Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rura/przewód klimatyzacji

Featured Replies

Napisano

Witam

Chciałbym was prosić o pomoc w odpowiednim nazwaniu części, a jeszcze lepiej jakby ktoś potrafił podać mi numer katalogowy, niestety w eper ciężko jest mi znaleźć. Chciałbym ją kupić samodzielnie, ponieważ mieszkam w Anglii i tutejsi mechanicy szacują koszt rury na 375 funtów shocked.gifsmile.gif

Byłem na sprawdzeniu szczelności klimatyzacji i wskazali mi dużą dziurę w aluminiowej rurce, zrobiłem zdjęcia żeby pokazać o którą rurę chodzi.

Mechanik powiedział że jest to długa rura która zaczyna się przy alternatorze ( pokazałem na foto)

Moje stilo to schumacher 2.4 Benzyna z automatyczną klimatyzacją.

Oto zdjęcia:

znso476p1cjn_t.jpg

qwkz4oi43c7r_t.jpg

Napisano

> Witam

> Chciałbym was prosić o pomoc w odpowiednim nazwaniu części, a jeszcze lepiej jakby ktoś potrafił

> podać mi numer katalogowy, niestety w eper ciężko jest mi znaleźć. Chciałbym ją kupić

> samodzielnie, ponieważ mieszkam w Anglii i tutejsi mechanicy szacują koszt rury na 375 funtów

> Byłem na sprawdzeniu szczelności klimatyzacji i wskazali mi dużą dziurę w aluminiowej rurce,

> zrobiłem zdjęcia żeby pokazać o którą rurę chodzi.

> Mechanik powiedział że jest to długa rura która zaczyna się przy alternatorze ( pokazałem na foto)

> Moje stilo to schumacher 2.4 Benzyna z automatyczną klimatyzacją.

> Oto zdjęcia:

jeśli byś podał VIN to byłoby lepiej zidentyfikować która to może być rurka......

rurka sie zaczyna przy alternatorze a czy wiemy gdzie sie kończy?

Napisano
  • Autor

> jeśli byś podał VIN to byłoby lepiej zidentyfikować która to może być rurka......

> rurka sie zaczyna przy alternatorze a czy wiemy gdzie sie kończy?

Nie bardzo wiem gdzie się kończy, wiem tylko że ta rura przechodzi dalej w stronę kabiny po lewej stronie ( tam gdzie zawór do nabijania klimatyzacji ) i chyba do nagrzewnicy (tego nie jestem pewien). Jeśli mógłbyś pomóc podesłałem ci numer VIN na PRiV. Dzięki

Napisano

> Chciałbym ją kupić

> samodzielnie, ponieważ mieszkam w Anglii i tutejsi mechanicy szacują koszt rury na 375 funtów

> Byłem na sprawdzeniu szczelności klimatyzacji i wskazali mi dużą dziurę w aluminiowej rurce,

Jeśli jest to jedna dziura, to może oddaj do spawania. Przed wyjazdem na urlop przy sprawdzeniu klimy w warsztacie odkryli że jest nieszczelność (dziura w aluminiowej rurce). Wymontowali odwieźli do spawania i skasowali razem z czynnikiem 140 zł. Warsztat nie jakiś specjalistyczny, tylko mały małomiasteczkowy zajmujący się wszystkim. Myślę, że samo kupno, demontaż i montaż będzie kosztował dużo więcej.

Napisano
  • Autor

Mechanik stwierdzil że jest bardzo duża dziura, i spawania się nawet nie chciał podjąć.. Kolega PIQ odnalazł w eperze takie oto rury:

http://forum.autokacik.pl/files/287088821-klima24.jpg

Wydaje mi się że może być to rura nr 1 albo nr 3, według mechanika jest to długa rura a na długą wygląda mi nr.3

Napisano

> Mechanik stwierdzil że jest bardzo duża dziura, i spawania się nawet nie chciał podjąć.. Kolega PIQ

> odnalazł w eperze takie oto rury:

> Wydaje mi się że może być to rura nr 1 albo nr 3, według mechanika jest to długa rura a na długą

> wygląda mi nr.3

3 idzie do chłodnicy (liniami przerywanymi masz zaznaczone przyłącza)

Napisano
  • Autor

No tak ale nr.1 również idzie od chłodnicy, może moja rurka też wychodzi z chłodnicy tylko ma zakrzywione ujście i zaczyna się w miejscu które pokazałem na foto( czyli z prawej strony alternatora) tylko czemu oba numery ( 3 i 1) wychodzą z tego samego miejsca ?

