Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

temperatura zasilania i powrotu

Featured Replies

Napisano

Kociol gazowy kondensacyjny immergas victrix 24kW, gaz ziemny i grzejniki plytowe profilowane (w wiekszosci typ V22, ale kilka V33, V21 i V11. Dom ocieplony 15cm welna i 25cm na poddaszu.

Jaka temp. zasilania i powrotu zalozyc przy doborze grzejnikow, zeby wykorzystac powiedzmy w 97% sezonu grzewczego kondensacje? Nie dam rsdy zejsc np. do 55/35 - wstepnie przewymiarowalem grzejniki do 60/50 - w koncu kondensacja zachodzi ponizej 57°C dla gazu ziemnego, ale tak sie zastanawiam, co jest bardziej optymalne dla kotla i kosztow: 60/50, czy 70/50.

Napisano

nie rozumiem tych Twoich proporcji?

Czy pytasz czy taniej jest utrzymywać niską temp. kotła (żeby m.in. mało gazu palił) i kupić duże (droższe) grzejniki, czy tańsze grzejniki a więcej do pieca gazu zużyć?

A jak nie o to Ci chodziało to chyba nie czaję spineyes.gif

Napisano

> nie rozumiem tych Twoich proporcji?

70/50/20 oznacza

Code:

PN-EN 442

- temperatura czynnika grzewczego na zasilaniu: 70*C

- temperatura czynnika grzewczego na powrocie: 50*C

- temperatura powietrza w pomieszczeniu: 20*C

Napisano

zobaczysz co da Ci komfort cieplny

jeśli grzejniki dobierałeś tak sobie na oko ... to ... trudno powiedzieć co bedzie ....

Napisano
  • Autor

> zobaczysz co da Ci komfort cieplny

> jeśli grzejniki dobierałeś tak sobie na oko ... to ... trudno powiedzieć co bedzie ....

zapotrzebowanie/pokoj mam policzone z przegród przez projektanta. Pytam o temp. zasilania i powrotu, zeby wyliczyc rozmiary grzejnikow.

Napisano

> zapotrzebowanie/pokoj mam policzone z przegród przez projektanta.

Tzn. wiesz jakiej mocy grzejnik potrzebujesz?

Napisano
  • Autor

> Tzn. wiesz jakiej mocy grzejnik potrzebujesz?

Tak, o ile projektant sie nie walnal.

Napisano

Tu masz wszystko na temat doboru grzejników firmy Buderus. KLIK >>

Korzystałem z ich tabeli i sprawdziło się tej zimy znakomicie.

Sądzę, że wymiary grzejników innych producentów będą podobne, ale warto sprawdzić.

Napisano

> Tak, o ile projektant sie nie walnal.

Kiedyś na HP któryś z kolegów dość sensownie wypowiadał się o mocy grzejników - chyba się tym zajmuje. Jetbang? Mogę się mylić.

Ja u siebie przewymiarowałem grzejniki w stosunku do wyliczeń speców, a i tak przy większych mrozach muszę podciągnąć temperaturę czynnika do 65 - 70 stopni. Mój piec ma też coś w stylu trybu auto - na podstawie temperatury powracającej wody sam powoli obniża temperaturę wychodzącej, żeby zbliżyć się do tej "kondensacyjnej", a jednocześnie utrzymać zaprogramowaną temp. powietrza. Zwykle wygląda to tak, że zaczyna od 82 (np. przy porannym przeskoku z 18 na 20 w pomieszczeniach), a później leci 57-52.

Napisano
  • Autor

> Tu masz wszystko na temat doboru grzejników firmy Buderus. KLIK Korzystałem z ich tabeli i

> sprawdziło się tej zimy znakomicie.

> Sądzę, że wymiary grzejników innych producentów będą podobne, ale warto sprawdzić.

Przeliczam juz ktorys raz, wiec zasady znam, a w tych katalogach nie doradzaja, jakie temperatury zasilania/powrotu dobrac, tylko jaki jest wspolczynnik przy zadanych temperaturach.

