Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do elektryków, kierunek wirowania silnika, zmiana obrotów.

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanie do elektryków, może trochę głupie ale ja jestem zmieszany. Mamy sobie aukcję SILNIK na aukcji jest napisane że kierunek wirowania silnika PRAWY spoko... palacz.gif tylko niech mi ktoś powie od której strony muszę być skierowany, czy od osi silnika, czy od strony wentylatora ??

I drugie pytanie, brak możliwości zmiany obrotów, rozumiem że w puszcze na silniku nie ma możliwości zmiany obrotów, a jak bym się uparł to dało by rade go rozebrać i pozamieniać końce uzwojeń ??

Z góry dzięki za rade wink.gif

Napisano

Dla jednofazowego nie ma takiej możliwości - konstrukcyjnie ma przewidziany kierunek obrotów.. palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Dla jednofazowego nie ma takiej możliwości - konstrukcyjnie ma przewidziany kierunek obrotów..

Yyy... chyba chodzi ci o ten typ silnika ?? Bo jak wiem z doświadczenia to istnieją silniki jednofazowe ze zmianą kierunku obrotów... Chodzi o tek konkretny model TAK ??

A co do rozpoznania kierunku obrotów ??

Napisano

> A co do rozpoznania kierunku obrotów ??

Mnie uczono, że patrzy się na kierunek obrotów wentylatora umieszczonego na końcu silnika i osłoniętego perforowaną osłoną.

Napisano
  • Autor

> Mnie uczono, że patrzy się na kierunek obrotów wentylatora umieszczonego na końcu silnika i

> osłoniętego perforowaną osłoną.

Rozumiem, jak by tak było to obroty mi pasują wink.gif Dzięki wink.gif

Napisano

Dziwi mnie iż w 1 Fazowym z kondensatorem nie ma możliwości zmiany kier obrotów icon_eek.gificon_eek.gif

Napisano

Zależy ile końców uzwojeń jest wyprowadzonych do tabliczki zaciskowej... jak 4 to da się zmienić, jak trzy to nie bałdzo.

Napisano
  • Autor

> Zależy ile końców uzwojeń jest wyprowadzonych do tabliczki zaciskowej... jak 4 to da się zmienić,

> jak trzy to nie bałdzo.

O tym wiem właśnie wink.gif tylko chodzi mi czy w przypadku wyprowadzenia 3 przewodów nie dało by się jakośdobrac do uzwojeń...

Napisano

Dobrać się zawsze da, bo w silniku muszą być połączone, kwestia rozpiąć i wyprowadzić do puszki grinser006.gif

Napisano

> Dla jednofazowego nie ma takiej możliwości - konstrukcyjnie ma przewidziany kierunek obrotów..

No chyba, że kondensator przepniesz.

Napisano

> Dobrać się zawsze da, bo w silniku muszą być połączone, kwestia rozpiąć i wyprowadzić do puszki

Chiba, że zalane smile.gif