Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cykają wycieraczki...

Featured Replies

Napisano

...w momencie rozpoczęcia każdego machnięcia w trybie przerywanym/automatycznym. W trybie ciągłym cyka tylko na początku i na końcu, podczas wyłączania bez względu na liczbę machnięć pomiędzy.

Obstawiam jakiś przekaźnik sterujący sygnałem do uruchomienia mechanizmu. Dobrze kombinuję?

Napisano

> ...w momencie rozpoczęcia każdego machnięcia w trybie przerywanym/automatycznym. W trybie ciągłym

> cyka tylko na początku i na końcu, podczas wyłączania bez względu na liczbę machnięć pomiędzy.

> Obstawiam jakiś przekaźnik sterujący sygnałem do uruchomienia mechanizmu. Dobrze kombinuję?

Tak.

Napisano
  • Autor

> Tak.

No dobra. To teraz - dlaczego cyka?

Pytam z ciekawości, bo oczywiście każę go wymienić panom z ASO, których to pewnie przerośnie.

wink.gif

Napisano

> No dobra. To teraz - dlaczego cyka?

> Pytam z ciekawości, bo oczywiście każę go wymienić panom z ASO, których to pewnie przerośnie.

Bo się załącza i wyłącza. Zawsze będzie cykał. Jeśli nie jest za wygłuszeniem to będziesz go słyszał. Wymiana nic nie da.

Napisano

> No dobra. To teraz - dlaczego cyka?

> Pytam z ciekawości, bo oczywiście każę go wymienić panom z ASO, których to pewnie przerośnie.

Bo taka jego konstrukcja. A czemu nie może cykać? Wymiana nic nie da - chyba, że wcześniej nie cykało

Napisano
  • Autor

> Bo taka jego konstrukcja. A czemu nie może cykać? Wymiana nic nie da - chyba, że wcześniej nie

> cykało

No właśnie wcześniej nie cykało. Przecież bym nie pytał gdyby cykało od początku.

Napisano

> No właśnie wcześniej nie cykało. Przecież bym nie pytał gdyby cykało od początku.

Może nie zwróciłeś uwagi?

Napisano
  • Autor

> Może nie zwróciłeś uwagi?

Nic z tych rzeczy. Wycieraczki zawsze uruchamiały się bezgłośnie. A dzisiaj cyka.

Napisano

> No właśnie wcześniej nie cykało. Przecież bym nie pytał gdyby cykało od początku.

Pewnie się troszkę zużył. Nie sądzę by wymienili, bo zużycie przekaźnika jest czynnością eksploatacyjną.

Napisano
  • Autor

> Pewnie się troszkę zużył. Nie sądzę by wymienili, bo zużycie przekaźnika jest czynnością

> eksploatacyjną.

Wymienią bo się uprę. Może być na mój koszt, wszystko jedno. Ma nie cykać bo to wkurza.

Napisano

> Wymienią bo się uprę. Może być na mój koszt, wszystko jedno. Ma nie cykać bo to wkurza.

Samochód jest źle zaprojektowany, przekaźnik powinien być w komorze silnika a nie pasażerskiej.

Napisano
  • Autor

> Samochód jest źle zaprojektowany, przekaźnik powinien być w komorze silnika a nie pasażerskiej.

Dopóki przekaźnik nie cyka to właściwie może być gdziekolwiek. W sumie lepiej, bo jak cykanie jest pierwszym objawem zepsucia to wymienię go zanim padną wycieraczki w nocy na odludziu i w ulewnym deszczu.

wink.gif

Napisano

> Dopóki przekaźnik nie cyka to właściwie może być gdziekolwiek. W sumie lepiej, bo jak cykanie jest

> pierwszym objawem zepsucia to wymienię go zanim padną wycieraczki w nocy na odludziu i w

> ulewnym deszczu.

W normalnych samochodach wycieraczki po prostu się nie psują wink.gif

Napisano
  • Autor

> W normalnych samochodach wycieraczki po prostu się nie psują

Prawda. Ostatni raz popsuły mi się w Fiacie.

Coś awaryjna ta Epica. crazy.gif

Napisano

> Prawda. Ostatni raz popsuły mi się w Fiacie.

A pisałeś kiedyś że Fiat Ci się nie psuł smile.gif

Napisano
  • Autor

> A pisałeś kiedyś że Fiat Ci się nie psuł

Miałem trzy Fiaty. zlosnik.gif

Napisano

> Prawda. Ostatni raz popsuły mi się w Fiacie.

Mi w maluchu się ostatni raz popsuły, ale to było jak jeszcze byłem w liceum...

Napisano
  • Autor

> Mi w maluchu się ostatni raz popsuły, ale to było jak jeszcze byłem w liceum...

Mi się psuły w Punto II żony (a właściwie: to jej się psuły). Był to jeden z powodów dla których następne nasze samochody już nie pochodziły z Włoch.

hehe.gif

Napisano

Nam się swego czasu w delegacji popsuły wycieraczki i światła stopu w Citroenie C15. Deszcz żeśmy przeczekali. A światła stopu kolega symulował włączaniem zwykłych zlosnik.gif

Napisano

> Mi się psuły w Punto II żony (a właściwie: to jej się psuły). Był to jeden z powodów dla których

> następne nasze samochody już nie pochodziły z Włoch.

Ja miałem w życiu dwa naprawdę psujące się samochody:

- Fiata Brava

- Saaba 9-3

Miałem też kilka trochę się psujących:

- Pontiac Grand Prix

- Chevrolet Monte Carlo

- Chevrolet Cavalier

- Chevrolet Malibu

- Chevrolet Camaro

Oraz miałem sporo samochodów w których nic się nie psuło. W związku z czym unikam:

- wszystkiego co z Europy

- wszystkiego w czym maczał palce GM

Napisano
  • Autor

> Ja miałem w życiu dwa naprawdę psujące się samochody:

> - Fiata Brava

> - Saaba 9-3

> Miałem też kilka trochę się psujących:

> - Pontiac Grand Prix

> - Chevrolet Monte Carlo

> - Chevrolet Cavalier

> - Chevrolet Malibu

> - Chevrolet Camaro

> Oraz miałem sporo samochodów w których nic się nie psuło. W związku z czym unikam:

> - wszystkiego co z Europy

> - wszystkiego w czym maczał palce GM

Nie ma reguły. Moje Daewoo oraz dwa Lacetti to wręcz wzory niezawodności. Lacetti to można postawić w Sevres obok wzoru metra nieomal.

hehe.gif

Za to Epica już tak różowo nie wygląda. Co prawda nie mogę powiedzieć żeby się psuła ale niektóre elementy eksploatacyjne się dużo szybciej zużywają.

Za jakiś czas stuknie 150kkm to wrzucę podsumowanie, tak jak to robiłem do tej pory.

Napisano

> Nie ma reguły.

Reguły nie ma, są statystyki wink.gif Statystycznie samochody GM są w całym spektrum niezawodności - od bardzo niezawodnych (różne Buicki i Cadillaci) do bardzo zawodnych (różne Chevrolety).