Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gięcie pleksy

Featured Replies

Napisano

Hej. W drzwiach półokrągłej kabiny prysznicowej rozsypała się szyba. Jako że zamiennika brak wymyśliłem sobie, że zamówię pleksę na wymiar. Problemem jest tylko wygięcie. Wzór mam na drugich drzwiach - pomyślałem, że zrobię odpowiednią konstrukcję, położę na niej płaską pleksę i zacznę równomiernie podgrzewać z daleka opalarką. Podda się, czy wyjdzie lipa?

A może po prostu zamówić cienką (1-2mm) pleksę i "na chama" ją wygiąć i wstawić w drzwi?

Napisano

> Hej. W drzwiach półokrągłej kabiny prysznicowej rozsypała się szyba. Jako że zamiennika brak

> wymyśliłem sobie, że zamówię pleksę na wymiar. Problemem jest tylko wygięcie. Wzór mam na

> drugich drzwiach - pomyślałem, że zrobię odpowiednią konstrukcję, położę na niej płaską pleksę

> i zacznę równomiernie podgrzewać z daleka opalarką. Podda się, czy wyjdzie lipa?

Jak najbardziej możesz tak zrobić, tylko zanim założysz musisz jej pozwolić ostygnąć w formie bo inaczej się wyprostuje.

Napisano

> Hej. W drzwiach półokrągłej kabiny prysznicowej rozsypała się szyba. Jako że zamiennika brak

> wymyśliłem sobie, że zamówię pleksę na wymiar. Problemem jest tylko wygięcie. Wzór mam na

> drugich drzwiach - pomyślałem, że zrobię odpowiednią konstrukcję, położę na niej płaską pleksę

> i zacznę równomiernie podgrzewać z daleka opalarką. Podda się, czy wyjdzie lipa?

> A może po prostu zamówić cienką (1-2mm) pleksę i "na chama" ją wygiąć i wstawić w drzwi?

może stracić przezroczystość biglaugh.gif

Napisano

Mam w studio pleksi 1x2m. 2mm grubości.

Aby ja przywieźć wygiąłem ją w łuk o promieniu 30cm.

Nic się jej nie stało. Chyba nawet był jeszcze zapas sprężystości.

Im będzie grubsza tym trudniej będzie wygiąć.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Mam w studio pleksi 1x2m. 2mm grubości.

> Aby ja przywieźć wygiąłem ją w łuk o promieniu 30cm.

> Nic się jej nie stało. Chyba nawet był jeszcze zapas sprężystości.

> Im będzie grubsza tym trudniej będzie wygiąć.

> Pozdrawiam.

icon_eek.gif Nie wierzę icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> Jak najbardziej możesz tak zrobić, tylko zanim założysz musisz jej pozwolić ostygnąć w formie bo

> inaczej się wyprostuje.

waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> może stracić przezroczystość

No risk - no fun wink.gif

Napisano

Przy takiej grubości to tylko zamontuj, po jakimś czasie ciepło od wody i zamocowanie samo spowoduje że pleksa nieco się podda smile.gif No, chyba, że bierzesz jakąś centymetrową grinser006.gif

Napisano

> Nie wierzę

Specjalnie dla Ciebie fotka sprzed chwili:

2a2c7865569f.jpg

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Specjalnie dla Ciebie fotka sprzed chwili:

> Pozdrawiam.

yikes.gifyikes.gif No to super! Dzięki za dowód wink.gif W takim razie 3mm powinno się wygiąć bez dodatkowych kombinacji, tak jak mayster_tcz zresztą dopisał.

Dziękuję wszystkim za pomoc waytogo.gifwaytogo.gif

Napisano

> No to super! Dzięki za dowód W takim razie 3mm powinno się wygiąć bez dodatkowych kombinacji,

> tak jak mayster_tcz zresztą dopisał.

> Dziękuję wszystkim za pomoc

Po długości będzie tylko ciężko złapać. Będziesz potrzebował jakiejś listwy na krawędź i kogoś do pomocy.

Pozdrawiam.

Napisano

> Po długości będzie tylko ciężko złapać. Będziesz potrzebował jakiejś listwy na krawędź i kogoś do

> pomocy.

> Pozdrawiam.

A Ty czasem nie piszesz o poliwęglanie? Poliwęglan ma dużo większą plastyczność w stosunku do pleksi.

U mnie w pracy stosuje się poliwęglan do różnego rodzaju osłon. Obrabia się go na zimno przy użyciu prasy i gilotyny, całkiem jak blachę.

Napisano

> A Ty czasem nie piszesz o poliwęglanie? Poliwęglan ma dużo większą plastyczność w stosunku do

> pleksi.

Hmm, niewiem.gif pojechałem do marketu i zapytałem gdzie znajdę pleksi. Czy to może być poliwęglan? W sumie nie wiem. Dotąd byłem przekonany, że to jest pleksi. Jak to sprawdzić?

Napisano

> Nie wierzę

to uwierz.

bez problemu można zwinąć w rulon i zapakować do bagażnika

Napisano

> to uwierz.

> bez problemu można zwinąć w rulon i zapakować do bagażnika

Poliwęglan tak powyginasz Plexi to połamiesz jak będziesz próbował ją tak wygiąć. Te dwa rodzaje tworzyw tak z wyglądu podobne mają zupełnie inne właściwości fizyczne i wytrzymałościowe.

Napisano

> to uwierz.

> bez problemu można zwinąć w rulon i zapakować do bagażnika

pleksę - śmiało, dawaj, chętnie popatrzę jak zwijasz pleksiglas, tak powiedzmy w rulon fi 30cm zlosnik.gif Pozwijać to można, ale poliwęglan.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Pozwolę sobie odkopać wątek - już jakiś czas temu kupiłem poliwęglan 3mm. Super przejrzystość i sprężystość, ale to drugie aż za bardzo. Mimo podgrzewania opalarką (suszarka do włosów to był śmiech na sali) po ostygnięciu ciągle wracało do macierzystej pozycji. W końcu kilka razy przegrzałem go miejscowo i mimo małych fal udało się go w miarę podgiąć. Niesamowity materiał yikes.gif Dzięki wszystkim za rady waytogo.gif