Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chodzi o auto w benzynie do 15kPLN powyżej 2002-3 roku

Featured Replies

Napisano

Znajomy szuka auta w zastępstwie starej Astry F ('95) koło której już nikt nie chce parkować ze względu na rdzę zlosnik.gif

Do wydania jest 10-15kPLN (lepiej 10 bo trochę trzeba będzie włożyć na początek). Segment duże B albo C. Kombi ale w benzynie bez gazu. Z 'wypasów' to wystarczy klima. Rocznik im młodszy tym lepszy. Wstępnie orientacyjnie pasują 2003-2006 żeby w tej cenie się zmieściło.

Do wyboru są w kombi: Focus, Megane, Astra.

Co trzeba wiedzieć o silnikach benzynowych w tych autach (w większości są to 1.6). W sensie awaryjności. Czy któryś trzeba się specjalnie wystrzegać? Albo wręcz przeciwnie?

Aha, zgodnie z panującym na MK trendem odpowiedzi zaznaczam że nie ma znaczenia że 'nie jedzie'. zlosnik.gif To są ludzie pod sześćdziesiątkę bez kompleksów i dzieci z PJ więc nie musi być powyżej 150KM. Połowa tego wystarczy.

Napisano

Megane II kombi. Silnik 1,6 16V 115 KM fajnie rozpędza tę budę. Z tego co kojarzę to problem jest z cewkami zapłonowymi Sagema. Ale auta w tym wieku mają pewnie już wymienione na inne. Tak czy inaczej to jedyna "wada" o której słyszałem, ale wystarczy wymienić cewki Sagema jeżeli takie będą w silniku i po problemie.

Napisano

> Znajomy szuka auta w zastępstwie starej Astry F ('95) koło której już nikt nie chce parkować ze

> względu na rdzę

> Do wydania jest 10-15kPLN (lepiej 10 bo trochę trzeba będzie włożyć na początek). Segment duże B

> albo C. Kombi ale w benzynie bez gazu. Z 'wypasów' to wystarczy klima. Rocznik im młodszy tym

> lepszy. Wstępnie orientacyjnie pasują 2003-2006 żeby w tej cenie się zmieściło.

> Do wyboru są w kombi: Focus, Megane, Astra.

> Co trzeba wiedzieć o silnikach benzynowych w tych autach (w większości są to 1.6). W sensie

> awaryjności. Czy któryś trzeba się specjalnie wystrzegać? Albo wręcz przeciwnie?

> Aha, zgodnie z panującym na MK trendem odpowiedzi zaznaczam że nie ma znaczenia że 'nie jedzie'.

> To są ludzie pod sześćdziesiątkę bez kompleksów i dzieci z PJ więc nie musi być powyżej 150KM.

> Połowa tego wystarczy.

Astra G ok.gif

Napisano
  • Autor

A koło zmiennych faz rozrządu? Czytałem (przy zakupie Fluence) że jest to jakaś wada 1.6 16v ale nie wiem których roczników dotyczy.

Napisano
  • Autor

> Astra G

A coś więcej o silniku i osprzęcie? Rozumiem że sama buda nie jest już takim przysmakiem dla rudej?

Napisano

> Megane II kombi. Silnik 1,6 16V 115 KM fajnie rozpędza tę budę. Z tego co kojarzę to problem jest z

> cewkami zapłonowymi Sagema. Ale auta w tym wieku mają pewnie już wymienione na inne. Tak czy

> inaczej to jedyna "wada" o której słyszałem, ale wystarczy wymienić cewki Sagema jeżeli takie

> będą w silniku i po problemie.

1.4 16V ma 98KM i praktycznie zero wad (poza wymienioną wyżej - z cewkami). W zupełności wystarczy. I nie ma KZFR przy okazji, które to jest w 1.6.

Napisano

> A coś więcej o silniku i osprzęcie? Rozumiem że sama buda nie jest już takim przysmakiem dla rudej?

Jak nie była bita i malowana garażowymi metodami to raczej nie powinna rdzewieć, przynajmniej moja nie rdzewiała ok.gif

Silnik 1.6 16V może łykać olej, generalnie daje radę mimo że mi się nie podobało w nim takie dziwne buczenie na wyższych obrotach. Z usterek zdarzają się pady egr, silnika krokowego, sondy lambda. Generalnie proste i tanie wozidło ok.gif

Pozdr

Napisano
  • Autor

> Astra G, może jakiś lacek się znajdzie.

O, dzięki. O Lacetti nie pomyślałem.

Napisano

> O, dzięki. O Lacetti nie pomyślałem.

Podobny mechanicznie, a pewnie będzie młodszy w podobnej cenie. Szału nie robi, ale solidny, bezawaryjny wózek. ok.gif

Napisano

> A koło zmiennych faz rozrządu? Czytałem (przy zakupie Fluence) że jest to jakaś wada 1.6 16v ale

> nie wiem których roczników dotyczy.

Jaka to wada? Poprostu raz na jakiś czas należy wymienić rozrząd razem z kołem i po kłopocie.

Napisano
  • Autor

> Jaka to wada? Poprostu raz na jakiś czas należy wymienić rozrząd razem z kołem i po kłopocie.

Nie mówię że to dyskwalifikuje silnik ale warto by wiedzieć przed zakupem że jest taka opcja.

Sam kupiłem z silnikiem 1.6 16v i czekam co się stanie. zlosnik.gif