Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ocieplanie ścian od wewnątrz.

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Czy macie jakieś doświadczenia z docieplaniem ścian wewnętrznych np. bloczkami ytong.

Do ocieplania są ściany zimne na piętrze w domu typu kostka. Okna plastikowe, docelowe ogrzewanie gazem, podłogowe i grzejniki. Z uwagi na brak funduszy na ocieplenie z zewnątrz i wykonanie elewacji chcę zrobić to od środka.

W ulotkach ładnie się o tym pisze, ale chętnie posłucham osób które to wykonały.

Wilgoci w domu nie ma , ściany są suche.

Napisano

> Z uwagi na brak funduszy na ocieplenie z zewnątrz i wykonanie

> elewacji chcę zrobić to od środka.

I będzie taniej? icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> I będzie taniej?

Raczej zdecydowanie. Wiesz coś więcej o tym systemie?

Napisano

Ocieplanie ścian od wewnątrz stosuje się głównie w budynkach np zabytkowych ze względu na dużo gorsze właściwości takiego układu. Zamiast ocieplić ścianę, ocieplasz tylko wnętrze pokoju. Poza tym nie podejrzewałbym, że ocieplanie od wewnątrz będzie tańsze...

Napisano
  • Autor

Ja zajmuję piętro, a na razie lokatorzy parter. Nie chcę zbytnio inwestować w ten dom z tego względu, że nawet nie wiem ile będę tam mieszkał. Jest to opcja na razie przejściowa na kilka lat. I tak wyrywam wszytko do gołego betonu, będę kładł gładzie.

Wiem, że ocieplenie z zewnątrz i elewacja to najlepszy pomysł, ale niestety muszę wymienić jeszcze dach i funduszy brakuje.

Napisano

> Ja zajmuję piętro, a na razie lokatorzy parter...

Tym bardziej powinieneś ocieplać od zewnątrz, bo nie będzie problemu z obróbkami, nie ma gdzie zaciekać itd.

Ocieplanie od środka to zły pomysł. Ściana będzie przemarzać.

Na zewnątrz wyjdzie w tej samej cenie. Nie musisz od razu kłaść tynku.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witajcie.

> Czy macie jakieś doświadczenia z docieplaniem ścian wewnętrznych np. bloczkami ytong.

> Do ocieplania są ściany zimne na piętrze w domu typu kostka. Okna plastikowe, docelowe ogrzewanie

> gazem, podłogowe i grzejniki. Z uwagi na brak funduszy na ocieplenie z zewnątrz i wykonanie

> elewacji chcę zrobić to od środka.

> W ulotkach ładnie się o tym pisze, ale chętnie posłucham osób które to wykonały.

> Wilgoci w domu nie ma , ściany są suche.

Ocieplanie wewnatrz bedzie drozsze, szczegolnie tymi specjalnymi bloczkami ytong - zwyklymi bedzie nieskuteczne. Ja dwa pietra ocieplilem zwyklymi (tyle, ze termalici, zdaje sie 12cm grubej), ale miedzy nie, a sciane wspolna blizniakow dalem 5cm keramzytu. Nie chcialem przesadzac, bo za sciana co prawda bedzie nieogrzewany, ale jednak caly budynek i to nieogrzewany tylko tymczasowo.

Co innego poddasze - sasiedzi z blizniaka nie zamierzaja przez co najmniej pare lat ogrzewac poddasza, wiec dalem tam 10cm najlepszej maty welnianej, folie paroizolacyjna i 2x plyta GK.

Uwierz mi, ocieplanie styro z zewnatrz wychodzi taniej - szczegolnie, jesli nie przesadzasz z jakoscia i cena materialu (zwykle styro 0,036-38 lambda, tynk mineralny bez przekombinowanego koloru).

p.s. gladzie, to nienajlepszy pomysl w starych domach, ale jesli dasz styro, to i tak nie ma znaczenia.

Napisano
  • Autor

Dzięki za konkrety. Waham się z tym ytongiem, dlatego że nie miałem z tym do czynienia i nie wiem czy to cokolwiek da.

Co do gładzi, dlaczego to jest zły pomysł w starych domach? Obecne tynki jakoś specjalnie nie wyglądają stąd chciałbym to doprowadzić do normalnego wyglądu.

Co do dachu to planuje małe poddasze, jakieś 2 pomieszczenia i tutaj standardowo wełna i KG, ale to raczej za kilka lat.

Czy nawet robiąc dach powiedzmy w kolejnym roku mogę na razie tego nie ocieplać, czy lepiej będzie jednak położyć wełną i dać KG bez finalnego wykańczania wszystkiego?

