Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trzecie światło stop

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

od jakiegoś czasu przestało mi świecić tzw. trzecie światło stop. Dziś zebrałem siły w sobie i dobrałem się do niego. Po "rozbebeszeniu" okazało się, że mam tam takie paści. Długo się nie zastanawiałem wymieniłem taśmę izolacyjną, poprawiłem połączenia przewodów i... lampa dalej nie świeci sciana.gif

287019560-DSCN8133naforum.jpg

Powiedzcie, na którym przewodzie mam sprawdzić napięcie. I co w tej całej druciarni może chodzić?

Pozdrawiam smile.gif

kubussss

post-149978-14352520847719_thumb.jpg

Napisano

> Witajcie,

> od jakiegoś czasu przestało mi świecić tzw. trzecie światło stop. Dziś zebrałem siły w sobie i

> dobrałem się do niego. Po "rozbebeszeniu" okazało się, że mam tam takie paści. Długo się nie

> zastanawiałem wymieniłem taśmę izolacyjną, poprawiłem połączenia przewodów i... lampa dalej

> nie świeci

> Powiedzcie, na którym przewodzie mam sprawdzić napięcie. I co w tej całej druciarni może chodzić?

> Pozdrawiam

> kubussss

koszulka termokurczliwa z klejem - jest dużo lepszym rozwiązaniem niż taśma izolacyjna cfaniaczek.gif

Napisano

> Witajcie,

> od jakiegoś czasu ... <

Witam,

Biały przewód to +12V z czujnika stopu (pedał)

Czarny masa.

Niebiesko-biały też +12V (nie doszedłem jeszcze skąd, ale to kwestia czasu zlosnik.gif) dla Ciebie w tej chwili ten przewód jest nieistotny.

Podsumowując jak na biały dasz +12 a na czarny masę to światło powinno świecić, w innym przypadku masz uszkodzoną lampę.

Edit: Z tego co rozszyfrowałem to bezpiecznik F68 zabezpiecza przewód niebiesko-biały i jest opisany: "Trzecie światło stop w wersjach z radarem kontroli prędkości podróżnej"

Napisano

U mnie było tak że trzeci stop przy wciśniętym pedale hamulca migał, pulsował - czasem nie zajarzył wcale - przy czym światła stopu w lampach świeciły prawidłowo - wymieniłem czujnik przy pedale hamulca i teraz wszystkie 3 stopy świecą prawidłowo bez pulsowania migania i innych cyrków smile.gif

Napisano
  • Autor

A czy w ogóle jest dobrze to podłączone? Ponieważ jakoś jest mi to podejrzane... Czujnik pod pedałem hamulca już został wymieniony, ponieważ waliło mi z niego błędami ABS i nie zawsze świeciły mi główne światła stopu.

ps. Aktualnie tak to jest podłączone:

biały --> czerwony w lampie

czarny --> brązowy w lampie

niebiesko-biały --> czarny w lampie

Napisano

> A czy w ogóle jest dobrze to podłączone? Ponieważ jakoś jest mi to podejrzane... Czujnik pod

> pedałem hamulca już został wymieniony, ponieważ waliło mi z niego błędami ABS i nie zawsze

> świeciły mi główne światła stopu.

> ps. Aktualnie tak to jest podłączone:

> biały --czarny --niebiesko-biały --> czarny w lampie

generalnie bym sie zainteresował czy pojawia się napięcie na białym (B) po naciśnięciu pedału

błękitno biały (LB) jest chyba potrzebny w momencie jak ESP interweniuje.....

czarny (N) to masa

Możesz też sprawdzić czy lampa się zaświeci jeśli na jej styk nr 1 podasz masę a na styk nr 2 napiećie 12V - jeśli tak to lampa sprawna i przyczyny szukać w instalacji gdzieś

287019712-Screen_2013-07-01_02.jpg

287019712-Screen_2013-07-01_03.jpg

post-25723-1435252084851_thumb.jpg

Napisano

> generalnie ... <

Wstawiłeś bardzo ładnie rozrysowaną lampę stopu F40 ok.gif

Teraz wystarczy wziąć miernik w dłoń i będzie wszystko jasne czy lampa jest dobrze podłączona.

Do autora wątku - nie próbuj podłączać na chybił trafił bo będzie bum bbq.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Tylko, że trzeba chyba mi to bardziej łopatologicznie wyjaśnić smile.gif Który to styk nr 1 i nr 2 w lampie? wink.gif

Napisano

> Tylko, że trzeba chyba mi to bardziej łopatologicznie wyjaśnić

miernik w dłoń i sprawdzić czy na kablu białym (przy lampie) jest 12V jak się naciśnie na hamulec. Jak nie masz miernika to jakakolwiek zarówke na 12V tam przyłożyć i sprawdzić czy sie zaswieci

Napisano

> ... Który to styk nr 1 i nr 2 w lampie? <

To pytanie to w tej chwili sedno sprawy. Obejrzyj dokładnie miejsca gdzie wchodzą kabelki do lampy, może będą ponumerowane.

Jeżeli nie będzie numerków to można numerację określić za pomocą miernika uniwersalnego. Masz taki ? Umiesz się posłużyć nim ?

Napisano
  • Autor

Miernik pewnie się znajdzie... Ale jak to zrobić? Nie ukrywam, że jestem delikatnie zielony w tym temacie.

