Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skosy na poddaszu - znajdź problem

Featured Replies

Napisano

Hello.

Sprawa wygląda tak, że pierwszy raz robię poddasze użytkowe i wiedzę zaciągam z netu raczej. Na razie sprawa wygląda tak jak na zdjęciach.

Plan jest taki, że na początek pójdzie regips na sufit. Będzie przestawał parę cm w stronę skosu. Do tego zostanie dokręcony profil V na górze i dole skosu. Następnie regips na skosu i dalej wykańczanie statkami.

287016901-DSC_0108.jpg

287016918-DSC_0110.jpg

Pytanie do was czy to rusztowanie jest zrobione poprawnie wg was. :-)

post-43899-14352520839247_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Zal 2

post-43899-14352520840138_thumb.jpg

Napisano

> Hello.

> Sprawa wygląda tak, że pierwszy raz robię poddasze użytkowe i wiedzę zaciągam z netu raczej. Na

> razie sprawa wygląda tak jak na zdjęciach.

> Plan jest taki, że na początek pójdzie regips na sufit. Będzie przestawał parę cm w stronę skosu.

> Do tego zostanie dokręcony profil V na górze i dole skosu. Następnie regips na skosu i dalej

> wykańczanie statkami.

> Pytanie do was czy to rusztowanie jest zrobione poprawnie wg was. :-)

Ja tam się nie znam, ale:

a) tam gdzie styka się przyszła powierzchnia poziomego sufitu ze skośną dałbym pierwszy ruszt blisko rusztu sufitu, żeby nie było tej szpary między nimi, bo gips będzie pękał.

b) to samo na dole skosu, dałbym choćby wyciętą w klin listwę, żeby płyta gipsowa była mocowana kilka cm od powierzchni ściany.

c) mam wątpliwości co do wieszaków stelażu na skosie nie idących w pionie, a prostopadle do krokwi. To spowoduje siłę powodującą "zjazd" całej płyty w dół. Gdybym to ja robił, to albo dawałbym wieszaki w pionie, albo przy tym co jest, co któryś bym złapał ukośnym zastrzałem do krokwi, żeby to zastrzał przejął siłę koszącą zawieszkę.

d) rozumiem że nad płytami GK będzie wełna? Jeżeli tak, to nie widzę tam ułożonej tak ze 2-3 cm od deskowania dachu warstwy folii wiatroszczelnej-paroprzepuszczalnej. Trudno ją będzie teraz ułożyć, gdy ruszty są już przykręcone do zawieszek. A bez folii będziesz miał ogromne straty cieplne.

Napisano
  • Autor

> na dole i góry skosu brakuje profila

A to jest opisane że będzie tam profil V w pierwszym poście. Coś jeszcze? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ja tam się nie znam, ale:

> a) tam gdzie styka się przyszła powierzchnia poziomego sufitu ze skośną dałbym pierwszy ruszt

> blisko rusztu sufitu, żeby nie było tej szpary między nimi, bo gips będzie pękał.

Tam będzie profil V na styku góry ze sosem i na styku skosu z kolankową.

profil_v_do_poddaszy.jpg

> b) to samo na dole skosu, dałbym choćby wyciętą w klin listwę, żeby płyta gipsowa była mocowana

> kilka cm od powierzchni ściany.

> c) mam wątpliwości co do wieszaków stelażu na skosie nie idących w pionie, a prostopadle do krokwi.

> To spowoduje siłę powodującą "zjazd" całej płyty w dół. Gdybym to ja robił, to albo dawałbym

> wieszaki w pionie, albo przy tym co jest, co któryś bym złapał ukośnym zastrzałem do krokwi,

> żeby to zastrzał przejął siłę koszącą zawieszkę.

Raczej nie da się wieszaków przykręcić pionowo, one są wyprofilowane do listwy tak żeby były prostopadłe do skosu. No i producent na stronach takie ma rysunki poglądowe.

> d) rozumiem że nad płytami GK będzie wełna? Jeżeli tak, to nie widzę tam ułożonej tak ze 2-3 cm od

> deskowania dachu warstwy folii wiatroszczelnej-paroprzepuszczalnej. Trudno ją będzie teraz

> ułożyć, gdy ruszty są już przykręcone do zawieszek. A bez folii będziesz miał ogromne straty

> cieplne.

Folia jest między OSB a dachówką. Od tej strony jej nie widać :-)

Napisano

Problemem będzie ułożenie ocieplenia.

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Problemem będzie ułożenie ocieplenia.

Nie będzie wink.gif Profile się demontuje psze Pana wink.gif

Napisano

> Nie będzie Profile się demontuje psze Pana

To po co zamontował żeby demontować?

spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> To po co zamontował żeby demontować?

