Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Leasing samochodu na firmę

Featured Replies

Napisano

Cześć,

czy macie jakieś dobre miejsce gdzie można zakupić samochód poleasingowy. Szukam czegoś takiego w granicach 3-5lat. Czy waszym zdaniem leasing się opłaca?

Napisano

> Cześć,

> czy macie jakieś dobre miejsce gdzie można zakupić samochód poleasingowy. Szukam czegoś takiego w

> granicach 3-5lat. Czy waszym zdaniem leasing się opłaca?

Czekaj, czekaj, to co Ty w końcu chcesz? Kupić auto poleasingowe, czy wziąż auto w leasingu? Czy w ogóle jedno i drugie? Leasing się opłaca jeżeli masz koszty i chcesz z nich zejść. Tak żeby sobie wziąć auto w leasing to raczej kiepski pomysł, są tańsze sposoby finansowania pojazdów.

Napisano

> Cześć,

> czy macie jakieś dobre miejsce gdzie można zakupić samochód poleasingowy. Szukam czegoś takiego w

> granicach 3-5lat. Czy waszym zdaniem leasing się opłaca?

W GB Truck na Połczyńskiej

trochę tego sie zwoziło wink.gif

przejedź się popytaj czy z marszu pogonią

Napisano
  • Autor

> Czekaj, czekaj, to co Ty w końcu chcesz? Kupić auto poleasingowe, czy wziąż auto w leasingu? Czy w

> ogóle jedno i drugie? Leasing się opłaca jeżeli masz koszty i chcesz z nich zejść. Tak żeby

> sobie wziąć auto w leasing to raczej kiepski pomysł, są tańsze sposoby finansowania pojazdów.

Chcę zbić koszty firmowe frown.gif Wpadłem na pomysł aby sprzedać swój samochód który jest w dodatku na żonę wink.gif i kupić autko w leasingu. Chodzi mi o używane auto na nowe trochę mnie nie stać a nie chciałbym czymś małym jeździć smile.gif

Napisano

> Chcę zbić koszty firmowe /.../

Ale możesz stare auto wprowadzić do ewidencji środków trwałych - i to z ceną po jakiej zostało zakupione (jeśli jest faktura/rachunek/umowa). I amortyzować (przez 30 miesięcy)...

Dwa minusy

- nie możesz odliczyć VATu od tego samochodu (w leasingu też jest ograniczenie)

- jak auto sprzedasz, to będzie stanowiło przychód od którego trzeba zapłacić podatek (czyli suma sumarum różnica między kosztem zakupu a ceną sprzedaży będzie Twoim kosztem). Nie wiem dokładnie jak się rozwiązuje sprawa amortyzacji jak pojazd zostaje sprzedany.

Z zalet np. nie masz przebojów jak będzie szkoda całkowita na pojeździe

Napisano
  • Autor

> Ale możesz stare auto wprowadzić do ewidencji środków trwałych - i to z ceną po jakiej zostało

> zakupione (jeśli jest faktura/rachunek/umowa). I amortyzować...

> Dwa minusy

> - nie możesz odliczyć VATu od tego samochodu (w leasingu też jest ograniczenie)

> - jak auto sprzedasz, to będzie stanowiło przychód od którego trzeba zapłacić podatek

> Z zalet np. nie masz przebojów jak będzie szkoda całkowita na pojeździe

Ale auto jest żony smile.gif Czyli co, żona musi mi go sprzedać? Wtedy wprowadzę go jako srodek trwały ...

Napisano

> Ale auto jest żony Czyli co, żona musi mi go sprzedać? Wtedy wprowadzę go jako srodek trwały ...

Detale - ja sieję tylko ziarno: Macie rozdzielność majątkową? Auto kupione po ślubie?

Napisano

> Chcę zbić koszty firmowe Wpadłem na pomysł aby sprzedać swój samochód który jest w dodatku na żonę

> i kupić autko w leasingu. Chodzi mi o używane auto na nowe trochę mnie nie stać a nie

> chciałbym czymś małym jeździć

A ten Twój samochód to stare auto, czy nie. Bo jak nie to weź auto żony w leasing. Żona sprzedaje auto firmie leasingowej a Ty je leasingujesz (tzw. leasing zwrotny, choć u Ciebie to nie od Ciebie będzie ono kupowane).

Napisano
  • Autor

> Detale - ja sieję tylko ziarno: Macie rozdzielność majątkową? Auto kupione po ślubie?

Tak auto kupione po ślubie, nie mamy rozdzielności smile.gif

Napisano

> auto firmie leasingowej a Ty je leasingujesz

Trochę mały sens tego rozwiązania ze względu na VAT widzę.

Napisano
  • Autor

> A ten Twój samochód to stare auto, czy nie. Bo jak nie to weź auto żony w leasing. Żona sprzedaje

> auto firmie leasingowej a Ty je leasingujesz (tzw. leasing zwrotny, choć u Ciebie to nie od

> Ciebie będzie ono kupowane).

Volvo jak w stopce 2007. Obawiam się ze do leasingu nikt tego nie weźmie wink.gif Chyba za stare smile.gif

PS. Czy w samochodzie wziętym w leasing mogę założyć np LPG?

Napisano

> To ja wiem, rozliczam sobie kilometrówkę ale to nie to samo co środek trwały

A przeczytałeś?

"W związku z przytoczonymi przepisami, przy założeniu, że żona tego samochodu nie będzie wykorzystywać w prowadzonej działalności gospodarczej, mąż - przedsiębiorca - będzie mógł go wprowadzić do ewidencji środków trwałych swojej firmy i to w pełnej wartości początkowej według ceny nabycia samochodu."

Napisano
  • Autor

o kurcze ale jazda ... dzięki za info to sprawdzona informacja? To może byłoby ok smile.gif I nie musiałbym sprzedawać swojego autka wink.gif

PS. Rozmawiałem z księgową która stwierdziła że taka opcja jak wymieniona wyżej jest ok ale w przypadku jeśli samochód jest kupiony przez żonę (w moim przypadku współwłaścicielem jest ojciec). I nawet jakby to przeszło to tylko mógłbym amortyzować 50%.

Zastanawiam się zatem czy jest opcja zrobienia czegoś z tym samochodem czy lepiej prościej go sprzedać?

PS2. Czy w samochodzie wziętym w leasing można robić cokolwiek np instalować LPG, itp.

Napisano
  • Autor

> o kurcze ale jazda ... dzięki za info to sprawdzona informacja? To może byłoby ok I nie musiałbym

> sprzedawać swojego autka

> PS. Rozmawiałem z księgową która stwierdziła że taka opcja jak wymieniona wyżej jest ok ale w

> przypadku jeśli samochód jest kupiony przez żonę (w moim przypadku współwłaścicielem jest

> ojciec). I nawet jakby to przeszło to tylko mógłbym amortyzować 50%.

> Zastanawiam się zatem czy jest opcja zrobienia czegoś z tym samochodem czy lepiej prościej go

> sprzedać?

> PS2. Czy w samochodzie wziętym w leasing można robić cokolwiek np instalować LPG, itp.

Czy lepszy jest leasing operacyjny czy finansowy?