Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to mozliwe?

Featured Replies

Napisano

Czy to mozliwe że stan akumulatora (mowa tu o strasznie kiepskim stanie) ma wpływ na dynamikę jazdy i kulturę pracy silnika? Po wymianie starego (mechanik tylko machnął ręka po sprawdzeniu napiecia pod obciążeniem) na nowy , odnosze wrażenie jakby w babcię wstąpił nowy duch. Pozdrawiam

Napisano

mozliwe ze tenn stary strasznie alternator obciazal

Napisano

Wiadomo, że im bardziej obciążony alternator, tym więcej mocy musi "pobrać" z silnika. Nie wydaje mi się jednak aby zwiększony pobór mocy z silnika przez alternator, który ładuje uszkodzony akumulator był odczuwalny w czasie jazdy. Można to prowizorycznie policzyć. Gdyby akumulator był ładowany prądem 10 A, to przy napięciu 12 V dawałoby moc 120 W. Z kolei 120 W = 0,163176502583628 KM. Taki spadek/przyrost mocy silnika moim zdaniem jest nieodczuwalny w czasie jazdy, może być zauważalny chwilowo co najwyżej na wolnych obrotach w momencie powstania większego obciążenia silnika.

Napisano
  • Autor

>W treści mojego pytania chodziło raczej mi o to czy słabszy prąd, słabsze napięcie nie ma wpływu na pracę podzespołów ellektrycznych i elektronicznych- czyli na pracę komputera, modułu, sterowania czy innych takich tam pierdół. Nie chcę się za bardzo mądrzyć bo to nie moja działka (tzn elektryka, a nie mądrzenie.). Pozdrawiam

Napisano

>W treści mojego pytania chodziło raczej mi o to czy słabszy prąd,

> słabsze napięcie nie ma wpływu na pracę podzespołów

> ellektrycznych i elektronicznych- czyli na pracę komputera,

> modułu, sterowania czy innych takich tam pierdół.

To jest inna sprawa. Praktycznie każdy półprzewodnikowy element elektroniczny (układ scalony, procesor) może pracować w określonym przedziale napięć (prąd jest sprawą wtórną wynikającą z obciążenia). Jeśli napięcie jest zbyt wysokie element taki ulega przeważnie uszkodzeniu, jeśli napięcie jest zbyt niskie przestaje on spełniać swoją funkcję - zanikają wychodzące z niego analogowe sygnały napięciowe lub sygnały cyfrowe. Też mi się wydaje mało prawdopodobne, aby zbyt duże obciążęnie alternatora uszkodzonym akumulatorem spowodowało tak duży spadek napięcia w instalacji samochodu, aby niektóre układy elektroniczne pracowały z zakłoceniami, Napięcie musiałoby spaść znacznie poniżej 10 V. Jest to tylko teroria, w praktyce jednak zdarzają się różne dziwne i nieprzewidziane rzeczy. yikes.gif

Napisano

Nie wydaje mi się jednak aby zwiększony

> pobór mocy z silnika przez alternator, który ładuje uszkodzony

> akumulator był odczuwalny w czasie jazdy.

Ale on ma tylko 75 koni grinser006.gifhahaha.gif

Napisano

> Ale on ma tylko 75 koni

Nawet jeśli moc silnika spadnie o ok. 0,2 KM, to wystarczy dobry bat, aby pogonić resztę kucyków i autko będzie śmigać. hehe.gif

Napisano

> >W treści mojego pytania chodziło raczej mi o to czy słabszy prąd,

> słabsze napięcie nie ma wpływu na pracę podzespołów

> ellektrycznych i elektronicznych- czyli na pracę komputera,

> modułu, sterowania czy innych takich tam pierdół. Nie chcę się

> za bardzo mądrzyć bo to nie moja działka (tzn elektryka, a nie

> mądrzenie.). Pozdrawiam

Nie ma wpływu. A pozatym klekot jako silnik z zapłonem samoczynnym do terkotania nie potrzebuje prądu

Napisano

A ja tam bym sprawdził prąd łądowania alternatora. Może być tak, że masz trafiony regulator, prąd łądowania jest z kosmosu. lalternator się przeciąża i stąd kwestia

Z drugiej strony zakładając że odczuwalne jest 10% zminy mocy, to alternator musiał by zużywac 7,5x1.3 = 9,7 kW a ma tylko 0,8 kW

Więc bez przesady

Napisano
  • Autor

Uważam to stwierdzenie nie na miejscu, tym bardziej że zabrzmiało sarkastycznie. klotnia.gif . Nie pozwole się ponawydurniać z babci. uzbroj_zlo.gif

Napisano

> Uważam to stwierdzenie nie na miejscu, tym bardziej że zabrzmiało

> sarkastycznie. . Nie pozwole się ponawydurniać z babci.

Sorry, przeproś ją w moim imieniu piwo.gif

Napisano

> Nie wydaje mi się jednak aby zwiększony

Twój to za to potwór , jakieś 10 % mocnieszy biglaugh.gif

Napisano

> Nie wydaje mi się jednak aby zwiększony

A Ty ile masz że sie tak śmiejesz 80km? zlosnik.gif i tak by Cie wyprzedził wink.gif

Napisano

> Twój to za to potwór , jakieś 10 % mocnieszy

waytogo.gifgrinser006.gifstaram się panować nad tą potworną mocą

Napisano

> A Ty ile masz że sie tak śmiejesz 80km?

82 piesc.gif

i tak by Cie wyprzedził

z nowym aku na pewno biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Chciałbym w moim i babci bravki imieniu podziekowac tym wszystkim którzy okazali jej tyle serca w tak cięzkich dla niej chwilach i dodali otuchy na przekór tym innym ,którzy bezlitośnie wytykali jej słabość i stawiali związane z tym bezpodstawne zarzuty.

NIECH ŻYJĄ KLEKOTY.

Napisano

> NIECH ŻYJĄ KLEKOTY.

Niech żyją i klekocą dalej ok.gif

Sam jeździłem 9 lat dieselkiem i dużo wiem o ich pracowitości i wdzięczności za dobre traktowanie

drink.gifsto lat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.