Ale znalazlem ciekawostke:

Quote:

Wszystkie podane moce odnoszą się

do przyłączeń grzejnikowych: zasilanie

– górą, powrót – dołem. Przy podłączeniu

zasilania i powrotu dołem, należy

uwzględnić zmniejszenie mocy maksymalnie

o 15%. Kolejne zmniejszenia odbioru

mocy należy mieć na uwadze przy

montażu grzejnika we wnęce, po jego

obudowaniu, pokryciu lakierem metalicznym.

Rozumiem, ze jesli dobieram grzejniki Purmo CV, ktore maja podlaczenie dolne, to juz to jest uwzglednione?

Napisano

> zapotrzebowanie/pokoj mam policzone z przegród przez projektanta. Pytam o temp. zasilania i

> powrotu, zeby wyliczyc rozmiary grzejnikow.

powiem tak ... jesli masz dobrze zaizolowany budynek to 75/65/20 ... 70/60/20.... 65/55/20

pierwsze jak nie chcesz przepłacić za grzejniki ... i w sumie nie wiem czy dasz radę oszczedzić dużooo dużoooo żeby zamortyzować grzejniki - sprawdź jeszcze czy projektant pododawał +15% na termostaty ...

jesli chcesz sie bawić to ja proponuje podobieraj sobie grzejniki dla tych trzech wariantów i zobaczysz o ile rośnie koszt grzejników .... wybierz to co Ci odpowiada i tyle ...

były gdzieś badania że najlepiej dla człowieka to ... 35/25/ 20 czy coś w okolicy wyszło ... ale grzejniki wtedy były ogromne ... i wtedy we wnioskach wyszło że najzdrowsze jest ogrzewanie ścienne - coś w rodzaju podłogówki ale na scianie ... zlosnik.gif

pomijam szczegół rozbudowanej instalacji do wytwarzania ciepła ...

Napisano

Ja tam sobie liczyłem grzejniki sam przy pomocy dostepnego za darmo w sieci oprogramowania jednego z producentów. Przy ostrych mrozach maksymalnie widziałem maksymalnie 65 na piecu (przy zadanej 20,5 stopnia). Zresztą w końcu musze wymienić czujnik temperatury zewnętrznej bo całą zeszłą zime nie działał.

Swoją droga ma ktoś dojście do części vaillanta?

Krawiec

Napisano
  • Autor

> powiem tak ... jesli masz dobrze zaizolowany budynek to 75/65/20 ... 70/60/20.... 65/55/20

Podsumowujac najlepiej, zeby roznica miedzy zasilaniem i powrotem byla 10 stopni?

Napisano

> Podsumowujac najlepiej, zeby roznica miedzy zasilaniem i powrotem byla 10 stopni?

to nie układy zasilane z sieci cieplnej ... ani nie bardzo duże obiekty ...

tam zazwyczaj jest 85/60 ... 80/60 ....

układy z logotermami ... 75/55

itp itd ...

Napisano

> Podsumowujac najlepiej, zeby roznica miedzy zasilaniem i powrotem byla 10 stopni?

Najlepiej dla kotła zeby byla jak najwieksza, co nie zawsze idzie w parze ekonomią projektowania instalacji...

Napisano

> Najlepiej dla kotła zeby byla jak najwieksza, co nie zawsze idzie w parze ekonomią projektowania

> instalacji...

Dlatego wstawiamy zawory troj- lub czterodrozne

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Poprosze o weryfikacje doboru grzejnikow (zapotrzebowanie wg projektu)

Code:

Pomieszczenie		Zapotrz. [W]	Purmo [cm x cm]	75/65℃ [W]	70/50℃ [W]	% zapotrz.