A jak sprawdzić czy jest zamontowane w jednej linii nie składając do kupy? smile.gif Później jak będzie wełna to się nie bardzo da odkręcać ok.gif

Napisano

> Jeżeli tak, to nie widzę tam ułożonej tak ze 2-3 cm od

> deskowania dachu warstwy folii wiatroszczelnej-paroprzepuszczalnej.

Lucy - jak TY fizycznie widzisz mocowanie i ukladanie takiej folii miedzy krokwiami? I rozumiem, ze ona tam ma przciwdzialac 'przewiewaniu' welny?

Napisano

> Lucy - jak TY fizycznie widzisz mocowanie i ukladanie takiej folii miedzy krokwiami? I rozumiem, ze

> ona tam ma przciwdzialac 'przewiewaniu' welny?

No niestety między krokwiami to jest dosyć pracochłonne, ale wykonalne. Daje się nabite do desek wzdłuż krokwi listewki grubości owych 2-3 cm, jedną lub dwie między (zależnie od rozstawu krokwi i do tego się tackerem strzela folię, do tych listewek przy krokwiach na ogół przez cienkie listewki 0,5 cm żeby docisnąć folię.

Lepszym rozwiązaniem jest naciągnięcie folii na całej więźbie od zewnątrz przed deskowaniem, a potem położenie na krokwiach na płask desek 2-3 cm grubości, na które się kładzie deskowanie, ale często tego nie robiono i zostaje sposób pierwszy.

Niepołożenie tej folii będzie powodowało silne wyziębianie poddasza przy wiatrach - zakładając że są zostawione szczeliny wentylacyjne w kalenicach/szczytach i pod gontami. A jeżeli ktoś sobie szczelnie zamknie deskowany dach, to po 20-30 latach będzie go przekładał, bo zakisi drewno, kilka takich domów widziałem.

Napisano

Z tego co kojarzę są welny w taflach z welonem przeciwwiatrowym. Pewnie taniej by nie wyszlo ale roboty sporo mniej.

Napisano

> Z tego co kojarzę są welny w taflach z welonem przeciwwiatrowym. Pewnie taniej by nie wyszlo ale

> roboty sporo mniej.

Kiedyś nie było i to o czym pisałem było jedynym sensownym sposobem docieplenia poddasza.

W pewnym momencie, gdy pojawiła się moda/konieczność oszczędzania energii, w wielu domach, w których starzy doświadczeni cieśle zostawiali małe okrągłe okienka w szczytach, żeby zapewnić wentylację i suszenie więźby, właściciele tudzież bezmyślni "fachofcy" je zamurowywali. Na skutki nie trzeba było długo czekać - więźba, która by jeszcze grube kilkadziesiąt lat posłużyła, gniła w pojedyncze.

Napisano

> Później jak będzie

> wełna to się nie bardzo da odkręcać

Dlatego ha najpierw robię wełnę a jako wieżami zdecydowałrm się ns ES-y

Napisano
  • Autor

> Dlatego ha najpierw robię wełnę a jako wieżami zdecydowałrm się ns ES-y

Tak na prawdę to jeszcze jestem przed wylewkami i nie mogę dać wełny. Czas jest i robić by się coś chciało więc postanowiłem zrobić rusztowanie. Ściągnąć to jest moment wink.gif

Napisano

> Dlatego ha najpierw robię wełnę a jako wieżami zdecydowałrm się ns ES-y

I ja ok.gif

Ale Rob wolal grzybki, robi jak. Chce i już

Ją kładę wełnę potem ruszto potem drugą wełnę folię paro iz i plyta bez zabawy w montaż i demontaż profili ok.gif

Napisano

Nie musisz dawać profilu V ale przy laczeniach płaszczyzn profile cd powinny być maksymalnie blisko siebie aby połączenie nie pękały. Przy ścianie brakuje profilka,

Co ile dajesz wieszaki, profile i jak pójdą płyty- prostopadle czy równolegle?

Aha, sufit - wywal ud i na jego miejsce w odległości. 1cm od ściany daj cd

Napisano
  • Autor

> Nie musisz dawać profilu V ale przy laczeniach płaszczyzn profile cd powinny być maksymalnie blisko

> siebie aby połączenie nie pękały.

Właśnie o to chodzi żeby nie było CD koło CD tylko V. Cena wręcz taka sama za to czy to a V niby lepsze rozwiązanie.

>Przy ścianie brakuje profilka,

Tam będzie drugie V.

> Co ile dajesz wieszaki, profile i jak pójdą płyty- prostopadle czy równolegle?

Co 40 cm lub mniej. Płyty idą prostopadle do wieszaków.

> Aha, sufit - wywal ud i na jego miejsce w odległości. 1cm od ściany daj cd

To jest dobra myśl. Ewentualnie dorzucę jeden CD, bo zdemontować UD nie będzie łatwo teraz.

Napisano

>...Następnie regips na skosu i dalej

> wykańczanie statkami.

Tu jest błąd. Te połączenia do ścian i skosów powinny być pływające.

