Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oprawy oświetleniowe na ścianę w garażu

Featured Replies

Napisano

Jakie możecie polecić oprawy oświetlenieowe na ścianę w garażu? Garaż w bryle domu więc oprawy muszą być estetyczne no i nie musi być hermetyczna grinser006.gif i im bardziej płaskie tym lepsze.

Co myślicie o tym (garaż jednostanowiskowy, dwie oprawy na ścianie) oprawa allegro

Napisano

> Jakie możecie polecić oprawy oświetlenieowe na ścianę w garażu? Garaż w bryle domu więc oprawy

> muszą być estetyczne no i nie musi być hermetyczna i im bardziej płaskie tym lepsze.

Pierwsze lepsze np. z liroja grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Pierwsze lepsze np. z liroja

czyli nie ma w temacie wyboru oprawy żadnej ideologii? (typu nie bierz na świetlówki bo lakier auta bedzie wydawał się zbyt zielony zlosnik.gif )

Napisano

> Co myślicie o tym (garaż jednostanowiskowy, dwie oprawy na ścianie) oprawa allegro

Coś takiego założyli nam na korytarzu - ciemno - trochę ciemniej jak żarówka 60W, taki "półmrok" jest, to samo mam w jednym pomieszczeniu na wsi - jako jedyne źródło bym nie dał.

A nie myślałeś np. o czymś takim - http://allegro.pl/okazja-lampa-jarzeniowa-zewnetrzna-70cm-x-70-cm-i3532307758.html ?

Napisano

> czyli nie ma w temacie wyboru oprawy żadnej ideologii? (typu nie bierz na świetlówki bo lakier auta

> bedzie wydawał się zbyt zielony )

Moim zdaniem nie ma, weź te które ci się podobają.

Napisano
  • Autor

> Coś takiego założyli nam na korytarzu - ciemno - trochę ciemniej jak żarówka 60W, taki "półmrok"

> jest, to samo mam w jednym pomieszczeniu na wsi - jako jedyne źródło bym nie dał.

> A nie myślałeś np. o czymś takim -

> http://allegro.pl/okazja-lampa-jarzeniowa-zewnetrzna-70cm-x-70-cm-i3532307758.html ?

eee za duża - i musi byc na ścianę - przewody wychodzą ze ściany w garażu

Napisano
  • Autor

> wez swietlowki, w plafonach zarowki malo swiatla daja

jak dobrać rozmiar/moc?

Napisano

> jak dobrać rozmiar/moc?

nie mam pojecia, ale osobiscie jakbym bral to podwojna o najwyzszej mocy zlosnik.gif docenisz jak Ci przyjdzie np lakier polerować hehe.gif

zużycie prądu chyba można pominąć, bo częściej się zapala/gasi niż świeci

http://www.jula.pl/oprawa-swietlowkowa-2x36w-424052

moze cus takiego

http://www.luxmarket.pl/asortyment/elum/oprawy-kloszowe-2x36w-evg/5253

albo takiego

Napisano

> Jakie możecie polecić oprawy oświetlenieowe na ścianę w garażu? Garaż w bryle domu więc oprawy

> muszą być estetyczne no i nie musi być hermetyczna i im bardziej płaskie tym lepsze.

> Co myślicie o tym (garaż jednostanowiskowy, dwie oprawy na ścianie) oprawa allegro

Zależy co chcesz robić w garażu ale 2 x 11W będzie za ciemno nawet do sprzątania (a może zwłaszcza).

Ja bym nie kombinował i poszedł w hermetyki na T26 36 lub 58W na statecznikach elektronicznych.

Będzie tanio i dobrze.

Napisano

Oprawy na 2 świetlówki po 36W mocy każda, przynajmniej 2 takie oprawy na garaż to absolutne minimum żeby dało się tam coś podłubać.

Napisano
  • Autor

> Zależy co chcesz robić w garażu ale 2 x 11W będzie za ciemno nawet do sprzątania (a może

> zwłaszcza).

>

mam dwa klasyki i alfę romeo grinser006.gif więc garaz do dłubania

Napisano

> czyli nie ma w temacie wyboru oprawy żadnej ideologii? (typu nie bierz na świetlówki bo lakier auta

> bedzie wydawał się zbyt zielony )

Ja proponuję kupić jednak oprawy hermetyczne, z układem elektronicznym na "rury" 2x36W. Co do rozmieszczenia i ilości lamp, to jeśli masz zamiar mieć komfort przy pracy, to powinny być one rozmieszczone naokoło samochodu. Nawet jak lampy oświetlają dobrze pusty garaż, to po wstawieniu samochodu bez przenośnej lampy może nie być nic widać np. pod maską.