hol parter 362 600x400/CV21s L 536 391 108%

hol 2 parter 361 600x400/CV21s L 536 391 108%

Gabinet parter 910 600x1000/CV21s L 1340 978 107%

Salon parter 920 450x1000/CV22 L 1347 983 107%

Salon 2 parter 920 600x800/CV22 P 1367 998 108%

Jadalnia parter 697 600x1200/CV11 L 1222 892 128%

Jadalnia 2 parter 696 600x900/CV11 L 916 669 96%

Kuchnia parter 816 600x700/CV22 L 1196 873 107%

Lazienka parter 473 600x400/CV33 P 942 596 126%

Lazienka pietro 712 600x700/CV22 L 1196 757 106%

I Pokoj pietro 775 600x700/C22 L 1196 873 113%

II Pokoj pietro 1129 600x1000/CV22 L 1709 1247 110%

III Pokoj pietro 539 600x800/CV11 L 814 594 110%

Garderoba poddasze 380 600x500/CV11 L 509 372 98%

Sypialnia poddasze 1100 600x800/CV22 L 1367 998 91%

Sypialnia 2 poddasze 855 600x900/CV22 L 1538 1123 131%

Przedpokoj poddasze 87 300x400/CV11 L 218 159 183%

Pokoj poddasze 1700 600x1100/CV33 L 2592 1892 111%

Pokoj 2 poddasze 1500 500x1100/CV33 L 2239 1634 109%

Napisano

mam taki sam kociol, tez spedzilem sporo czasu nad wyborem grzejnikow, u mnie zostaly powiekszone o jakies 20% przy adaptacji zeby wykorzystac kondensacje na piecu, przy ostrych mrozach max jaki widze na piecu to 48-49 stopni, w domu 23 stopnie, w tym kotle super wazne jest dobre ustawienie, jest tam sporo ustawien na krzywe cieplne, korekty, max moc, czas w jakim piec dochodzi do max mocy, sposob pracy (czy grzeje caly czas czy sie wylacza), caly pierwszy sezon grzewczy sie tym bawilem i dopasowanie ustawien dalo mi 20% oszczednosci na gazie w stosunku do tego co ustawil mi serwisant, oprocz teraz widze ze powinienem miec jeszcze jedna petle w ogrzewaniu i jeszcze jeden czujnki, wtedy mialby pelna kontrole nad temperaturami, po tym jak wybierzesz skupilbym sie na dobrym ustawieniu pieca samemu tak zeby bylo cieplo i zeby zuzycie gazu bylo rozsadne

Napisano
  • Autor

> teraz widze ze powinienem miec jeszcze jedna petle w

> ogrzewaniu i jeszcze jeden czujnki

Co to znaczy?

Napisano

> Co to znaczy?

np., z tym kociolkiem mozesz miec petle na 50 stopni na grzejnikach i osobna petle na podlogowke gdzie masz kolo 30 stopni, ja np. chcialbym mocniej grzac na pietrze a nie moge bo mam czujnik temp na parterze i piec sie wylacza, jakbym mial druga petle to moglbym miec drugi czujnik i mocniej grzac na pietrze niezaleznie zupelnie od tego co sie dzieje na parterze, ogolnie bardzo fajna maszynka ten victrix i ja jestem super zadowolony, tylko warto poczytac sobie zanim zrobisz instalke zeby potem nie bylo zonka ze inna opcja moga lepiej dawac rade, za to co do zuzycia gazu chyba nie nic lepszego bo piec mimo 24kw moduluje chyba od 3kw czy 5 (nie pamietam dokladnie)

Napisano
  • Autor

> np., z tym kociolkiem mozesz miec petle na 50 stopni na grzejnikach i osobna petle na podlogowke

> gdzie masz kolo 30 stopni, ja np. chcialbym mocniej grzac na pietrze a nie moge bo mam czujnik

> temp na parterze i piec sie wylacza, jakbym mial druga petle to moglbym miec drugi czujnik i

> mocniej grzac na pietrze niezaleznie zupelnie od tego co sie dzieje na parterze, ogolnie

> bardzo fajna maszynka ten victrix i ja jestem super zadowolony, tylko warto poczytac sobie

> zanim zrobisz instalke zeby potem nie bylo zonka ze inna opcja moga lepiej dawac rade, za to

> co do zuzycia gazu chyba nie nic lepszego bo piec mimo 24kw moduluje chyba od 3kw czy 5 (nie

> pamietam dokladnie)

Ja juz instalacje mam i tutaj nic nie zmienie, ale czy osobno leci na kazde pietro, to ci teraz nie pomne - bede na budowie, to sprawdze w piwnicy ile idzie rur z kotlowni. Ja planuje miec pogodynke, wiec to chyba nie ma znaczenia, bo nie bedzie bral danych z temp. w pokojach - ale ja sie na tym jeszcze nie zaczalem poznawac, wiec moge sie mylic.