Napisano

> No tak ale nr.1 również idzie od chłodnicy, może moja rurka też wychodzi z chłodnicy tylko ma

> zakrzywione ujście i zaczyna się w miejscu które pokazałem na foto( czyli z prawej strony

> alternatora) tylko czemu oba numery ( 3 i 1) wychodzą z tego samego miejsca ?

A nie jest to 3 i 10? I nie z tego samego miejsca. To jest pewnie wejście i wyjście.

Napisano

> tylko czemu oba numery ( 3 i 1) wychodzą z tego samego miejsca ?

Z jednego wychodzi 1 lub 10, a z drugiego jest jedna 3 jak widać na rysunku.

I widać, że są w całości metalowe, a Ty pokazałeś na zdjęciu kawałek połączony z wężem gumowym.

Napisano
  • Autor

> Z jednego wychodzi 1 lub 10, a z drugiego jest jedna 3 jak widać na rysunku.

> I widać, że są w całości metalowe, a Ty pokazałeś na zdjęciu kawałek połączony z wężem gumowym.

Moim zdaniem 1 i 10 są identyczne. Na zdjęciu widać że rurka faktycznie zmienia średnicę na inną (widać też zacisk). Nie jest to typowy gumowy przewód a jakby "metalowa otulina" pewnie w środku jest gumowy przewód, w takim razie z tego wychodzi że nie jest to żadna z tych rur ?

Teoretycznie widać że są metalowe natomiast nazywają się "giętkie" wink.gif

Zobrazowałem to trochę wyraźniej, może ktoś u siebie w stilaczu mógłby zajrzeć czy jest podobnie, a może ktoś kiedyś przy tym grzebał i wie dokąd to biegnie i jaka to rura.

c6nxe8tfzg2w_t.jpg

post-152487-14352521267097_thumb.jpg

Napisano

> Moim zdaniem 1 i 10 są identyczne. Na zdjęciu widać że rurka faktycznie zmienia średnicę na inną

> (widać też zacisk). Nie jest to typowy gumowy przewód a jakby "metalowa otulina" pewnie w

> środku jest gumowy przewód, w takim razie z tego wychodzi że nie jest to żadna z tych rur ?

> Teoretycznie widać że są metalowe natomiast nazywają się "giętkie"

> Zobrazowałem to trochę wyraźniej, może ktoś u siebie w stilaczu mógłby zajrzeć czy jest podobnie, a

> może ktoś kiedyś przy tym grzebał i wie dokąd to biegnie i jaka to rura.

To jest pytanie do posiadaczy takiej samej wersji silnikowej jak Ty. Na szybko zerknąłem jak to u mnie wygląda i rurki od klimy są totalnie inne....

• 7 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany, musiałem zdemontować rurę.

Jest to rura nr.1 według eper. numer 46840065, dopiero po zdemontowaniu widać że to podwójna rura.

Tak wygląda:

287621779-IMG_3622_a.jpg

Rura idzie od sprężarki i łączy się z innym cienkim aluminiowym wężem z drugiej strony.

post-152487-14352523700911_thumb.jpg

Napisano

> Problem rozwiązany, musiałem zdemontować rurę.

> Jest to rura nr.1 według eper. numer 46840065, dopiero po zdemontowaniu widać że to podwójna rura.

> Tak wygląda:

> Rura idzie od sprężarki i łączy się z innym cienkim aluminiowym wężem z drugiej strony.

czyli dobrze wytypowałem, mój wczorajszy post

szukając w eperze patrzy się również po kodach silników bo często na jednym schemacie pokazane są instalacje do różnych wersji silnikowych.

Napisano
  • Autor

> czyli dobrze wytypowałem, mój wczorajszy post

> szukając w eperze patrzy się również po kodach silników bo często na jednym schemacie pokazane są

> instalacje do różnych wersji silnikowych.

Zgadza się , Pan z Fiata również typował te dwie rury, wolałem jednak zdemontować, zaślepić otwory i mieć pewność że to odpowiednia rura.