Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wysoki garaż 6x6x4

Featured Replies

Napisano

Planuje wybudować garaż. Wymiary 6mx6m i wysoki na 4m. Chodzi o to żeby można było wstawić podnośnik dwukolumnowy i pogrzebać przy aucie.

Pierwszy pytanie czy 4m starczy? Bo na moje oko chyba tak. Auta raczej osobowe dostawczaków nie mam.

I pytanie podstawowe. Z czego zbudować. Ma to stać 3 max 4 lata później będzie wybudowany murowany. Najpierw chciałem stalowy, wyspawać konstrukcje i obić płytą obornicką. Ale znajomy zaproponował że lepiej było by z drewna i obić MDFem i w środek watę lub styro.

Całość będzie stała na wybetonowanym fundamencie.

Jakieś pomysły?

Napisano

> Planuje wybudować garaż. Wymiary 6mx6m i wysoki na 4m. Chodzi o to żeby można było wstawić

> podnośnik dwukolumnowy i pogrzebać przy aucie.

> Pierwszy pytanie czy 4m starczy? Bo na moje oko chyba tak. Auta raczej osobowe dostawczaków nie

> mam.

Akurat to powinieneś wiedzieć, na zwykłe osobówki wystarczy na pewno, aczkolwiek nie wiadomo jak będzie wyglądała konstrukcja dachu, chodzi mi o kratownice czy akurat nie wypadnie w tym miejscu gdzie bedziesz podnosił samochód do góry. No chyba że te 4 m będzie na całej powierzchni garażu + wysokosc konstrukcji dachu no to spoko.

> I pytanie podstawowe. Z czego zbudować. Ma to stać 3 max 4 lata później będzie wybudowany murowany.

> Najpierw chciałem stalowy, wyspawać konstrukcje i obić płytą obornicką. Ale znajomy

> zaproponował że lepiej było by z drewna i obić MDFem i w środek watę lub styro.

> Całość będzie stała na wybetonowanym fundamencie.

> Jakieś pomysły?

A mozęsz mi napisać co ciebie zmusza do postawienia teraz tego i rozbiórki za 3-4 lata ?? Imo bezsens chyba że jesteś zmuszony... A i najwazniejsze jak byś to postawił z płyty obornickiej + konstrukcja stalowa to byś póżniej tego typu budynek zamianił na murowany ?? W jakim celu ?? To było by w stylu zamienił stryjek siekierkę na kijek... Jak ciebie stać to wal konstrukcje stalową plus płyta (oczywiście mówie o estetycznym wykonaniu) nawet nie brał bym pod uwagę robienie takiej szopy z mdf-u ani to porządne ani ciepłe ani profi...

Napisano
  • Autor

Zmusza mnie urząd miasta. Nie mogę wybudować przez 3 lata konstrukcji na stałe związanej z podłożem. A zamiast wynajmować garaż do dłubania wole sobie postawić na własnym podwórku. Nie chce inwestować dużo kasy bo jak mówię za 3 lata wybuduje murowany warsztat. Dlatego pytanie jak zrobić żeby się nie zawaliło palacz.gif Czy drewno wytrzyma i czy będzie taniej.

Napisano

> Zmusza mnie urząd miasta. Nie mogę wybudować przez 3 lata konstrukcji na stałe związanej z

> podłożem. A zamiast wynajmować garaż do dłubania wole sobie postawić na własnym podwórku. Nie

> chce inwestować dużo kasy bo jak mówię za 3 lata wybuduje murowany warsztat. Dlatego pytanie

> jak zrobić żeby się nie zawaliło Czy drewno wytrzyma i czy będzie taniej.

A namiot brałeś pod uwagę ? coś takiego

Napisano
  • Autor

> A namiot brałeś pod uwagę ? coś takiego

Za drogie.

Napisano

> Zmusza mnie urząd miasta. Nie mogę wybudować przez 3 lata konstrukcji na stałe związanej z

> podłożem. A zamiast wynajmować garaż do dłubania wole sobie postawić na własnym podwórku. Nie

> chce inwestować dużo kasy bo jak mówię za 3 lata wybuduje murowany warsztat. Dlatego pytanie

> jak zrobić żeby się nie zawaliło Czy drewno wytrzyma i czy będzie taniej.

To troche lipa, co byś nie "zlepił" to mniejszy czy większy koszt. Może dysponujesz jakimś materiałem ?? Jak nie to pomyśl moze o kunie blaszaka, za te 3-4 lata odsprzedasz go to przynajmniej połowa kosztów ci się zwróci wink.gif

Napisano
  • Autor

Widziałeś blaszaka 4m wysokiego? Wszystkie mają 2.15 max. Wysyłałem e-mailem do firm i nikt nie chce takiego zrobić. Poza tym zrobię sobie takiego sam za połowę ceny.

Napisano

> podłożem.

A podnośnik dwukolumnowy to nie wymaga solidnego fundamentu, który z kolei wymaga pozwolenia?

Napisano

> Widziałeś blaszaka 4m wysokiego? Wszystkie mają 2.15 max. Wysyłałem e-mailem do firm i nikt nie

> chce takiego zrobić. Poza tym zrobię sobie takiego sam za połowę ceny.

Mój ma 2,5m robiony na zamówienie w CGT

Napisano

> Planuje wybudować garaż. Wymiary 6mx6m i wysoki na 4m. Chodzi o to żeby można było wstawić

> podnośnik dwukolumnowy i pogrzebać przy aucie.

> Pierwszy pytanie czy 4m starczy? Bo na moje oko chyba tak. Auta raczej osobowe dostawczaków nie

> mam.

> I pytanie podstawowe. Z czego zbudować. Ma to stać 3 max 4 lata później będzie wybudowany murowany.

> Najpierw chciałem stalowy, wyspawać konstrukcje i obić płytą obornicką. Ale znajomy

> zaproponował że lepiej było by z drewna i obić MDFem i w środek watę lub styro.

> Całość będzie stała na wybetonowanym fundamencie.

> Jakieś pomysły?

nie baw się w takie szopy. Pomyśl, - małe zwarcie w instalacji samochodu i masz pożar, nie dośc że stracisz auto klienta to jeszcze miejsce pracy.

Ja postawiłem warsztat z płyty warstwowej (blacha pianka-blacha) o grubości ścian 8 cm i nakryłem dachem z tejże płyty o grubości 6 cm. Konstrukcję zrobiłem stalową i przykręciłem na kotwach do lanego fundamentu, konstrukcja nośna profil 100x100x3, dach profil 60x40x4 (dwuspadowy), światło bramy 2,85 m, do więźby od podłogi 3,1m, w środku kanał (moim zdaniem bardziej funkcjonalny - ale to kwestia indywidualna). Wymiary budynku 4,8x6,8. Całkowity koszt materiałów 13000zł (beton, bloczki, stal, płyty, instalacje, bramę też zrobiłem z płyty warstwowej), nie licze roboty - sam robiłem. Czas budowy - 1 miesiąc. W środku jest ciepło - ogrzewam piecem katalitycznym na butlę o mocy ok 4 kW, w zimie na zewnątrz -10 st C a w środku pracuję w samej koszuli.

Polecam taka konstrukcję jest na prawdę najtańsza i na tyle funkcjonalna, ze umożliwia rozbudowę, przebudowę w bardzo krótkim czasie ( obłożenie płytą ścian i dachu robiłem z kolegą 10 godzin razem z obróbkami blacharskimi). Płyta jest niepalna!!! W razie pożaru - nadal mam miejsce pracy.

Pozdrawiam