Co do koloru źródeł światła, to proponuję barwę 6500K, czyli oznaczenie świetlówek "865". Ewentualnie jak barwa dzienna tego światła będzie "za biała" to część świetlówek, albo wszystkie można podmienić na typ 840, czyli 4000K. Pod żadnym pozorem nie kupuj typu 830, bo do miejsca pracy, do precyzyjnych prac się to nie nadaje.

Jak chcesz zrobić sobie poważne stanowisko do grzebania przy aucie, to wg mnie minimum to jest 5 opraw 2x36W. Po dwie na bocznych ścianach i jedna z przodu. Załączane sekcjami w miarę potrzeb.

Napisano
  • Autor

> Ja proponuję kupić jednak oprawy hermetyczne, z układem elektronicznym na "rury" 2x36W. Co do

> rozmieszczenia i ilości lamp, to jeśli masz zamiar mieć komfort przy pracy, to powinny być one

> rozmieszczone naokoło samochodu. Nawet jak lampy oświetlają dobrze pusty garaż, to po

> wstawieniu samochodu bez przenośnej lampy może nie być nic widać np. pod maską.

> Co do koloru źródeł światła, to proponuję barwę 6500K, czyli oznaczenie świetlówek "865".

> Ewentualnie jak barwa dzienna tego światła będzie "za biała" to część świetlówek, albo

> wszystkie można podmienić na typ 840, czyli 4000K. Pod żadnym pozorem nie kupuj typu 830, bo

> do miejsca pracy, do precyzyjnych prac się to nie nadaje.

> Jak chcesz zrobić sobie poważne stanowisko do grzebania przy aucie, to wg mnie minimum to jest 5

> opraw 2x36W. Po dwie na bocznych ścianach i jedna z przodu. Załączane sekcjami w miarę

> potrzeb.

dzięki za fachowe podpowiedzi ok.gif wychodzi na to że muszę zrobić dodatkowe punkty świetlne w garażu

poza tym czy oprawy sprzedawane w casto czy leroy'u mogą być?

Napisano

> dzięki za fachowe podpowiedzi wychodzi na to że muszę zrobić dodatkowe punkty świetlne w garażu

Tego i gniazdek nigdy tam za mało.

> poza tym czy oprawy sprzedawane w casto czy leroy'u mogą być?

Nie widzę przeciwwskazań, mam z Bricomana.

Napisano

> Tego i gniazdek nigdy tam za mało.

Gniazdka to jest rzecz o której na początku się najmniej myśli, najlepiej mieć podwójne w każdym rogu zlosnik.gif

Napisano

> Gniazdka to jest rzecz o której na początku się najmniej myśli, najlepiej mieć podwójne w każdym

> rogu

Mnie o dziwo starcza podwójne na każdej ścianie.

Napisano
  • Autor

> Mnie o dziwo starcza podwójne na każdej ścianie.

mój garaz jest mały - jak zaparkuje blisko ściany to może otworzę drzwi po drugiej stronie auta na 3/4 szerokości

mam oddzielny obwód z gniazdem jednofaz. do migomatu i oprócz tego jeszcze jedno gniazdo podwójne-musi wystarczyć, ale jakby co to przedłużaczem pociągnę z kotłowni lub z pralni

Napisano

> mój garaz jest mały - jak zaparkuje blisko ściany to może otworzę drzwi po drugiej stronie auta na

> 3/4 szerokości

> mam oddzielny obwód z gniazdem jednofaz. do migomatu i oprócz tego jeszcze jedno gniazdo

> podwójne-musi wystarczyć, ale jakby co to przedłużaczem pociągnę z kotłowni lub z pralni

A dlaczego nie rozgałęźnik? Współczesne narzędzia pobierają coraz mniejszą moc, poza tym kilkoma naraz raczej się nie pracuje?

Ja mam garaż szerokości 4 metrów i długości 8. Mam gniazdo trójfazowe do dużej spawarki transformatorowej i jednak trzy gniazda podwójne, na dwóch niezależnych obwodach po 16A. Z tym że tego w głębi używam głównie do odkurzacza i szorowarki, do dłubanin wyłącznie pierwszych dwóch. I starczają spokojnie, mimo że do jednego na stałe jest włączone zasilanie siłownika bramy, a w drugim prawie na stałe siedzi lampa kanałowa, więc tak naprawdę zostają dwa gniazda po dwóch stronach garażu - pojedyncze. Do prac przy samochodzie potrzebuję w zasadzie czasem podłączyć dodatkowo lutownicę czy wiertarkę. Mam też rozprowadzone centralnie sprężone powietrze, więc do bardziej upartych śrub używam pneumata.

A jeżeli coś spawam przed garażem, to dodatkowo potrzebuję szlifierki kątowej i czasem wiertarki oraz szlifierki taśmowej do czyszczenia profili. Przedłużacz z rozgałęźnikiem starcza, nawet gdy z pomocnikiem robiliśmy jednocześnie szlifierką i wiertarką.