Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co dalej z 11-letnią instalacją?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Posiadam Mazdę z instalacją LPG, ale to jest akurat zapytanie o gaz w Punto.

Mam ten model fiata, salonowiec, rocznik 2002. Od początku instalacja Tartarini. Nie jestem pewien jak się ten typ nazywa - na gaz przełącza się po osiągnięciu obrotów (ok. 2.2). Nie ma żadnego czujnika temperatury itp.

Jakiś czas temu zaczął mi wariować na wolnych obrotach, jeden czy drugi gazownik nie dał sobie rady – mówili, ze tego co pamiętam, że parownik / membrany muszą być wyeksploatowane i trudno jest zrobić regulację.

Mam nową butlę, od zeszłego roku. w Maździe natomiast mam taką instalację bezobsługową dla użytkownika - samo się przełącza nie muszę się martwić o temperaturę itp.

Przypomnę, że teraz w jednym przypadku na 4 gdy dojeżdżam do skrzyżowania i robię redukcję na gazie to silnik gaśnie.

Zastanawiam się co dalej z fiacikiem, mam 3 warianty.

1. Z racji tego, że na dalsze dystanse jeżdżę mazdą zostawiam tak jak jest i w puncie jeżdżę na benzynie, tylko i wyłącznie. Nie ma problemów z obrotami. Trochę szkoda instalacji, tego że będzie nieużywana.

2.Kupuję zestaw naprawczy do parownika np.

ten -link . I być może już będzie dobrze, chociaż nadal to będzie instalacja starszego typu.

3. Zmieniam w punto te elementy instalacji które trzeba i jak najtańszym sumptem przechodzę na nowsze rozwiązanie w zakresie auto-gazu - taka automatyka jak teraz w Maździe. To by mnie najbardziej satysfakcjonowało, ale ile musiałbym dokładać, jakie części wymieniać I czy to jest sens w 11-letni aucie?

Co o tym myślicie?

Napisano

2 i 3 i dalej cieszysz się tanią jazdą

Napisano

pkt. nr 1 i odsprzedajesz mi butlę hehe.gif

żartuję oczywiście, a na poważnie, nawet jak nie masz teraz progu temp. przełączenia gazu to może można dołożyć czujnik i włączyć tą funkcję w kompie LPG ewentualnie zmienić kompa.

Co do parownika - jak sam to zrobisz to OK, ale jak masz płacić za usługę regeneracji to kup nowy.

P.S. ja bym tylko zmienił membrany/parownik i dalej latał

Napisano

> ... 2.Kupuję zestaw naprawczy do parownika ...

Reduktory tartarini dobrze znoszą regenerację. polecam, jeżeli satysfakcjonuje Ciebie to jak do tej pory jeździł puntek na lpg.

Ja miałem klimę i 2 generacje nie dawała rady - po zmianie na 4 gen. byłem bardzo zadowolony i do punto2 bardzo polecam. Są to jednak dość duże koszty - części ok. 800-900 zł + wymiana - pewnie 300-500 zł ...

Napisano

> Witam.

> Posiadam Mazdę z instalacją LPG, ale to jest akurat zapytanie o gaz w Punto.

> Mam ten model fiata, salonowiec, rocznik 2002. Od początku instalacja Tartarini. Nie jestem pewien

> jak się ten typ nazywa - na gaz przełącza się po osiągnięciu obrotów (ok. 2.2). Nie ma żadnego

> czujnika temperatury itp.

> Jakiś czas temu zaczął mi wariować na wolnych obrotach, jeden czy drugi gazownik nie dał sobie rady

> – mówili, ze tego co pamiętam, że parownik / membrany muszą być wyeksploatowane i

> trudno jest zrobić regulację.

> Mam nową butlę, od zeszłego roku. w Maździe natomiast mam taką instalację bezobsługową dla

> użytkownika - samo się przełącza nie muszę się martwić o temperaturę itp.

> Przypomnę, że teraz w jednym przypadku na 4 gdy dojeżdżam do skrzyżowania i robię redukcję na gazie

> to silnik gaśnie.

> Zastanawiam się co dalej z fiacikiem, mam 3 warianty.

> 1. Z racji tego, że na dalsze dystanse jeżdżę mazdą zostawiam tak jak jest i w puncie jeżdżę na

> benzynie, tylko i wyłącznie. Nie ma problemów z obrotami. Trochę szkoda instalacji, tego że

> będzie nieużywana.

