Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Saab 9.3 1.9tid co to za konstrukcja?

Featured Replies

Napisano

cy saab od a do z zaprojektował samodzielnie ten samochód, czy może to mix różnych innych samochodów. Jeśli tak to jakich, szczególnie interesuje mnie co to za silnik ten 1.9 oraz co za zawieszenie tam siedzi? Interesuje mnie z ostatniej produkowanej wersji rocznik 2008-09.

Napisano

Płyta podłogowa z Vectry C, silniki 1.9 fiata

Napisano

> cy saab od a do z zaprojektował samodzielnie ten samochód, czy może to mix różnych innych

> samochodów. Jeśli tak to jakich, szczególnie interesuje mnie co to za silnik ten 1.9 oraz co

> za zawieszenie tam siedzi? Interesuje mnie z ostatniej produkowanej wersji rocznik 2008-09.

Co jakiś czas się pojawia tutaj wątek o Saab'ie, potencjalni kupcy nie rozumieją jak taki super na papierze samochód może być tak tani. Polecam poszukanie po forach Saab'a - o ile starsze Saab'y, zanim jeszcze GM zaczął grzebać swoimi paluchami, były znośnie niezawodne (o ile pamiętam kolega Piterus miał takiego i raczej na problemy nie narzekał), o tyle pojazdy 2005- są czymś w rodzaju miny-pułapki.

Ja osobiście polecam każdemu zakup takiego Saab'a - posiadanie takiego pojazdu pozwala człowiekowi na lepsze decyzje w przyszłości.

P.S. Z tymi płytami podłogowymi to nie do końca tak jest - płyta podłogowa jest bardzo zmodyfikowana w stosunku do Vectry (co było jedym z powodów upadku Saab'a - koszty produkcji były duże, bo nie dało się użyć wspólnych części w wielu miejscach), np. tylne zawieszenie to oryginalna konstrukcja Saab'a - niesamowicie ciekawa w sensie konstrukcyjnym (przy hamowaniu tylne koła rozchodzą się na boki zwiększając powierzchnię na której działają opony i poprawiając hamowanie), ale bardzo kosztowna. Przez długi czas (do MY 2008 bodajże) elektronika w środku była własna, Saab'a oparta o światłowodową instalację. Potem GM to wywalił i wstawił standardowe badziewie. Także niektóre silniki (ale nie 1.9lD) były tylko Saab'a - np. bardzo udana jednostka 2.8L V6 turbo (którą potem montowano także w najmocniejszej wersji Vectry, a której wolnossące odmiany napędzają obecnie większość modeli GM). Ta mała unifikacja była przyczyną dużych kosztów produkcji i w końcowym rezultacie upadku Saab'a. Ale wiele typowych części "eksploatacyjnych" pasuje od Vectry.

Napisano

Jest to mix, taka fajniejsza vectra (ciaśniejszy jest). Silniki poczciwe 120 i 150KM znane z fiata,alfy,opla,saaba...

Napisano
  • Autor

> Co jakiś czas się pojawia tutaj wątek o Saab'ie, potencjalni kupcy nie rozumieją jak taki super na

> papierze samochód może być tak tani.

czy jest taki tani, sam nie wiem. Może w porównaniu do konkurencji troszkę tak. Ale to może tłumaczyć fakt że to samochód mało popularny a dodatkowo wyprodukowany przez nieistniejąca markę.

Na wiele innych samochodów się narzeka że awaryjne, jak np. stilo którym jeżdżę i na jakąś niesamowitą awaryjność ponad normę wykazywana przez inne samochody tej klasy z silnikami diesla nie mogę narzekać.

Bardziej mnie interesuje dostępność część typowych jak elementy zawieszenia, el. ukł. hamulcowego, rozrząd, sprzęgło. Jak coś padnie innego to i tak będzie trzeba zakupić oryginała więc nie ważne czy to będzie saab czy nie saab i tak będzie kosztowne.

Napisano

> Bardziej mnie interesuje dostępność część typowych jak elementy zawieszenia

graty z vectry C są identyczne, turbo, dwumasa, rozrząd też

Napisano

> graty z vectry C są identyczne, turbo, dwumasa, rozrząd też

Kumpel pracował w serwisie Opla/Saba i opowiadał, że stoi taki rozbitek kilka miesięcy bo o ile środek czyli silnik to Opel, czyli Fiat, to z zewnątrz niektóre elementy są nie do zdobycia. Saab zawiesił działalność i ciężko jest naprawić na oryginalnych częściach.

Napisano

Niestety to tylko wytrawni znawcy tematu wiedzą wink.gif

Teoretycznie jest to to samo: Vectra / Signum / Fiat Croma / Saab 9-3 części zawieszenia, hamulce, elementy silnika a nawet sterowanie jest niemal identyczne .... Ja w Cromie mam kluczyk na środkowym tunelu podobny do tego z Saaba ale nie identyczny zlosnik.gif no ale Saab tyle rzeczy modyfikował na przestrzeni wielu lat, że co tam jest identyczne a co nie jest i w którym roku to ja osobiście nie wiem confused.gif. Ile tam zostało z silnika Fiata, co zrobili z skrzynią i układem przeniesienia napędu, czy jeszcze pęka grodź przednia a nawet z elektryką zaczynając od alternatora confused.gif. Warto poczytać na forum saaba lub porozmawiać z mechanikami specjalizującymi się w Saabie