Inaczej wszystko popęka i się porozłazi.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Tu jest błąd. Te połączenia do ścian i skosów powinny być pływające.

> Inaczej wszystko popęka i się porozłazi.

> Pozdrawiam.

Masz na myśli wykańczanie już po regipsach? Bo tego sam chyba nie będę robił, nie mam wprawy. Chodzi mi teraz jedynie o profile i przykręcanie regipsów.

Napisano

> Masz na myśli wykańczanie już po regipsach? Bo tego sam chyba nie będę robił, nie mam wprawy.

> Chodzi mi teraz jedynie o profile i przykręcanie regipsów.

Mam na myśli wykańczanie połączen płyt sufitu do ścian i skosów do ścian i sufitów.

Pozdrawiam.

Napisano

Dla wzmocnienia dałbym jeszcze profile CD połączone łącznikami krzyżowymi.

knauf3.jpg

Generalnie zasada jest taka, że stelaż musi być wykonany mega sztywno. Nic nie może się uginać czy ruszać, podobnie płyta gipsowa, też nie ma prawa się uginać w jakikolwiek sposób. Wtedy masz najwięcej szans że nie będzie Ci nic pękać.

Napisano

...

> Generalnie zasada jest taka, że stelaż musi być wykonany mega sztywno. Nic nie może się uginać czy

> ruszać, podobnie płyta gipsowa, też nie ma prawa się uginać w jakikolwiek sposób. Wtedy masz

> najwięcej szans że nie będzie Ci nic pękać.

Wzmocnienie nie zaszkodzi ale...

Na poddaszu, kiedy stelaż jest mocowany do więźby i tak się będzie ruszać i pękać jeśli połączenia do ścian i skosów będzie na sztywno bo pracuje cała konstrukcja dachu.

Pozdrawiam.

Napisano

> ...

> Wzmocnienie nie zaszkodzi ale...

> Na poddaszu, kiedy stelaż jest mocowany do więźby i tak się będzie ruszać i pękać jeśli połączenia

> do ścian i skosów będzie na sztywno bo pracuje cała konstrukcja dachu.

> Pozdrawiam.

Ano właśnie nie. Jeżeli będzie dobra konstrukcja stelażu i profile nośne będą na wieszakach zamocowane do więźby, to stelaż wraz ze ścianami będzie tworzył zwartą konstrukcję. Ewentualne ruchy więźby nie przełożą się na stelaż.

Napisano

> Ano właśnie nie. Jeżeli będzie dobra konstrukcja stelażu i profile nośne będą na wieszakach

> zamocowane do więźby, to stelaż wraz ze ścianami będzie tworzył zwartą konstrukcję. Ewentualne

> ruchy więźby nie przełożą się na stelaż.

No to wyrwie ściany z podłogi co może być nawet niegłupie bo przy podłodze nie widać pęknięcia ;-) Widziałem nawet uniesioną murowaną, cienką ściankę działową, która latem wisi na więźbie i stelażu z półcentymetrową szczeliną w połowie wysokości.

Więźba pracuje cały rok pod wpływem zmian wilgotności powietrza.

Co prawda metalowe wieszaki na zatrzaskach i profile trochę to niwelują, bo są elastyczne i pozwalają w pewnym stopniu zabezpieczyć płyty ale to i tak za mało. Z resztą każdy producent ma to w opisie technologii, więc bez sensu się produkuję.

Na sztywno można robić do muru.

Najbardziej dziwią się Ci, którzy zrobili drewniany stelaż na więźbie. To już w ogóle masakra jak wtedy łamie płyty na łączeniach.

Pozdrawiam.

Napisano

A jestes w stanie rzucic jakims konkretnym linkiem jak to powinno byc dobrze wykonane? Chodzi mi o te plywajace polaczenia, etc...ok.gif

Napisano

> A jestes w stanie rzucic jakims konkretnym linkiem jak to powinno byc dobrze wykonane? Chodzi mi o

> te plywajace polaczenia, etc...

Tak OT, to i kwestia szczęścia.

Sąsiadowi zbudowano dom mocując płyty do drewnianego rusztowania bitego wprost do krokwi. Wytrzymało o dziwo bez pęknięć przez dobrze ponad 10 lat. Tylko że potem w osiedlu robiono drogi po budowie kanalizacji i podłoże końcowo zagęszczano kolczastym walcem wibrującym, ustawionym na zagęszczanie na metr (więcej operator bał się ustawić właśnie ze względu na zabudowę). No i wtedy ładnie wielu poleciały regipsy, także niby montowane na prawidłowo instalowanych rusztach.

Napisano

> A jestes w stanie rzucic jakims konkretnym linkiem jak to powinno byc dobrze wykonane? Chodzi mi o

> te plywajace polaczenia, etc...

Wpisz w Google: "połączenie ślizgowe płyt GK".

Pozdrawiam.