> 2.Kupuję zestaw naprawczy do parownika np.

> ten -link . I być może już będzie dobrze, chociaż nadal to będzie instalacja starszego typu.

> 3. Zmieniam w punto te elementy instalacji które trzeba i jak najtańszym sumptem przechodzę na

> nowsze rozwiązanie w zakresie auto-gazu - taka automatyka jak teraz w Maździe. To by mnie

> najbardziej satysfakcjonowało, ale ile musiałbym dokładać, jakie części wymieniać I czy to

> jest sens w 11-letni aucie?

> Co o tym myślicie?

ZIOM

1 regenracja parownika

2 obczaj wlot powietrza do miksera - wpadajace poiwretrze rozrzedza mieszankę i gasnie

najlepiej wlot powietrza skieruj pod kątem di kierunku jazdy.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za tyle odpowiedzi.

Reasumując: robić wariant minimalny czyli regeneracja parownika. To na pewno.

A jeśli chciałbym coś lepszego to:

mój komputer podobno nie obsługuje czujnika temperatury więc co, oprócz wariantu minimalnego (regeneracja parownika), musiałbym zamontować na nowo? Ten komputerek czy tam centralkę z funkcją czujn.temp.? Ile to by mniej więcej mogło wynieść? Rzeczywiście w okolicach 1 tys. zł?

To czy jednak pchać się w ten "bogatszy" wariant jak samochód ma już 11 lat :-)

Napisano

> To czy jednak pchać się w ten "bogatszy" wariant jak samochód ma już 11 lat :-)

To musisz sam rozwazyc, nikt nie wie ile nim pojezdzisz (chcesz pojezdzic, bo pewnym nigdy byc nie mozesz).

Jeden laduja nowa instalke do auta "w wieku doroslym", inny uwaza, ze mu sie nie oplaca.

Zorientuj sie w okolicy o ceny uslug i wybierz najlepsza Twoim zdaniem opcje.

Osobiscie, gdybym mial trzymac dluzej to auto i jezdzilbym tylko ja zrobilbym tylko porzadek z parownikiem, gdyby miala jezdzic zona pewnie zmienilbym sterowanie.

Napisano

> Dziękuję za tyle odpowiedzi.

> Reasumując: robić wariant minimalny czyli regeneracja parownika. To na pewno.

> A jeśli chciałbym coś lepszego to:

> mój komputer podobno nie obsługuje czujnika temperatury więc co, oprócz wariantu minimalnego

> (regeneracja parownika), musiałbym zamontować na nowo? Ten komputerek czy tam centralkę z

> funkcją czujn.temp.? Ile to by mniej więcej mogło wynieść? Rzeczywiście w okolicach 1 tys. zł?

> To czy jednak pchać się w ten "bogatszy" wariant jak samochód ma już 11 lat :-)

Masz pewnie Tec99 od Tartarini?

W mojej Pandzie parownik tej instalacji wytrzymał 154kkm i 9 lat, w tym roku za 370pln został założony nowy - śmiga idealnie pojazd ok.gif

Rozwiązaniem jest sterownik Tec99 Revlution - który już miał opcję temperatury - według gazowników smile.gif

Napisano

> Rozwiązaniem jest sterownik Tec99 Revlution - który już miał opcję temperatury - według gazowników

Tylko, że cena tego sterownika jest taka, że bardziej opłaca się zakładać 4 generację ...

Dokładanie czujnika temperatury, według mnie, nie mam sensu - będzie palił więcej benzyny, a membrany parownika starczą zamiast 100 kkm, to 80 kkm ...

Napisano

> Tylko, że cena tego sterownika jest taka, że bardziej opłaca się zakładać 4 generację ...

> Dokładanie czujnika temperatury, według mnie, nie mam sensu - będzie palił więcej benzyny, a

> membrany parownika starczą zamiast 100 kkm, to 80 kkm ...

podpisuję się pod tym ok.gif

Napisano

> Tylko, że cena tego sterownika jest taka, że bardziej opłaca się zakładać 4 generację ...

przestawić◘ przełączanie na 4krpm i sprawa załatwiona, nie pałuje się na zimnym i już zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dzięki za duży odzew. Zestaw naprawczy zamówiony. Teraz muszę znaleźć jeszcze dzień, żeby podjechać do wymiany.

Pozdrawiam!