Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[AG] Odpowietrzanie hamulców

Featured Replies

Napisano

Znalazłem w internecie prosty sposób na odpowietrzanie hamulców bez pomocy drugiej osoby smile.gif

Odpowiednio długim wężykiem łączy się odpowietrznik ze zbiorniczkiem i można pompować.

Postanowiłem to przećwiczyć dziś i faktycznie działa.

Zastanawia mnie jedno. Tylne hamulce mogłem sobie pompować do wieczora zlosnik.gif. Inaczej się ma sprawa z przednimi.

Póki płyn był pompowany do rurki, do jej wypełnienia wszysko szło gładko.

Po "zamknięciu" układu pedał pracował z coraz większym oporem aż do momentu gdy nie dało się go już wcisnąć.

I teraz pytanie co jest tego przyczyną ?

Przecież płyn powinien krążyć w kółko, prawda ?

pzdr

Napisano

Nie wiem, czy sposób dobry: przecież jak puszczasz pedał hamulca, to tłoczek w pompie się cofa i zabiera wytłoczony płyn z powrotem... IMO powinien być na wężyku zaworek zwrotny, a drugi koniec wężyka najlepiej nie zanurzony w zbiorniczku, tylko podwieszony nad nim w celu kontroli przepływu płynu.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> to tłoczek się cofa i zabiera wytłoczony płyn z powrotem...

NIe cofa się smile.gif

Wężyk leżał na przedniej szybie więc przez 80 cm mogłem oberwować jak się płyn zachowuje podczas pompowania a potem obserwowałem czy idą bąbelki.

Płyn się nie cofał a bąble było widać elegansssko ok.gif

Koło TL - 4 bąble

Koło TP - 2

PL - 1

PP - 0

Napisano

> NIe cofa się

Acha, juz wiem, drugi koniec jest zanurzony w zbiorniczku, więc jest podciśnienie w rurce, które zapobiega cofaniu płynu.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Acha, juz wiem, drugi koniec jest zanurzony w zbiorniczku, więc jest podciśnienie w rurce, które

> zapobiega cofaniu płynu.

Jo ok.gif

Gdybym kupił metr więcej ( mam 4 m ) bo można by wciągnąć weżyk do środka i załamując go robić "zaworek zwrotny" smile.gif

Napisano

Tak sobie myślę:

w tradycyjnej metodzie 2-osobowej, koniec wężyka TEŻ jest zanurzony, tylko w butelce z płynem, a nie w zbiorniczku. Więc po co ten cyrk z zakręcaniem i odkręcaniem odpowietrznika? Może tu jest odpowiedź w temacie przednich hamulców? I tu jest jakaś wada nowej metody?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> . Więc po co ten cyrk z zakręcaniem i odkręcaniem odpowietrznika?

Bo w tamtej metodzie było:

1-pompowanie do momentu stwardnienia pedała

2- odkręcenie zaworka

3-wciśnięcie pedała do podłogi i przytrzymanie

4-zakręcenie zaworka

5-puszczenie pedała, dalsze pompowanie patrz pt.1

> I tu jest jakaś wada nowej metody?

tylko jaka , jeśli jest

Zrobiłem jeszcze jednen taki manewr aby sie upewnić czy nie ma powietrza w zacisku przednim.

Otóż cofnąłem tłoczek maxymalnie, zablokowałem go o tarczę i deptałem smile.gif

Napisano

> Bo w tamtej metodzie było:

Te czynności, które wymieniłeś, miały zapobiegać cofaniu się płynu! Robiąc to samo nową metodą (czyli pompujesz, puszczasz, pompujesz itd.) nie zamykasz zaworka, bo płyn nie cofa się.

Ponawiam pytanie, po co zamykać zaworek w starej medodzie, jak wystarczyłoby samo pompowanie pedałem, jak w nowej metodzie? Lub inaczej: jeśli zamykanie zaworka jest konieczne w starej metodzie, to również powinno być konieczne w nowej, to chyba logiczne, bo układy połaczeń hydraulicznych w sensie panujących ciśnień w wężyku się nie różnią.

Pozdr.

Napisano

> Więc po co ten cyrk z zakręcaniem i odkręcaniem odpowietrznika?

Bo ta metoda jest szybsza (jeśli są dwie osoby) i pewniejsza. Jeśli masz nowy zacisk (czysty odpowietrznik) to bez zakręcania - po puszczeniu pedału - powietrze może być zasysane do układu przez gwint odpowietrznika.

Napisano
  • Autor

Mistrz Orochimatu już Ci wyjaśnił smile.gifok.gif.

No a ja dalej nie wiem czemu przy przodzie pedał twardnieje icon_rolleyes.gif.

Napisano

No tak, nie pomyślałem o nieszczelności na gwincie odkręconego odpowietrznika! Więc wynika z tego, że nowa 1-osobowa metoda nie jest nic warta, bo nie jest 100% pewna!

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Więc wynika z tego, że nowa 1-osobowa metoda nie jest nic warta, bo nie jest 100% pewna!

Zawsze jest to jakaś alternatywa gdy nie ma nikogo do pomocy.

Przy pompowaniu na tyle połączenie odpowietrznika z obudową było suche więc można się pokusić o stwierdzenie że nie rozszczelniło się.

Z przodu owszem połączenie pociło się ale może dlatego że tu musiałem cisnąć z dużo większ siłą.

Pozdr.

Napisano

Z praktyki warsztatowej wiem, ze nie musi sie pocic a zaciagnie powietrze.

Mialem kilka takich przypadkow ze mozna bylo oszalec za nim wpadlo sie na miejsce gdzie moze zaciagac powietrze sick.gif

Napisano
  • Autor

> Z praktyki warsztatowej wiem, ze nie musi sie pocic a zaciagnie powietrze.

Aha,OK

Po tym jak kol Orochimaru napisał o tym przepuszczającym gwincie jeszcze raz przeprowadziłem odpowietrzanie ale bąbelków nie było.

pzdr

Napisano

"Bumbelki" zawsze beda, wzrokiem mozemy ich nie widziec hehe.gif

Miedzy innymi po to zalecaja wymiane wezykow gumowych bo porami dostaje sie do plynu powietrze i nie musza to byc bable widzialne.

Napisano
  • Autor

> "Bumbelki" zawsze beda, wzrokiem mozemy ich nie widziec

OK, pozbyłem się więc tych widocznych a to już dużo zlosnik.gif