Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak dobrać turbosprężarki do silnika

Featured Replies

Napisano

jakie turbosprężarki powinny dać radę nabić pół bara do silnika o pojemności 5,6 litra?

chodzi mi o 2 turbosprężarki (twin turbo)

jak to się liczy? zlosnik.gif

Napisano

Pytasz o V8 dla swojego W108?

Najbardziej upraszczając to takie dwie R4, więc celujesz w turbo z seryjnych samochodów o pojemności 2,5-3l. Zależy jeszcze jakiej charakterystyki oddawania mocy oczekujesz, co może silnik znieść i przy jakich obrotach etc., a wtedy można podać coś konkretnego.

Napisano
  • Autor

> Pytasz o V8 dla swojego W108?

> Najbardziej upraszczając to takie dwie R4, więc celujesz w turbo z seryjnych samochodów o

> pojemności 2,5-3l. Zależy jeszcze jakiej charakterystyki oddawania mocy oczekujesz, co może

> silnik znieść i przy jakich obrotach etc., a wtedy można podać coś konkretnego.

znasz może jakieś strony na których znajdę przykłady wyliczeń/wzory żeby coś pokminić? Nie interesuje mnie jakieś straszne dmuchanie, 0,5 bara styknie smile.gif Silnik ma CR 9:1 więc nic mu od tego nie będzie chyba. Kompresor mechaniczny mam opanowany, ale o turbosprężarkach za wiele nie wiem zlosnik.gif

Napisano

> znasz może jakieś strony na których znajdę przykłady wyliczeń/wzory żeby coś pokminić? Nie

> interesuje mnie jakieś straszne dmuchanie, 0,5 bara styknie

Tak zawsze mówi się na początku hehe.gif

Ostatnio miałem klienta, który zaczynał od dużego turbo w zakutym C20LET w Calibrze na 1bar doładowania. Skończyło się na 2barach i mocną 4-ką z przodu + N2O. A miało być na spokojnie. wink.gif

>Silnik ma CR 9:1 więc nic mu od

> tego nie będzie chyba. Kompresor mechaniczny mam opanowany, ale o turbosprężarkach za wiele

> nie wiem

Bardzo ogólnie raz jeszcze:

jakiś tekst

Tylko tutaj jest to obarczone bardzo dużym szacunkiem i dotyczy wyłącznie wydajności sprężarki. Dla turbiny potrzeba również wykresu wydajności w funkcji skorygowanego przepływu i stosunku ciśnień - wtedy można powiedzieć coś o tym jak będzie budowane ciśnienie.

Poza tym do jakich obrotów kręci się silnik?

Czym chcesz wysterować ten twór? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Tak zawsze mówi się na początku

> Ostatnio miałem klienta, który zaczynał od dużego turbo w zakutym C20LET w Calibrze na 1bar

> doładowania. Skończyło się na 2barach i mocną 4-ką z przodu + N2O. A miało być na spokojnie.

ale ja chcę tym jeździć w zimie na co dzień, bez szaleństw zlosnik.gif

> Poza tym do jakich obrotów kręci się silnik?

+/- 5500

> Czym chcesz wysterować ten twór?

oto jest pytanie, ponoć przy takim doładowaniu działa to po prostu na KE-jecie ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> ale ja chcę tym jeździć w zimie na co dzień, bez szaleństw

On również grinser006.gif

> +/- 5500

Tak też myślałem. Wypada więc wybrać coś co nieco szybciej buduje doładowanie, ale wtedy potrzeba dobrego sterowania w momencie narastania doładowania.

> oto jest pytanie, ponoć przy takim doładowaniu działa to po prostu na KE-jecie

Doładowanie niewiele mówi o ilości dostarczonego powietrza. wink.gif

Owszem działa, ale różnie to wygląda. Generalnie, jeżeli wymagasz bezawaryjności to wypada się nad tym nieco zastanowić, bo może się okazać, że przy przejściu np. na wtrysk elektroniczny sporo zyskasz (m.in. niższe spalanie - pełna kontrola nad wzbogaceniami i rozruchem, lepsze osiągi po wystrojeniu - optymalny zapłon i 100% bezpieczeństwa - czujniki stuku oraz dowolne kształtowanie sposobu oddawania mocy). Ja wiem, że na mechanicznym można dużo zdziałać, ale to w sporym stopniu jest loteria, w szczególności jeśli zdarzy się, że dostaniesz więcej powietrza niż się spodziewasz (np. w przypadku niższych temperatur).

Napisano

> jakie turbosprężarki powinny dać radę nabić pół bara do silnika o pojemności 5,6 litra?

> chodzi mi o 2 turbosprężarki (twin turbo)

> jak to się liczy?

A ten motor ile znosi bez ingerencji w układ korbowo tlokowy?