Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Belki + box dachowy

Featured Replies

Napisano

Mam auto kombi (pierwszy raz w życiu) z relingami (również pierwszy raz w życiu)

Wczoraj przeglądałem troszkę allegro i uderzyło mnie, że uniwersalny bagażnik na relingi pasuje do bardzo dużej ilości samochodów.

Jest sens zakupu takie uniwersalnego bagażnika czy lepiej coś dedykowanego??

Może ktoś używa produktu tej marki lub takiego?? Możecie coś powiedzieć na ten temat??

Dodatkowo chciałbym kupić tzw. trumnę na dach. Najbardziej renomowany jest THULE, ale ceny też ma mocno renomowane. Jest sens płacić za THULE skoro box będzie użytkowany bardzo, naprawdę bardzo sporadycznie?? Taki z Norauto wystarczy??

Napisano

Jest sens płacić za THULE skoro box będzie użytkowany bardzo, naprawdę

> bardzo sporadycznie?? Taki z Norauto wystarczy??

Jak sporadycznie to najlepiej z wypożyczalni. Kup tylko belki ok.gif

Napisano

> Dodatkowo chciałbym kupić tzw. trumnę na dach. Najbardziej renomowany jest THULE, ale ceny też ma

> mocno renomowane. Jest sens płacić za THULE skoro box będzie użytkowany bardzo, naprawdę

Weź pod uwagę, że kupując coś, co będzie niewystarczającej jakości nie będziesz na to patrzył jak na oszczędności poczynione w zakupie czegoś sporadycznie używanego. Będziesz miał świadomość, że 100% użytkowania tego przedmiotu będzie niesatysfakcjonujące.

Nie znam jakości innych producentów, coś tam wiem o jakości Thule. Właśnie sam szukam boxa i nie wchodzi w grę nic innego niż Thule. Dlaczego? Bo: nie mam zamiaru obwiązywać pasami boxa żeby się nie otworzył, nie mam zamiaru się stresować co będzie w przypadku drobnego uszkodzenia i gdzie znajdę części, a poza tym mój samochód ma dość duże dopuszczalne obciążenie dachu, tanie boxy musiałbym kupić dwa, żeby to wykorzystać.

Napisano
  • Autor

> Weź pod uwagę, że kupując coś, co będzie niewystarczającej jakości nie będziesz na to patrzył jak

> na oszczędności poczynione w zakupie czegoś sporadycznie używanego. Będziesz miał świadomość,

> że 100% użytkowania tego przedmiotu będzie niesatysfakcjonujące.

> Nie znam jakości innych producentów, coś tam wiem o jakości Thule. Właśnie sam szukam boxa i nie

> wchodzi w grę nic innego niż Thule. Dlaczego? Bo: nie mam zamiaru obwiązywać pasami boxa żeby

> się nie otworzył, nie mam zamiaru się stresować co będzie w przypadku drobnego uszkodzenia i

> gdzie znajdę części, a poza tym mój samochód ma dość duże dopuszczalne obciążenie dachu, tanie

> boxy musiałbym kupić dwa, żeby to wykorzystać.

A inne uznane marki np. InterPack??

Napisano

> A inne uznane marki np. InterPack??

Mam belki InterPack i wielokrotnie użytkowałem box tego producenta.

IMO ok.gif

Do jakości nie ma się co czepiać a cena jednak niższa niż Thule.

Napisano

> A inne uznane marki np. InterPack??

Od nastu lat używam box'a firmy InterPack. Jeden z pierwszych modeli, jeszcze bez zawiasów i zamka, taki kwadrat, circa 300l. Rodzina się starzeje więc zrobił się za mały. Nie dalej jak wczoraj zakupiłem kolejny box tej firmy Stella 480. Wożę to na poprzeczkach Mount Blanc też zakupionych w tej firmie. Do wożenia gratów dwa razy w roku w zupełności wystarcza.

Napisano

> Mam belki InterPack i wielokrotnie użytkowałem box tego producenta.

> IMO

> Do jakości nie ma się co czepiać a cena jednak niższa niż Thule.

A ja na ten przykład kupiłem SportAc 580 fl dual open (190 x 95 x 44 cm) za całe 500 zł... smile.gif I jestem bardzo zadowolony. Łyka wszelkie walizy mojej mulher.gif bez problemów... 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Mam auto kombi (pierwszy raz w życiu) z relingami (również pierwszy raz w życiu)

> Wczoraj przeglądałem troszkę allegro i uderzyło mnie, że uniwersalny bagażnik na relingi pasuje do

> bardzo dużej ilości samochodów.

