Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup drzwi zewnętrznych

Featured Replies

Napisano

Cześć,

potrzebuję wymienić drzwi zewnętrzne w domku.

Planuję zakupić drewniane ale nie bardzo rozumiem ich wymiary i sposoby mierzenia - może ktoś mi prosto wyjaśnić jak mam sprawdzić, czy będą to 80/90/100?

Druga sprawa - po wstępnych pomiarach i tak wydaje mi się, że rozmiar będzie nietypowy. Co będzie lepszym rozwiązaniem - zamawianie drzwi na wymiar otworu, czy powiększanie otworu do drzwi?

No i trzecia sprawa - warto dopłacać za dąb, czy sosna wystarczy?

Wstępnie myślę o firmach STOLPAW lub AGMAR (te są robione na wymiar). Help 20.GIF

Napisano

> Cześć,

> potrzebuję wymienić drzwi zewnętrzne w domku.

> Planuję zakupić drewniane ale nie bardzo rozumiem ich wymiary i sposoby mierzenia - może ktoś mi

> prosto wyjaśnić jak mam sprawdzić, czy będą to 80/90/100?

> Druga sprawa - po wstępnych pomiarach i tak wydaje mi się, że rozmiar będzie nietypowy. Co będzie

> lepszym rozwiązaniem - zamawianie drzwi na wymiar otworu, czy powiększanie otworu do drzwi?

> No i trzecia sprawa - warto dopłacać za dąb, czy sosna wystarczy?

> Wstępnie myślę o firmach STOLPAW lub AGMAR (te są robione na wymiar). Help

W pierwszej kwestii Ci odpowiem, że jak masz 80 skrzydło to otwór musi być 90cm. Zatem patrzysz ile masz otworu i odejmujesz 10 cm na futrynę i szczelinę na pianę.

Napisano

> W pierwszej kwestii Ci odpowiem, że jak masz 80 skrzydło to otwór musi być 90cm. Zatem patrzysz ile

> masz otworu i odejmujesz 10 cm na futrynę i szczelinę na pianę.

To chyba w wewnetrznych - w zewnetrznych to AFAIR jest 14cm. U mnie na 90tke mam otwor juz obrobiony 102cm + 2cm oscieznicy w tynku + miejsce na pianke.

Napisano

> To chyba w wewnetrznych - w zewnetrznych to AFAIR jest 14cm. U mnie na 90tke mam otwor juz

> obrobiony 102cm + 2cm oscieznicy w tynku + miejsce na pianke.

U mnie się Hormanny 110+40 zmieściły o ile dobrze pamiętam w 151cm.

Napisano

To zależy od producenta, np. w firmie cal, w której ja kupowałem było tak:

rozmiar 90

szerokość drzwi 1000

wysokość drzwi 2058

zalecany otwór w murze (szerokość) 1030

zalecany otwór w murze (wysokość) 2070

Znajdź więc najpierw drzi, zapytaj o wymiary (także te do otworu), zmierz czy Ci wejdą, czy będziesz musiał powiększać otwór, czy szukać innych drzwi.

Napisano

> W pierwszej kwestii Ci odpowiem, że jak masz 80 skrzydło to otwór musi być 90cm. Zatem patrzysz ile

> masz otworu i odejmujesz 10 cm na futrynę i szczelinę na pianę.

Jak jest skrzydło 80, to z ościeżnicą ma 90 i wtedy otwór musi być większy o przynajmniej 3 centymetry.

Napisano

> Jak jest skrzydło 80, to z ościeżnicą ma 90 i wtedy otwór musi być większy o przynajmniej 3

> centymetry.

A to jeszcze zależy jakie kupujemy ościeżnice- zwykłe blokowe, czy regulowane. Nawet rodzaj ościeżnicy rzutuje na wymagany otwór w ścianie. Generalnie ościeżnice regulowane potrzebują mniejszy otwór niż zwykłe.

A poszczególne firmy też nie trzymają żadnego standardu.

Autorowi radziłbym na początek pomierzyć dokładnie otwory w ścanach i po tym wyjdzie, czy dopasuje gotowe drzwi.

EDIT:

Co do tych regulowanych ościeżnic, to oczywiście o drzwiach wewnętrznych było tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Autorowi radziłbym na początek pomierzyć dokładnie otwory w ścanach i po tym wyjdzie, czy dopasuje

> gotowe drzwi.

Dokładnie to nie dam rady - bo... są tam jeszcze zamontowane stare drzwi shocked.gif A wywalać je tylko po to, aby zmierzyć i zostać na 3 tygodnie bez drzwi to trochę mi się nie uśmiecha grinser006.gif

Pomierzyłem zewnętrzny wymiar ościeżnic (bo chodzi o dwie pary drzwi) i wyszło mi coś takiego: 91x202 oraz 99x205, czyli... w pierwsze nie wejdą drzwi 80? hmm.gif

No chyba, że ościeżnica jest wpuszczona w mur, a bez jej wywalenia nie mogę tego zobaczyć...

Napisano

> Dokładnie to nie dam rady - bo... są tam jeszcze zamontowane stare drzwi

>...wyszło mi coś takiego: 91x202 oraz 99x205, czyli... w pierwsze nie wejdą drzwi 80?

Nie wiem dlaczego, ale wczoraj przeczytałem na opak, że chodzi o drzwi wewnętrzne...

Z zewnętrznymi też nie ma reguły. Np Gerda ma ze 3 rozmiary drzwi 80 i różne typy ościeżnic. Przykładowo rozmiar 80N wymaga otworów 830 lub 891 lub 902 w zależności od typu ościeżnicy.

Typ ościeżnicy trzeba konkretnie dopasować do twojej sytuacji.

Dlatego jak u siebie wymieniałem drzwi wejściowe z mieszkania na klatkę, to nic nie mierzyłem. Po prostu wybrałem sobie model drzwi (Gerda) i zamówiłem u dystrybutora pomiar. Gość przyszedł, pomierzył i zaproponował drzwi 90 z jednoczesnym zmniejszeniem otworu (stare były z lat 50- chyba ok. 100cm). Wysokość była nieistotna, bo drzwi były robione z zapasem i docinane na miejscu.

Potem wpadła ekipa z drzwiami- wypruli stare, domurowali ścianę, docięli i wmurowali/wspawali nową ościeżnicę, docięli drzwi.

Całość wykończona jakąś szybką gipsówką, zostało tylko pomalować ścianę. W szoku byłem- niecałe 3 godziny pracy (kazali rezerwować 5) i właściwie bez słów zlosnik.gif

Napisano

> Cześć,

> potrzebuję wymienić drzwi zewnętrzne w domku.

> Planuję zakupić drewniane ale nie bardzo rozumiem ich wymiary i sposoby mierzenia - może ktoś mi

> prosto wyjaśnić jak mam sprawdzić, czy będą to 80/90/100?

> Druga sprawa - po wstępnych pomiarach i tak wydaje mi się, że rozmiar będzie nietypowy. Co będzie

> lepszym rozwiązaniem - zamawianie drzwi na wymiar otworu, czy powiększanie otworu do drzwi?

> No i trzecia sprawa - warto dopłacać za dąb, czy sosna wystarczy?

> Wstępnie myślę o firmach STOLPAW lub AGMAR (te są robione na wymiar). Help

popatrz może w katalogu vikking.eu może Ci podpasuje jakiś wzór, są tam też wymiary