Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Instalacja elektryczna w ogrodach działkowych

Featured Replies

Napisano

Czy brak przewodu PE jest zgodny z obowiązującymi przepisami? Oto wnętrze skrzynki zasilajacej 4 altany

287077892-Wnetrzeszafki-M.jpg

post-147237-14352521180219_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Wbić uziom przy skrzynce albo przy altance i pociągnąć sobie przewód ochronny.

OK, ale dlaczego ja mam płacić za czyjeś zaniedbania?

Nie mam miernika rezystancji uziemienia, a fachowiec nie zrobi pomiaru za darmo

Napisano

> Czy brak przewodu PE jest zgodny z obowiązującymi przepisami?

To będzie zależeć (tak sądzę) od tego, czy ta instalacja została wykonana jako nowa teraz, czy jest to podciągnięte pod remont/modernizację... stawiam, że to drugie.

Mój elektryfikator twierdził, że zależnie co się wpisze we wniosku/zgłoszeniu prac przy instalacji to albo remont albo wymiana (nie pamiętam teraz, które było które... spineyes.gif) to wtedy ZE zobliguje bądź nie do wymiany instalacji na 3/5 przewodową i ogólnie nowe standardy.

Ile w tym prawdy - nie wiem, ale wiem, ile mnie kosztowało klepnięcie "nowo przyłączanego obiektu" (przerwa w zasilaniu większa, niż rok) wg starych przepisów... grinser006.gif

Napisano

Przyłącze wykonane prawidłowo, natomiast to co od niech odchodzi to już masakra... Przy przechodzeniu z TN-C na TN-S nie trzeba wbijać uziomu przy ZK, aczkolwiek jest to dobra praktyka.

Napisano

> Czy brak przewodu PE jest zgodny z obowiązującymi przepisami?

Z obowiązującymi - NIE, natomiast z obowiązującymi wówczas kiedy to ta instalacja powstawała - TAK

> Oto wnętrze skrzynki zasilajacej 4

> altany

no i co tam jest takiego dziwnego?

U mnie na terenie ROD jest identycznie w rozdzielnicach.

Powiedz, co CI zarząd zrobił, że szukasz haka na nich?

Napisano
  • Autor

> Z obowiązującymi - NIE, natomiast z obowiązującymi wówczas kiedy to ta instalacja powstawała - TAK

> no i co tam jest takiego dziwnego?

> U mnie na terenie ROD jest identycznie w rozdzielnicach.

> Powiedz, co CI zarząd zrobił, że szukasz haka na nich?

Nic, pytanie czysto techniczne. Tak mi sie nasuneło po dyskusji o wyłącznikach różnicowo-pradowych smile.gif

Napisano

> Z obowiązującymi - NIE, natomiast z obowiązującymi wówczas kiedy to ta instalacja powstawała - TAK

> no i co tam jest takiego dziwnego?

To, że gdyby instalacja nie była ruszana od wybudowania, to by sobie tak mogła bez tego uziomu funkcjonować i sto lat. Natomiast przy wymianie rozdzielnic, nie jest to już naprawa, a znaczna przebudowa i powinna zostać doprowadzona do zgodności z nowymi przepisami.

Napisano

> Czy brak przewodu PE jest zgodny z obowiązującymi przepisami? Oto wnętrze skrzynki zasilajacej 4

> altany

U nas jest teraz tak że instalacje zakłądowe sa TN-C natomiast odbiorca ma swoją mieć w TN-S więc na jego głowie jest budowa uziemienia. Rozdział następuje w rozdzielnicy odbiorcy. Złączą kablowe są u nas pouziemiane jednak odbiorca nie ma prawa się podpiąć do tego uziemienia. Tak sobie jakiś czas temu wymyślili. Więc zasilanie budynków robię przewodami 4X a uziemienia łapię z uziomów fundamentowych o ile nie zapomieli ich zrobić. A jak nie to wbijam szpilki ok.gif

Więc ja tu nie widzę nieprawidłowości poza oczywiście estetyką wykonania i jakimiś tam kostkami hehe.gif

Napisano

Ale powyżej jakiegoś przekroju nie ma obowiązku uziemiania punktu rozdziału ?

Napisano
  • Autor

> U nas jest teraz tak że instalacje zakłądowe sa TN-C natomiast odbiorca ma swoją mieć w TN-S więc

> na jego głowie jest budowa uziemienia. Rozdział następuje w rozdzielnicy odbiorcy. Złączą

> kablowe są u nas pouziemiane jednak odbiorca nie ma prawa się podpiąć do tego uziemienia. Tak

> sobie jakiś czas temu wymyślili. Więc zasilanie budynków robię przewodami 4X a uziemienia

> łapię z uziomów fundamentowych o ile nie zapomieli ich zrobić. A jak nie to wbijam szpilki

Galmar? One sa drogie (http://www.prosper.com.pl/cennik/6_4_1.htm). A mozna kupić duzo taniej pręty gwintowane np. M6 czy M8 ( np. http://www.contakt.pl/prt-gwintowany-8x1000mm-kl-48-p-7608.html ). Chyba by sie nadawały? Grunt u mnie nie jest kamienisty zlosnik.gifWystarczy zaostrzyć i wbijać smile.gif

> Więc ja tu nie widzę nieprawidłowości poza oczywiście estetyką wykonania i jakimiś tam kostkami

No bo miało byc tanio. Nawet oznaczników nie uzywano, napisy na listwie jak widac ktoś maznął flamastrem grinser006.gif

Napisano

> Galmar? One sa drogie (http://www.prosper.com.pl/cennik/6_4_1.htm).