Ponieważ przekrój relingu jest bardzo podobny w większości samochodów ok.gif

> Jest sens zakupu takie uniwersalnego bagażnika czy lepiej coś dedykowanego??

Najlepiej jakbyś miał możliwość przymierzenia - jeżeli mocowanie dobrze i pewnie ściśnie reling - można brać uniwersalny ok.gif

> Może ktoś używa produktu tej marki lub takiego??

Bodajże w Lidlu czy Biedronie miały teraz być takie bagażniki - cena jakaś niezła (130-140 PLN) i jeśli to takie jak były w zeszłym roku to warte swojej ceny ok.gif

>Możecie coś powiedzieć na ten temat??

> Dodatkowo chciałbym kupić tzw. trumnę na dach. Najbardziej renomowany jest THULE, ale ceny też ma

> mocno renomowane. Jest sens płacić za THULE skoro box będzie użytkowany bardzo, naprawdę

Jeździłem takim z Norauto, Interpack też jest spoko.

Thule jest oczywiście najlepszy ale i najdroższy.

Do sporadycznej jazdy to albo pożyczenie od znajomego/z wypożyczalni albo jakiś tańszy.

Napisano

Polecam mój wątek. Ja zraziłem się do tego rozwiązania po przeczytaniu poniższego na forum laguny (wklejam, bo trzeba się logować).

Quote:

mam takie jak te pierwsze cytowane przez Trixa ale w wersji bez zamków kluczykowych (tylko śruby i zaślepki, dokładnie takie jak na fotce w aukcji z dachem laguny, kolor dachu też się zgadza więc to może moja bryka hehehehe)

rok temu dałem trochę ponad 200 PLN i wg mnie dobry wybór

bez boxa nie da się jechać więcej niż 90-100 km/h bo wyją jak stado kiboli na stadionie hehehe aż uszy bolą

szumy ustają po założeniu boxa, dodatkowy plus to niskie położenie (box jest niżej) ale
z drugiej strony trzeba uważać, żeby łapki-chwytaki z szyny z boxa nie porysowały dachu przy montażu trumny
(w Thule Atlantis mają osłony z tworzywa ale i tak staram się uważać)

Jak się zastanowiłem to rzeczywiście przyszło mi do głowy, że boxa dokręca się od spodu, a przy takim bagażniku miejsca mało, więc nie będę się przemęczał i ryzykował. Kupiłem klasyczne belki i jest git.

Napisano
  • Autor

> Polecam mój wątek. Ja zraziłem się do tego rozwiązania po przeczytaniu poniższego na forum laguny

> (wklejam, bo trzeba się logować).

> Quote:

> mam takie jak te pierwsze cytowane przez Trixa ale w wersji bez zamków kluczykowych (tylko śruby i

> zaślepki, dokładnie takie jak na fotce w aukcji z dachem laguny, kolor dachu też się zgadza

> więc to może moja bryka hehehehe)

> rok temu dałem trochę ponad 200 PLN i wg mnie dobry wybór

> bez boxa nie da się jechać więcej niż 90-100 km/h bo wyją jak stado kiboli na stadionie hehehe aż

> uszy bolą

> szumy ustają po założeniu boxa, dodatkowy plus to niskie położenie (box jest niżej) ale z drugiej

> strony trzeba uważać, żeby łapki-chwytaki z szyny z boxa nie porysowały dachu przy montażu

> trumny (w Thule Atlantis mają osłony z tworzywa ale i tak staram się uważać)

> Jak się zastanowiłem to rzeczywiście przyszło mi do głowy, że boxa dokręca się od spodu, a przy

> takim bagażniku miejsca mało, więc nie będę się przemęczał i ryzykował. Kupiłem klasyczne

> belki i jest git.

Wybrałem się dzisiaj do Nory pooglądać na żywo... Akurat mieli Aguri i zwykłe łapy Thule plus belki NorAuto. Sprzedawca zabrał jedno i drugie i poszliśmy do auta przymierzyć. Pan spojrzał na auto i stwierdził, że Aguri mi nie sprzeda bo belki idą bardzo nisko. Wystarczy chwila zapomnienia i odsuwany dach albo zerwie belkę albo pójdzie w mak...

