Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi A4 B6 za wysoko łapie ręczny - jak wyregulować ?

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Audi A4 model B6 z 2001 roku. Dość dawno temu miałem wymieniane linki hamulca ręcznego. Po wymianie za bardzo się nie interesowałem jak mocny jest ręczny, ale ostatnio stojąc autem z górki zauważyłem, że aby się nie staczało muszę ręczny zaciągnąć na ostatni ząbęk. Czy regulacja ręcznego, którą się wykonuje po wymianie np. linek, tarcz, klocków (czyli odblokowywanie tej kotwicy przy dźwigni i 3-krotne podciąganie dźwigni) pomoże, że ręczny bedzie dobrze trzymał już np 4-5 ząbku, czy może ta regulacja dotyczy czego innego i nie zmieni mi wysokości na którą muszę podciągać dźwignię ręcznego ?

Napisano

> Pacjent to Audi A4 model B6 z 2001 roku. Dość dawno temu miałem wymieniane linki hamulca ręcznego.

> Po wymianie za bardzo się nie interesowałem jak mocny jest ręczny, ale ostatnio stojąc autem z

> górki zauważyłem, że aby się nie staczało muszę ręczny zaciągnąć na ostatni ząbęk. Czy

> regulacja ręcznego, którą się wykonuje po wymianie np. linek, tarcz, klocków (czyli

> odblokowywanie tej kotwicy przy dźwigni i 3-krotne podciąganie dźwigni) pomoże, że ręczny

> bedzie dobrze trzymał już np 4-5 ząbku, czy może ta regulacja dotyczy czego innego i nie

> zmieni mi wysokości na którą muszę podciągać dźwignię ręcznego ?

Zakładam, że z tyłu są tarcze i normalny zacisk bez elektryki.

Pewnie trzeba zerknąć na stan prowadnic w zaciskach oraz grubość i stan klocków i tarcz. Do tego trzeba sprawdzić, czy tłoczki pracują swobodnie. Jeśli wszystko działa właściwie, to ręczny powinie sam się ustawiać (nie licząc wyciągania się linek, ale to już ekstremum).

Ostatnio przerabiałem temat u siebie i ledwie wyciągnąłem zawalony tłoczek. Po wymianie uszczelnień i osłon (autofren po trzydzieści kilka złotych za koło) ręczny łapie od samego dołu i działa bardzo pewnie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Twoje audi to B5

Napisano

> Twoje audi to B5

po czym to wnioskujesz ? smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Twoje audi to B5

A co to za nowa teoria yikes.gif ?

Napisano

> Twoje audi to B5