Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wycena uszkodzenia [update]

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam od wczoraj tak przetarty samochód (megane coupe).

Przepraszam za jakość ale zdjęcie robione wieczorem.

Winny jest, kwestia dogadania.

Ile sobie mam zażyczyć za takie uszkodzenia?

Samochód nie jest nowy, będę to robił własnymi środkami ale felgi mają rok i to ona mnie najbardziej boli (cała przetarta).

Czy zawieszenie mogło ucierpieć?

Uszkodzenia: felga -otarta, błotnik przed kołem i nad kołem otarty, błotnik na łączeniu ze zderzakiem lekko przygięty i elementy już do siebie nie pasują, lakier w tym miejscu zdarty.

zdjęcie w zał.

----------------------------------

update:

czy to możliwe, że na zewnątrz nie ma wgnieceń a w nadkolu powstało jakieś przesunięcie elementów? koło przesunęło? geometria padła?

klik w link

post-13079-14352521567532_thumb.jpg

Napisano

Standardowo po 500zł za element i coś za felgę. Jeśli nie skrzywiona i da się naprawić to tyle co renowacja. Jeśli nie to jak za nową.

Przy okazji wartość auta istotnie wzrośnie ;-)

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Standardowo po 500zł za element i coś za felgę. Jeśli nie skrzywiona i da się naprawić to tyle co

> renowacja. Jeśli nie to jak za nową.

> Przy okazji wartość auta istotnie wzrośnie ;-)

> Pozdrawiam.

ile by ubezpieczyciel policzył?

Napisano

> ile by ubezpieczyciel policzył?

Podejrzewam że w granicach 700zł-1500 w zależności od uszkodzeń. Ale słabo widać więc ciężko oceniać na podstawie tak słabego zdjęcia. Nie widać czy zderzak porysowany czy urwany z zaczepów, nie widać czy blacha mocno wgnieciona czy tylko obtarta. Ciężko coś wywróżyć.

Napisano

W ASO nowa felga szczelam 500. (jak dasz do renowacji jedna to koloru dobrze nie dobiora ale na upartego to lekko 300zl). Cala reszta razem z cieniowaniem IMO w 4k by sie zamknelo. Mietek pewnie pol tego. Ja bym z jego OC zrobil bezgotowkowo w ASO. Ile wiecej skladki zaplaci? Nawet jak 100-150zl to IMO warto.

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam że w granicach 700zł-1500 w zależności od uszkodzeń. Ale słabo widać więc ciężko

> oceniać na podstawie tak słabego zdjęcia. Nie widać czy zderzak porysowany czy urwany z

> zaczepów, nie widać czy blacha mocno wgnieciona czy tylko obtarta. Ciężko coś wywróżyć.

postaram się zrobić lepsze zdjęcia jak żona wróci

Napisano

> Podejrzewam że w granicach 700zł-1500 w zależności od uszkodzeń. Ale słabo widać więc ciężko

> oceniać na podstawie tak słabego zdjęcia. Nie widać czy zderzak porysowany czy urwany z

> zaczepów, nie widać czy blacha mocno wgnieciona czy tylko obtarta. Ciężko coś wywróżyć.

MIałem coś podobnego w Focusie. Ubezpieczyciel policzył c.a. 900 PLN. Dałem do ASO gdzie faktura wyszła na prawie 3.5 kPLN smile.gif Ja sam nie byłbym w stanie tyle od Generali wyciągnąć.

IMO .. daj do warsztatu na bezgotówkową robotę. Powodzenia.

Napisano
  • Autor

czy to możliwe, że na zewnątrz nie ma wgnieceń a w nadkolu powstały jakieś przesunięcia? foto

post-13079-14352521576332_thumb.jpg

Napisano

> czy to możliwe, że na zewnątrz nie ma wgnieceń a w nadkolu powstały jakieś przesunięcia? foto

Przy strzale w zderzak tak bywa. Zderzak się odkształci, wróci na miejsce a pod spodem zonk.

Skoro to przycierka to mało prawdopodobne. Trudno przewidzieć jak było.

Pozdrawiam.

Napisano

> czy to możliwe, że na zewnątrz nie ma wgnieceń a w nadkolu powstały jakieś przesunięcia? foto

raczej nie,

sprawdź jeszcze tylną belkę, czy na łożyskach nie pojawiły się luzy.

Choć uszkodzenie, to raczej przytarcie jest, więc poza blachą/felgą nie spodziewałbym się innych strat