Jutro kupuję tradycyjne łapy Thule i aluminiowe belki Norauto (profil i grubość ścianek identyko jak alu belka Thule)

PS. Macałem też boxy firmowane przez Norę i Thule. Poza designem i znaczkami różnicy nie widzę więc po co przepłacać. Ciekawostka. Do żadnego z wystawionych Thuli nie weszły mi walizki, które wcześniej kupiłem. Do NorAuto weszły bez problemu wink.gif

Napisano

> A ja na ten przykład kupiłem SportAc 580 fl dual open (190 x 95 x 44 cm) za całe 500 zł... I

> jestem bardzo zadowolony. Łyka wszelkie walizy mojej bez problemów...

pińcet? no bez jaj gdzie?

Napisano

> PS. Macałem też boxy firmowane przez Norę i Thule. Poza designem i znaczkami różnicy nie widzę więc

> po co przepłacać. Ciekawostka. Do żadnego z wystawionych Thuli nie weszły mi walizki, które

> wcześniej kupiłem. Do NorAuto weszły bez problemu

walizki do box'a? szacun ... zlosnik.gif

A tak na poważnie, to jeżeli masz taką możliwość to spróbuj się z box'em przejechać z normalną prędkością podróżną. Możesz być zaskoczony jak duże potrafią być różnice w hałasie.

W zeszłym roku pokonałem tę samą trasę (>1700km) moim V70 z dwoma różnymi boxami w odstępie kilku dni. Różnica hałasu i wynikającego z niego zmęczenia była bardzo wyraźna.

Napisano
  • Autor

> walizki do box'a? szacun ...

Sprawdzałem pakowność. Przy małym dziecku pakujesz pieluchy, kaszki, ręczniki etc...

> A tak na poważnie, to jeżeli masz taką możliwość to spróbuj się z box'em przejechać z normalną

> prędkością podróżną. Możesz być zaskoczony jak duże potrafią być różnice w hałasie.

> W zeszłym roku pokonałem tę samą trasę (>1700km) moim V70 z dwoma różnymi boxami w odstępie kilku

> dni. Różnica hałasu i wynikającego z niego zmęczenia była bardzo wyraźna.

Tylko, że to mogę ocenić dopiero w "praniu" wink.gif

Napisano

> pińcet? no bez jaj gdzie?

Już kiedyś pisałem - używany z wypożyczalni. Jedynymi śladami użytkowania jest parę rysek... zlosnik.gifyay.giflizak.gif

Napisano

> Pan spojrzał na

> auto i stwierdził, że Aguri mi nie sprzeda bo belki idą bardzo nisko. Wystarczy chwila

> zapomnienia i odsuwany dach albo zerwie belkę albo pójdzie w mak...

No właśnie, zapomniałem o szyberdachu, którego prawdopodobnie nie byłbym w stanie otworzyć podczas jazdy z tymi belkami. Jak widać sprzedawca podzielił moje spostrzeżenia ok.gif

Napisano

> Polecam mój wątek. Ja zraziłem się do tego rozwiązania po przeczytaniu poniższego na forum laguny

> (wklejam, bo trzeba się logować).

> Quote:

> mam takie jak te pierwsze cytowane przez Trixa ale w wersji bez zamków kluczykowych (tylko śruby i

> zaślepki, dokładnie takie jak na fotce w aukcji z dachem laguny, kolor dachu też się zgadza

> więc to może moja bryka hehehehe)

> rok temu dałem trochę ponad 200 PLN i wg mnie dobry wybór

> bez boxa nie da się jechać więcej niż 90-100 km/h bo wyją jak stado kiboli na stadionie hehehe aż

> uszy bolą

> szumy ustają po założeniu boxa, dodatkowy plus to niskie położenie (box jest niżej) ale z drugiej

> strony trzeba uważać, żeby łapki-chwytaki z szyny z boxa nie porysowały dachu przy montażu

> trumny (w Thule Atlantis mają osłony z tworzywa ale i tak staram się uważać)

> Jak się zastanowiłem to rzeczywiście przyszło mi do głowy, że boxa dokręca się od spodu, a przy

> takim bagażniku miejsca mało, więc nie będę się przemęczał i ryzykował. Kupiłem klasyczne

> belki i jest git.

U mnie wycie pustych belek zaczyna się od 120-125 km/h, najmocniej wyje ok. 140, potem już mniej.

Napisano

Delmut daj znać potem przy jakiej prędkości był słyszalny szum boxa,ja jak jechałem 100km/h to juz coś było słychać nie przekraczałem predkości 120km/h bo po wyżej niej juz było za głośno.Mam box Taurus Easy 430.