Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automat,moduł świateł?

Featured Replies

Napisano

Czy takie wynalazki za piątkę potrafią włączyć światła po uruchomieniu silnika,gdy pojawi się napięcie pow. 13,7V?

http://allegro.pl/modul-automat-wlacznik-do-swiatel-dziennych-tanio-i3451797497.html

albo ten http://allegro.pl/automat-wlacznik-swiatel-dziennych-led-12v-17463-i3452761587.html

Potrzebuję taki wynalazek do innych celów,chodzi tylko o samą ideę włączania się po pojawieniu się wyższego napięcia.

Napisano

> Czy takie wynalazki za piątkę potrafią włączyć światła po uruchomieniu silnika,gdy pojawi się

> napięcie pow. 13,7V?

> http://allegro.pl/modul-automat-wlacznik-do-swiatel-dziennych-tanio-i3451797497.html

> albo ten http://allegro.pl/automat-wlacznik-swiatel-dziennych-led-12v-17463-i3452761587.html

> Potrzebuję taki wynalazek do innych celów,chodzi tylko o samą ideę włączania się po pojawieniu się

> wyższego napięcia.

A czy ten moduł to nie jest zwykły przekaźnik?

Napisano
  • Autor

> A czy ten moduł to nie jest zwykły przekaźnik?

Właśnie nie wiem tego.Na aukcjach piszą o włączaniu po uruchomieniu silnika,może ktoś testował owe wynalazki?

Napisano

> Właśnie nie wiem tego.Na aukcjach piszą o włączaniu po uruchomieniu silnika,może ktoś testował owe

> wynalazki?

To jest przekaźnik z gniazdem smile.gif na tej drugiej aukcji nawet to widać jak są opisane piny

Napisano
  • Autor

> To jest przekaźnik z gniazdem na tej drugiej aukcji nawet to widać jak są opisane piny

Znaczy się, ściema?

Napisano

> Znaczy się, ściema?

To zależy jak podłączysz, jak znajdziesz miejsce w aucie, w którym jest napięcie dopiero po uruchomieniu silnika i tam to podłączysz to zadziała jak w opisie grinser006.gif

Ale na jakies magiczne wykrywanie napięcia bym nie liczył. Swoją drogą to i tak ściema z tymi automatami, bo sporo ich - nawet markowych nie radzi sobie w niektórych markach aut i wariuje gasnąć nawet przy włączonym silniku gdy napięcie spada poniżej jakiegoś ustalonego fabrycznie progu tolerancji

Napisano

> Znaczy się, ściema?

W pewnym sensie - zwykły przekaźnik ma histerezę tzn. załącza przy wyższym napięciu niz rozłacza

Z ciekawosci sprawdziłem zasilaczem regulowanym tani przekaźnik samochodowy "12V" - załącza przy napięciu 6,9V, puszcza przy 2,03 V grinser006.gif

Jak chcesz mieć dokładne ustawianie progu włączania to poszukaj przekaxnika elektronicznego, np. ASE

Napisano
  • Autor

> Taki jeżdzi w poprzednim samochodzie już ponad trzy lata bez problemu. Parę złotych różnicy a

> jakość widać.

Potwierdzam,ten jest sprawdzony przeze mnie w kilku autach.

Napisano

zwykłe przekaźniki (2zł w sklepie)... piękne naciąganie ludzi :/

ps. zadziałają jak w opisie gdy:

- pin 85 - plus postojowych

- pin 86 - masa kontrolki ładowania

- pin 30 - zasilanie świateł

- pin 87 - żarówki mijania

Napisano
  • Autor

> zwykłe przekaźniki (2zł w sklepie)... piękne naciąganie ludzi :/

Kurczę w których sklepach są po 2zł? U mnie w okolicy od 8zł wzwyż.

Napisano

> Właśnie nie wiem tego.Na aukcjach piszą o włączaniu po uruchomieniu silnika,może ktoś testował owe

> wynalazki?

Jak jest dobrze zrobiony (czytaj: nie chińszczyzna za kilka zł) to działa bardzo sprawnie. Rzeczywiście, potrafi wykryć uruchomienie silnika.

Niewielkim minusem jest to, że po zgaszeniu silnika świeci jeszcze kilka sekund zanim się wyłączy.

Napisano

> Jak jest dobrze zrobiony (czytaj: nie chińszczyzna za kilka zł) to działa bardzo sprawnie.

> Rzeczywiście, potrafi wykryć uruchomienie silnika.

> Niewielkim minusem jest to, że po zgaszeniu silnika świeci jeszcze kilka sekund zanim się wyłączy.

Masz na myśli np. taki? smile.gif

Napisano

> Masz na myśli np. taki?

Być może, tego konkretnego nie sprawdzałem. Wiem tylko, że zasada uruchamiania modułu po wykryciu zmiany napięcia może działać i działa.

Napisano
  • Autor

> Być może, tego konkretnego nie sprawdzałem. Wiem tylko, że zasada uruchamiania modułu po wykryciu

> zmiany napięcia może działać i działa.

W takich modułach za 20PLN wzwyż to działa.Ciekawi mnie jak jest w tych niby przekaźnikach?