Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś mi w okolicy rozrządu głośno chroboce, piszczy i stuka

Featured Replies

Napisano

Zaczęło jak wracałem z pracy. Słyszałem nawet wewnątrz auta. Co obstawiacie? Rozrząd się sypie czy coś z osprzętu? Auto jeździ normalnie, klima i wspomaganie działa bez zarzutu. Jechać z rańca prosto do mechanika czy ryzykować jazdę do pracy?

Napisano

> Zaczęło jak wracałem z pracy. Słyszałem nawet wewnątrz auta. Co obstawiacie? Rozrząd się sypie czy

> coś z osprzętu? Auto jeździ normalnie, klima i wspomaganie działa bez zarzutu. Jechać z rańca

> prosto do mechanika czy ryzykować jazdę do pracy?

Odchyl obudowę rozrządu i posłuchaj, czy mocniej słychać.

Będziesz wiedział, czy coś z rozrządu czy na zewnątrz.

Napisano

Na początek spróbowałbym uruchomić silnik ze zdjętym paskiem wielorowkowym. Jeśli dalej będzie hałasować, to masz w zasadzie gotową odpowiedź.

Napisano
  • Autor

Auto już w warsztacie. Jechałem przez pół miasta z duszą na ramieniu bo hałasowało okrutnie panic.gif Wstępna diagnoza - pompa wody się wytentegowała sick.gif

I teraz kolejny dylemat - auto ma 94kkm przebiegu, wymiana rozrządu planowana na 120kkm. Wymienić razem z pompą czy zostawić? Robię około 15kkm rocznie.

Co radzicie?

Napisano

> Auto już w warsztacie. Jechałem przez pół miasta z duszą na ramieniu bo hałasowało okrutnie

> Wstępna diagnoza - pompa wody się wytentegowała

> I teraz kolejny dylemat - auto ma 94kkm przebiegu, wymiana rozrządu planowana na 120kkm. Wymienić

> razem z pompą czy zostawić? Robię około 15kkm rocznie.

> Co radzicie?

A ile lat opłynęło od ostatniej paska rozrządu? Bo lata też są parametrem..

Napisano
  • Autor

> A ile lat opłynęło od ostatniej paska rozrządu? Bo lata też są parametrem..

Wymiana była na początku 2011... Teraz się zastanawiam czy wymienili mi pompe czy zrobili w bambuko (bo mieli wymienić)... hmm.gifangryfire.gif

Napisano

> Auto już w warsztacie. Jechałem przez pół miasta z duszą na ramieniu bo hałasowało okrutnie

> I teraz kolejny dylemat - auto ma 94kkm przebiegu, wymiana rozrządu planowana na 120kkm. Wymienić

> Co radzicie?

Ja osobiście robił bym całość bo w tym przypadku praktycznie płacisz tylko za części.

I masz spokój na 60kkm. czyli do 155kkm.

Dodatkowo jak się pompa przycierała to pasek też trochę mógł oberwać.

Napisano

> Co radzicie?

Robic z rozrzadem bo tylko za czesci zaplacisz, robota ta sama.

Napisano

> Wymiana była na początku 2011... Teraz się zastanawiam czy wymienili mi pompe czy zrobili w bambuko

> (bo mieli wymienić)...

Mi mechanik wymieniał ponownie pompę po 15kkm od wymiany rozrządu.

Napisano

> hałasowała

Wymieniałem rozrząd + pompa wody w maju i też mi coś tak dziwnie chrobocze w okolicach 2000 RPM. Powyżej już nie. Zaraz po zmianie też chrobotało aletrochę mniej. Czyżby nowa pompa siadała po 10 tys km.

Napisano

> Wymieniałem rozrząd + pompa wody w maju i też mi coś tak dziwnie chrobocze w okolicach 2000 RPM.

> Powyżej już nie. Zaraz po zmianie też chrobotało aletrochę mniej. Czyżby nowa pompa siadała po

> 10 tys km.

Ja jeździłem do mechanika kilka razy.

U mnie chrobotało mocniej, gdy silnik dobrze nagrzał się w korkach w mieście.

Najpierw mechanik wymienił pasek osprzętu z napinaczem. W końcu zmienił pompę ponownie.

U mnie było wyraźniej słychać po odgięciu obudowy rozrządu.

Napisano
  • Autor

> Wymieniałem rozrząd + pompa wody w maju i też mi coś tak dziwnie chrobocze w okolicach 2000 RPM.

> Powyżej już nie. Zaraz po zmianie też chrobotało aletrochę mniej. Czyżby nowa pompa siadała po

> 10 tys km.

U mnie od początku chodziła głośniej. Przypomniałem sobie nawet że byłem z tym w warsztacie kilka dni po montażu. Oczywiście mnie spławiono że wszystko OK. Sekcja zwłok pompy wykazała że to było jakieś chińskie guano bez jakichkolwiek oznaczeń na pompie. Padło łożysko po niespełna 40kkm. Dojechałem do warsztatu w ostatniej chwili przed jej nagłym zatrzymaniem sick.gif