Napisano

> Miernik pewnie się znajdzie... Ale jak to zrobić? Nie ukrywam, że jestem delikatnie zielony w tym

> temacie.

Pomiędzy nóżką 2 i 3 "siedzi" dioda. Wystarczy teraz ustawić miernik na pomiar spadku napięcia na złączu p-n (taki symbol diody na przełączniku miernika) lub ustawić na odpowiedni zakres omomierz.

Teraz wystarczy odszukać dwa kabelki pomiędzy którymi miernik będzie wskazywał spadek ok 0,6 V a po odwróceniu biegunowości wskaże przepełnienie (OL). Będą to nóżki 2 i 3.

Napisano

> Miernik pewnie się znajdzie... Ale jak to zrobić? Nie ukrywam, że jestem delikatnie zielony w tym

> temacie.

a nie jesteś w stanie za pomocą kolorów kabli sam dojść do tego który nr styku jest który?

B - biały

N - czarny

LB - błękitno-biały

287019879-Screen_2013-07-01_04.jpg

post-25723-14352520849349_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Witam,

Wynika z tego że chyba ta moja lampa jest źle podłączona, ponieważ np. czarny przewód wg. mnie powinien być połączony z czarnym przewodem w lampie. Pooglądajcie dobrze foto i napiszcie co o tym myślicie smile.gif

Miłego dnia smile.gif

Napisano

> Witam,

> Wynika z tego że chyba ta moja lampa jest źle podłączona, ponieważ np. czarny przewód wg. mnie

> powinien być połączony z czarnym przewodem w lampie. Pooglądajcie dobrze foto i napiszcie co o

> tym myślicie

> Miłego dnia

czarny przewód to masa w obu lampach. Mogą one być połączone i mogą być zwarte do jakiegokolwiek punktu w karoserii auta w którym jest masa

Napisano
  • Autor

Witajcie,

przyczyna znaleziona. Lampa do wymiany. Jakiś partacz pokleił wszystko kropelką, aby się tylko trzymało. Dostała się woda i styki w lampie pogniły. Co za ludzie. Zatem zaczynam poszukiwania całej lampy. Proszę Was o pomoc - gdzie ją kupić, gdzie jej szukać? Chodzi mi o pewne źródło, aby znowu nie było jakiejś rzeźby.

Pozdrawiam smile.gif

kubussss

Napisano

> Witajcie,

> przyczyna znaleziona. Lampa do wymiany. Jakiś partacz pokleił wszystko kropelką, aby się tylko

> trzymało. Dostała się woda i styki w lampie pogniły. Co za ludzie. Zatem zaczynam poszukiwania

> całej lampy. Proszę Was o pomoc - gdzie ją kupić, gdzie jej szukać? Chodzi mi o pewne źródło,

> aby znowu nie było jakiejś rzeźby.

> Pozdrawiam

> kubussss

Styki to gniją tak czy inaczej, a to że miałeś poklejoną to oznacza, że ktoś już walczył. Niestety lampa w multiwagonie jest zgrzana i nierozbieralna. Przechodziłem niedawno temat, styki zgniły u mnie aż do stopnia biodegradacji. Uratowała mnie używka w dobrym stanie.

Napisano
  • Autor

Masz może jakiegoś sprzedawcę godnego polecenia?

Napisano

> Masz może jakiegoś sprzedawcę godnego polecenia?

ja polecam tego - pare pierdółek od niego kiedyś brałem. W korespondencji mailowej oraz rozmowie telefonicznej wydaje się być kumaty a nie tak jak większość handlarzy co nie wiedzą nawet z jakiej marki dana część pochodzi.......

http://www.amauto.pl/

Napisano
  • Autor

Hej,

dzwoniłem przed chwilą do ASO i lampa u nich kosztuje około 200 złotych i trzeba na nią czekać 5-7 dni :/ Wiecie może jak jest zakończona wtyczka do tej lampy? Pytam ponieważ, ja mam uwaloną wtyczkę i na ten moment mam same "gołe" przewody, a lampa z ASO wymaga wtyczki smile.gif

Miłego dnia smile.gif

kubussss smile.gif

Napisano
  • Autor

Witajcie,

temat uważam za zamknięty. Lampa kupiona w ASO, brak oryginalnej wtyczki zastąpiony "rzeźbą". Wszystko ładnie świeci. Dziękuję za pomoc smile.gif

287039795-DSCN8137ma%B3e.jpg

287039795-DSCN8138ma%B3e.jpg

Życzę udanego wieczoru smile.gif Teraz czas na jakieś 20.GIF

kubussss smile.gif

Napisano

A nie lepiej było zerknąć na allegro używkę wyhaczyłem za circa 30 pln.

Pzd

Napisano
  • Autor

He he he smile.gif Kto bogatemu zabroni... yay.gif

Tak na serio to był problem z tą lampą na allegro. Nie znalazłem nic uczciwego.

Pozdrawiam smile.gif

kubussss smile.gif

Napisano

> He he he Kto bogatemu zabroni...

Dobrze wiedzieć kto ma kasy jak lodu cool.gif

> Tak na serio to był problem z tą lampą na allegro. Nie znalazłem nic uczciwego.

Mi się upiekło bo kupiłem przy okazji. A też chwilę szukałem zwłaszcza że w tym przypadku nie ma zamienników.

> Pozdrawiam

> kubussss

Pzd