Nie przesadzaj, poniżej stówy, a robisz to na kilkadziesiąt lat.

> A mozna kupić duzo taniej pręty

> gwintowane np. M6 czy M8 ( np. http://www.contakt.pl/prt-gwintowany-8x1000mm-kl-48-p-7608.html

> ). Chyba by sie nadawały? Grunt u mnie nie jest kamienisty Wystarczy zaostrzyć i wbijać

U mnie cała okolica ma uziomy wykonane prętami zbrojeniowymi fi 16mm wbitymi ręcznie (bo jest kurzawka) na 4-6 metrów w glebę. I działa.

Napisano

> Nie przesadzaj, poniżej stówy, a robisz to na kilkadziesiąt lat.

> U mnie cała okolica ma uziomy wykonane prętami zbrojeniowymi fi 16mm wbitymi ręcznie (bo jest

> kurzawka) na 4-6 metrów w glebę. I działa.

Lepiej byłoby coś ocynkowanego wbić.

Są długie, łączone szpile do uziomów.

Napisano
  • Autor

> U mnie cała okolica ma uziomy wykonane prętami zbrojeniowymi fi 16mm wbitymi ręcznie (bo jest

Ale po jednym takim uziomie mają?

Napisano

> Ale powyżej jakiegoś przekroju nie ma obowiązku uziemiania punktu rozdziału ?

U nas zawsze jest obowiązek uziemiania rozdziału z TN-C na TN-S tylko że ten punkt przewalili na stronę klienta hehe.gif

Napisano

> Galmar? One sa drogie (http://www.prosper.com.pl/cennik/6_4_1.htm). A mozna kupić duzo taniej pręty

> gwintowane np. M6 czy M8 ( np. http://www.contakt.pl/prt-gwintowany-8x1000mm-kl-48-p-7608.html

> ). Chyba by sie nadawały? Grunt u mnie nie jest kamienisty Wystarczy zaostrzyć i wbijać

> No bo miało byc tanio. Nawet oznaczników nie uzywano, napisy na listwie jak widac ktoś maznął

> flamastrem

Ocynk. Poza tym już ktoś to napisał. Robisz to na kilka ładnych lat. ok.gif

Napisano

Sam osobiście wbijałem na 20 parę metrów. Czasem wynik potrafił się zwiększyć po wejściu w jakąś dziwna warstwicę angryfire.gif

Napisano

> Ale po jednym takim uziomie mają?

Jeśli to uziemienie ochronne to wystarczy jeden. wynik X współczynnik < 10 OM. Jak piorunochronna to zupełnie inaczej się to robi

Napisano
  • Autor

> Ocynk. Poza tym już ktoś to napisał. Robisz to na kilka ładnych lat.

te pręty gwintowane sa ocynkowane. Jak bednarka wink.gif

Napisano

> te pręty gwintowane sa ocynkowane. Jak bednarka

Ale nie są gładkie więc jak trafi się ścisłą glebę to może być problem zlosnik.gif Nawbijałem się ich troszkę zlosnik.gif

Napisano

> A mozna kupić duzo taniej pręty > gwintowane np. M6 czy M8

> ). Chyba by sie nadawały? Wystarczy zaostrzyć i wbijać

Ale po co chcesz wbijać pręty gwintowane? niewiem.gif Przecież można je wkręcać... grinser006.gifbiglaugh.gifhahaha.gif

Napisano

> Ale po co chcesz wbijać pręty gwintowane? Przecież można je wkręcać...

Tylko na końcu należy przyspawać wiertło biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Ale po co chcesz wbijać pręty gwintowane? Przecież można je wkręcać...

ale jak sie p...nie młotkiem to bedzie szybciej i prościej zlosnik.gif

Napisano

> te pręty gwintowane sa ocynkowane. Jak bednarka

Popraw mnie, jeżeli się mylę, ale wydaje mi się, że pręty, podobnie jak śruby, są cynkowane elektrolitycznie, a bednarka jest cynkowana "ogniowo". I to drugie cynkowanie jest znacznie trwalsze.

Napisano

> Sam osobiście wbijałem na 20 parę metrów. Czasem wynik potrafił się zwiększyć po wejściu w jakąś

> dziwna warstwicę

U mnie jest kurzawka i wysoki poziom wód gruntowych, rzadko poniżej 2 metrów. Pręty do 6 metrów w głąb wbija się zwyczajnie "ręcami" podrywając i bijąc w dół.

Napisano

> U mnie jest kurzawka i wysoki poziom wód gruntowych, rzadko poniżej 2 metrów. Pręty do 6 metrów w

> głąb wbija się zwyczajnie "ręcami" podrywając i bijąc w dół.

jeśli dobić się do wód gruntowych to wtedy miodzio ok.gif

Napisano
  • Autor

> Popraw mnie, jeżeli się mylę, ale wydaje mi się, że pręty, podobnie jak śruby, są cynkowane

> elektrolitycznie, a bednarka jest cynkowana "ogniowo". I to drugie cynkowanie jest znacznie

> trwalsze.

chyba masz rację smile.gif

pręty

bednarka