Napisano

> Ja juz instalacje mam i tutaj nic nie zmienie, ale czy osobno leci na kazde pietro, to ci teraz nie

> pomne - bede na budowie, to sprawdze w piwnicy ile idzie rur z kotlowni. Ja planuje miec

> pogodynke, wiec to chyba nie ma znaczenia, bo nie bedzie bral danych z temp. w pokojach - ale

> ja sie na tym jeszcze nie zaczalem poznawac, wiec moge sie mylic.

ilosc rur nie ma duzego znaczenia, potrzebna jest taka szafa zabudowana w scianie z podzielnikami, zaworami itd, jak tego nie ma to po sprawie raczej z dzieleniem na strefy, ten sterownik pogodowy z krzywymi tez mam u siebie (z sonda zewn.), sterownik taki bialy z klapka i napisami po wlosku, ogolnie daje rade, ta sonde pogodowa to lubie bo jak sie gwaltownie zmienia temp w gore czy w dol to ona dopasowuje temp zasilania do tego i plynnie podnosi/zmniejsza moc, ale i tak wszystko dzieje sie pod dyktando sterownika w pomieszczeniu, elektronika dopasowuje moc grzania biorac pod uwage to co sie dzieje na zewnatrz

Napisano
  • Autor

spoko, rozdzielacze mam po 1 na kazde polpietro (w sumie 5, ale dojdzie chyba 1 w piwnicy). Nie mam chyba tylko zadnego kabelka wypuszczonego nigdzie do zadnej czujki wewnatrz domu - instalator pytal sie, czy ma byc pogodynka, czy sterowanie z temp. wewnatrz.

Napisano

> spoko, rozdzielacze mam po 1 na kazde polpietro (w sumie 5, ale dojdzie chyba 1 w piwnicy). Nie mam

> chyba tylko zadnego kabelka wypuszczonego nigdzie do zadnej czujki wewnatrz domu - instalator

> pytal sie, czy ma byc pogodynka, czy sterowanie z temp. wewnatrz.

to ok, czujnik temp. jest w sterowniku ten sterownik jest podpiety do pieca i do czujki zewnetrznej, na podstawie odczytow z tego czujnika z zewnatrz i krzywej temperatury piec grzeje z okreslona moca, jak bedzie juz smigac to polecam instrukcje od pieca i lekturke, na necie mozna znalezc sposob wejscia do menu serwisowego zeby moc ustawic jak trzeba, z moich obserwacji dobre ustawienie pieca moze oszczedzic bez zadnego problemu 20% gazu przy tym samym komforcie cieplnym

Napisano

> Dlatego wstawiamy zawory troj- lub czterodrozne

no właśnie dlaczego?

Przecież między zasilaniem a powrotem powinna być różnica i to chyba nawet około 20 stopni - ponoć wtedy kocioł ma lepszą sprawność?

Możesz mi to rozjaśnić 20.GIF

Napisano

pytanie mam pomieszczenie gdzie muszę kupić kaloryfer 4,6m x 2,8m x wys3,5m tylko nie wiem jakiej mocy?

dom stary nie ocieplony (mur 60cm), okna nowe.

Obecnie posiadam taki grzejnik żeliwny::

[image]https://images-onepick-opensocial.googleusercontent.com/gadgets/proxy?container=onepick&gadget=a&rewriteMime=image%2F*&url=http%3A%2F%2Fkaloryfer.com.pl%2Fphotos%2Fkaloryfer-grzejnik-zeliwny-2838219335.jpg[/image]

Napisano
  • Autor

Jeszcze raz podpytam.

Jaki duzy wziac zasobnik do kotla jednofunkcyjnego, przy zalozeniu 2 lazienek (w jednej prysznico-wanna, w drugiej prysznic), kuchni, 4-5 osob na stale i obecnym zuzyciu (na 3 osoby) na poziomie 7-8m3 CWU?

120l? 160l? 200l?

Immergas w swojej ofercie zasobnikow z Inoxa oferuje 120 i 200l, bez posredniego 160.