Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stale świeci się tylko CODE

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!

Mam małego problema. Po swapie przekręcam kluczyk i świeci mi się tylko CODE. Nie zapala się na chwilę tak jak powinna marchewa i pompa paliwa nie uruchamia się.

Pacjent to CC z silnikiem 1.2 8V na kompie od punto. Komputer podpiąłem razem z immo, a przy przekręcaniu kluczyka trzymam przy antence kluczyk matkę. CODE nie gaśnie.

Szukałem w internecie i nie znalazłem nic konkretnego na ten tamat dlatego piszę tutaj. Jedynie jakieś wzmianki o słabym akumulatorze ale jako człowiek w trakcie studiów elektronicznych wydaję mi się to nieprawdopodobne. Niemniej dzisiaj to sprawdzę. Jakieś inne sugestie?

Napisano

a kupiłeś kpl od jednego auta: komputer, centralka immo i kluczyki ?

Napisano
  • Autor

Tak mi się wydaje. Przy mnie koleś to wykręcał z samochodu ale z różnych przyczyn było to późno w nocy już, więc nie wiem czy się nie pomylił co do kluczyka matki. Komputer i immo są na 99% z jednego auta. Co więcej auto to jeszcze godzinę przed otrzymaniem przeze mnie tych części jeździło.

Napisano

> Tak mi się wydaje. Przy mnie koleś to wykręcał z samochodu ale z różnych przyczyn było to późno w

> nocy już, więc nie wiem czy się nie pomylił co do kluczyka matki. Komputer i immo są na 99% z

> jednego auta. Co więcej auto to jeszcze godzinę przed otrzymaniem przeze mnie tych części

> jeździło.

jeśli wszystko jest z jednego auto - to coś źle podłączyłeś

jeśli nie to odłącz centralkę immo i daj kompa do wyczyszczenia z kodu, co prawda pozbędziesz się immobilisera ale silnik będzie normalnie pracował

Napisano
  • Autor

No ale co mógłbym źle podłączyć? Przecież w tym samochodzie praktycznie wszystko jest zrobione tak że albo długość kabla albo wtyczka nie pozwalają niczego źle podłączyć. Jeśli chodzi o wiązkę silnikową to wczoraj siedziałem z książką w garści i sprawdzając kolory kabli identyfikowałem od czego jest dana wtyczka więc to musi być dobrze zrobione.

Napisano

> No ale co mógłbym źle podłączyć? Przecież w tym samochodzie praktycznie wszystko jest zrobione tak

> że albo długość kabla albo wtyczka nie pozwalają niczego źle podłączyć. Jeśli chodzi o wiązkę

> silnikową to wczoraj siedziałem z książką w garści i sprawdzając kolory kabli identyfikowałem

> od czego jest dana wtyczka więc to musi być dobrze zrobione.

Zakładam, że komp to IAW 8/18F. A pin 26 kolega odłączył? Brak marchewy to ogólnie zły znak, tzn. wg. mnie komp się nie bootuje tak jak powinien. Pozatym diagnozę warto by podłączyć, można mówić takie rzeczy do znudzenia :/

Napisano

> Zakładam, że komp to IAW 8/18F. A pin 26 kolega odłączył? Brak marchewy to ogólnie zły znak, tzn.

> wg. mnie komp się nie bootuje tak jak powinien. Pozatym diagnozę warto by podłączyć, można

> mówić takie rzeczy do znudzenia :/

do czego jest ten pin 26 ?? Bo wiem ze on tylko pobiera prad przy sterowniku z 1.2

Napisano

> Tak mi się wydaje. Przy mnie koleś to wykręcał z samochodu ale z różnych przyczyn było to późno w

> nocy już, więc nie wiem czy się nie pomylił co do kluczyka matki. Komputer i immo są na 99% z

> jednego auta. Co więcej auto to jeszcze godzinę przed otrzymaniem przeze mnie tych części

> jeździło.

a pin 7 kompa masz polaczony wraz z centralka CODE ??

Napisano

> do czego jest ten pin 26 ?? Bo wiem ze on tylko pobiera prad przy sterowniku z 1.2

Kompy 16f widzą na tym pinie czy jest stacyjka włączona, inne go nie potrzebują i jak sam zauważyłeś jeszcze do tego żrą przez niego prąd (choć nadal nie wiem jak i dlaczego...). A ECOLa to chyba wogóle się nie da "wyłączyć" z tym pinem podłączonym...

Napisano
  • Autor

o pinie 26 nie wiedziałem, ale po jego odłączeniu nic się nie zmieniło. Zaraz sprawdzę jak to jest z tym pinem 7. Do czego on dokładnie powinien być podłączony?

Edit. Komp to 8F

Edit 2. Pin 7 sprawdzony. Jest połączenie między komputerem a centralką immo frown.gif Jakieś inne pomysły?

Napisano

> o pinie 26 nie wiedziałem, ale po jego odłączeniu nic się nie zmieniło. Zaraz sprawdzę jak to jest

> z tym pinem 7. Do czego on dokładnie powinien być podłączony?

> Edit. Komp to 8F

> Edit 2. Pin 7 sprawdzony. Jest połączenie między komputerem a centralką immo Jakieś inne pomysły?

no to pozostaje tylko ze albo uwalony pierscien immo albo niestety kluczyk jest zly - nie z tego modulu i kompa

Napisano

> Kompy 16f widzą na tym pinie czy jest stacyjka włączona, inne go nie potrzebują i jak sam

> zauważyłeś jeszcze do tego żrą przez niego prąd (choć nadal nie wiem jak i dlaczego...). A

> ECOLa to chyba wogóle się nie da "wyłączyć" z tym pinem podłączonym...

no wiem, ale np sterownik 1.1 spi zgodnie ze schematem tez korzysta z tego pinu a juz nie pobiera pradu... ahh ten fiat

Napisano
  • Autor

wiesz może jaka powinna być rezystancja działającej cewki? coś mi się obiło o uszy że koło 33Ohm ale nie jestem pewny.

Napisano

> Edit 2. Pin 7 sprawdzony. Jest połączenie między komputerem a centralką immo Jakieś inne pomysły?

Tak , zobaczyć diagnozą czy komp żyje i jeżeli tak, to co mówi nt. immo.

Napisano

Problem rozwiązany. W instalacji było jakieś prowizoryczne odcięcie plusa po zapłonie.

Napisano
  • Autor

żeby nie wyjść na kompletnego idiotę (chociaż i tak wyszedłem blush.gif ) dodam że ta wydumka nie jest moim dziełem 270751858-jezyk.gif

PS. Jeszcze raz dzięki Zabel za ogarnięcie tematu wink.gif