozumiem że te auta nie trzymają wartości jak Golfy czy Passaty ale bez przesady... grinser006.gif

Napisano

> Po liftingu, JTD za 13.000 ? Ja rozumiem że te auta nie trzymają wartości jak Golfy czy Passaty ale

> bez przesady...

Jestem takiego samego zdania.

175 HP sobie odpuść, bardziej awaryjna i droższa niż 10v.

Poszukaj po lifcie wnętrza wersji 1.9 16v. Moim zdaniem będzie to najciekawsze rozwiązanie.

Bez przesady z tym delikatnym zawieszeniem. Wystarczy montować porządne zamienniki i jest ok.

Mam 156 SW 2.4 2001r. i z 2 dzieci spokojnie na wakacje 10-14 dni się mieścimy.