Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Woda w drzwiach tylnych

Featured Replies

Napisano

Żona mi ostatnio meldowała, że po otwarciu prawych, tylnych drzwi leci jakaś woda. Pomyślałem, że są opady, więc się gdzieś zbiera i trochę kapie. Wczoraj jednak miałem okazję przekonać się, jak to wygląda. Otworzyłem te drzwi i wyleciało pewnie z litr wody, bo plama na parkingu zrobiła się spora.

Woda leciała z przedniej części drzwi, jakby z tej dolnej uszczelki o okrągłym przekroju. Posprawdzałem tam wszystko i ta uszczelka przykrywa dwa otwory na dole drzwi. Przeczyściłem uszczelkę (było sporo syfu) i okolice tych otworów. Teraz nic nie leci, w ramach testów byłem na myjni i obficie potraktowałem szybę tylnych, prawych drzwi.

Myślę, że przyczyną było jakieś zabrudzenie i w efekcie przylepienie się tej uszczelki do otworów. Przy zamkniętych drzwiach, gdy uszczelka dodatkowo była dociśnięta, woda nie miała jak uciekać. Po otwarciu drzwi, uszczelka odchodziła od tych otworów i woda znajdowała ujście.

Taka jest moja teoria, ale może Wy macie jakieś doświadczenia i spostrzeżenia w tym temacie? Wolałbym, żeby mi nie żarło drzwi od środka.

PS. Na początku listopada ubiegłego roku wymieniałem głośnik w tych drzwiach, ale poza ściągnięciem boczku drzwi i wymianą głośnika, nic nie było ruszane (listwa zewnętrzna czy folia na drzwiach). Poza tym od listopada nie było takich problemów...

Napisano
  • Autor

> TTTM

Przez pięć lat użytkowania auta tego problemu nie bylo, więc nie wiem czy TTTM.

Napisano

Spaliła mi się żarówka świateł mijania. Lewa. TTTM.

Zastanów się co piszesz jeśli indywidualna usterka to TTTM. Właśnie akurat woda w drzwiach nie jest TTTM.

Napisano

> Żona mi ostatnio meldowała, że po otwarciu prawych, tylnych drzwi leci jakaś woda. Pomyślałem, że

> są opady, więc się gdzieś zbiera i trochę kapie. Wczoraj jednak miałem okazję przekonać się,

> jak to wygląda. Otworzyłem te drzwi i wyleciało pewnie z litr wody, bo plama na parkingu

> zrobiła się spora.

> Woda leciała z przedniej części drzwi, jakby z tej dolnej uszczelki o okrągłym przekroju.

> Posprawdzałem tam wszystko i ta uszczelka przykrywa dwa otwory na dole drzwi. Przeczyściłem

> uszczelkę (było sporo syfu) i okolice tych otworów. Teraz nic nie leci, w ramach testów byłem

> na myjni i obficie potraktowałem szybę tylnych, prawych drzwi.

> Myślę, że przyczyną było jakieś zabrudzenie i w efekcie przylepienie się tej uszczelki do otworów.

> Przy zamkniętych drzwiach, gdy uszczelka dodatkowo była dociśnięta, woda nie miała jak

> uciekać. Po otwarciu drzwi, uszczelka odchodziła od tych otworów i woda znajdowała ujście.

> Taka jest moja teoria, ale może Wy macie jakieś doświadczenia i spostrzeżenia w tym temacie?

> Wolałbym, żeby mi nie żarło drzwi od środka.

> PS. Na początku listopada ubiegłego roku wymieniałem głośnik w tych drzwiach, ale poza ściągnięciem

> boczku drzwi i wymianą głośnika, nic nie było ruszane (listwa zewnętrzna czy folia na

> drzwiach). Poza tym od listopada nie było takich problemów...

Mi sie tak wczoraj z przednich lewych lało ... frown.gif

Napisano

przyłączam się do "klubu sikających drzwi" zlosnik.gif

jakiś czas temu ściągałem boczek drzwi tylnych lewych, podczas ostatnich opadów wszystko działo się tak jak u Pilznera, czyściłem "odpływy" które są na dole drzwi, sprawdzałem uszczelkę i dalej to samo było. W uszczelce na dole drzwi jest mała dziurka którą lekko powiększyłem i problemu sikania brak zlosnik.gif

Napisano

w nowych wersjach już tej uszczelki nie ma na dole.

Napisano
  • Autor

> przyłączam się do "klubu sikających drzwi"

> jakiś czas temu ściągałem boczek drzwi tylnych lewych, podczas ostatnich opadów wszystko działo

> się tak jak u Pilznera, czyściłem "odpływy" które są na dole drzwi, sprawdzałem uszczelkę i

> dalej to samo było. W uszczelce na dole drzwi jest mała dziurka którą lekko powiększyłem i

> problemu sikania brak

U mnie na razie ustąpiło. Fakt, że nie ma już tak intensywnych opadów...

O którym otworku mówisz? Może i ja profilaktycznie bym go powiększył?

Nadal utrzymuję, że zdjęcie boczków nie ma z tym nic wspólnego.

Napisano

> U mnie na razie ustąpiło. Fakt, że nie ma już tak intensywnych opadów...

> O którym otworku mówisz? Może i ja profilaktycznie bym go powiększył?

> Nadal utrzymuję, że zdjęcie boczków nie ma z tym nic wspólnego.

po otwarciu drzwi na dole przy progu jest czarna uszczelka, jeśli przejedziesz palcem po jej spodzie wyczujesz małą dziurkę (odpływ) tam wyciąłem trochę gumy - powiększyłem otwór w gumie. PO tym woda już nie sika z drzwi po ich otwarciu

Napisano
  • Autor

> po otwarciu drzwi na dole przy progu jest czarna uszczelka, jeśli przejedziesz palcem po jej

> spodzie wyczujesz małą dziurkę (odpływ) tam wyciąłem trochę gumy - powiększyłem otwór w gumie.

> PO tym woda już nie sika z drzwi po ich otwarciu

Ale Ty chyba piszesz o uszczelce, która po otwarciu drzwi "zostaje" przy samochodzie, a u mnie woda lała się z drzwi.

Napisano

> Ale Ty chyba piszesz o uszczelce, która po otwarciu drzwi "zostaje" przy samochodzie, a u mnie woda

> lała się z drzwi.

pisze o tej ktora jest na dole drzwi, ktora przylega do progu

Napisano
  • Autor

> pisze o tej ktora jest na dole drzwi, ktora przylega do progu

No to muszę się jej przyjrzeć, bo nie zauważyłem tam otworu.

Myślałem, że to jest tylko taka rurka, przymocowana w trzech miejscach do drzwi... Sprawdzę! ok.gif