Napisano

U mojej lubej wojowali z konserwatorem (stara poniemiecha chałupa) i też były te bloczki w opcji... na 3 klatkowy blok wyszło im kilkaset zł mniej... więc różnica żadna, a demolka w domu ostra. Poza tym, ocieplając od wewnątrz obniżasz temperaturę ściany, co zachęca do skraplania się tam pary. Koniec końców stanęło na normalnej elewacji pod kolor.

Polecam więc posprawdzać i podzwonić, zawsze możesz też ocieplić nie całą ścianę, lub na przykład tylko najbardziej wychładzające się ściany. Nie musisz od razu kłaść ostatniej warstwy - znajomy na działce sobie jednego roku ocieplił, położył siatkę i klej ( ? ), a na drugi rok dopiero ten tynk z kolorem - nie jestem specjalistą.

Napisano

> Dzięki za konkrety. Waham się z tym ytongiem, dlatego że nie miałem z tym do czynienia i nie wiem

> czy to cokolwiek da.

Przejrzyj sobie dane techniczne, m.in. wspolczynnik lambda (przenikania ciepla). To mowi, ile wat ucieka przez przegrode tego typu, gdyby miala 1m grubosci. Jesli wiec dajesz 10cm, to musisz lambde pomnozyc przez 10. Mozesz w ten sposob sobie porownac skutecznosc ocieplenia ytongiem i styropianem, ale bardzo pobieznie, poniewaz ytonga murujesz (co prawda cienkowarstwowo, ale jednak) klejem, ktory dajesz po obwodzie bloczkow i on ma duzo gorsze parametry. Styro kleisz po plaszczyznie - boki styro przylegaja do innego styro i jesli jest to wykonane poprawnie (albo doszczelnione pianka), to nie masz zbyt duzych strat na spoinach.

> Co do gładzi, dlaczego to jest zły pomysł w starych domach? Obecne tynki jakoś specjalnie nie

> wyglądają stąd chciałbym to doprowadzić do normalnego wyglądu.

Stary dom, bez ocieplenia, tynki mineralne na zewnatrz i wewnatrz - cala wilgoc, ktora wejdzie w mury, ma jak odparowac - czy w jedna, czy w druga strone. Styro blokuje pare wodna na zewnatrz, a gips od wewnatrz. To samo dotyczy farb lateksowych i po czesci akrylowych, a takze nowoczesnych okien (bez napowietrzaczy). Problemu nie ma, jesli jest skuteczna wentylacja (wlot i wylot), ale w starych domach szwankuje (szczegolnie po wymianie okien na plasth,ikowe) i ocieplenie jest dobre. Jesli te warunki nie sa spelnione, to masz prawie gwarantowanego grzyba.

> Co do dachu to planuje małe poddasze, jakieś 2 pomieszczenia i tutaj standardowo wełna i KG, ale to

> raczej za kilka lat.

> Czy nawet robiąc dach powiedzmy w kolejnym roku mogę na razie tego nie ocieplać, czy lepiej będzie

> jednak położyć wełną i dać KG bez finalnego wykańczania wszystkiego?

Dach, to ogromne straty ciepla. Zawsze warto ocieplic - jesli nie robic calosci, to przynajmniej jakas tania welne na podloge. Welna + ruszt + GK, to wlasciwie prawie 100% kosztow - pozostaje ci najtansze, czyli malowanie i ewentualnie od taniego, po drogie, czyli podlogi.

Napisano

> Czy nawet robiąc dach powiedzmy w kolejnym roku mogę na razie tego nie ocieplać, czy lepiej będzie

> jednak położyć wełną i dać KG bez finalnego wykańczania wszystkiego?

Na dach jesienią dałem wełnę 15cm pomiędzy krokwiami i przymocowałem to wszystko sznurkiem. Późną jesienią było cieplej (subiektywnie - nie mierzyłem, ale gdybym zmierzył to pewnie kilka *C więcej ), a latem tak nie grzało od blachy. U Ciebie też tak polecam zrobić - za wełnę płaciłem coś koło 55zł za rolkę (knauf ekocośtam z castoramy), teraz podrożała (skończyła się promocja) do jakiś 66zł (nie jestem pewny musiałbym poszukać paragonów).

Dopiero w maju ruszyłem z resztą (profile + płyty), ale do teraz w połowie nadal jest tylko wełna.

Napisano

Jeśli robiłbyś z zewnątrz, to możesz położyć tylko styro + siatka i klej, bez podkładu/ struktury.

Jeśli masz skąd pożyczyć rusztowanie, masz wolny czas, nie boisz się wiertarki i kielni - możesz ocieplić sam z pomocnikiem ("śwagier", itd. zlosnik.gif ), zawsze bedzie taniej (ostatnio wujek tak ocieplał, dom dość duży, do kładzenia siatki były potrzebne trzy osoby, a tak to głównie w dwóch).