Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A4 B7 2.0TDI Multitronic -> Manual ?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Znajomy ma do sprzedania A4 B7 z silnikiem 2.0TDI - 140KM, z końca produkcji, przejechane 210kkm, z pełną historią z ASO jest tego kilka stron m.in. wymiana kpl. silnika 30kkm temu (wiadomo dlaczego ;-) ). Auto mi się podoba i pewnie bym go kupił gdyby nie... multitronic w nim zamontowany. Pytanie czy da się zrobić przekładkę na MT6 biegów? I jakie by to były koszty - chodzi o rząd wielkości. Pytanie oczywiście o teorię bo być może blok silnika przy automacie jest inny? i wówczas manuala się nie założy. Poza tym trzeba by znaleźć kogoś w małopolsce kto to ogranie mechanicznie i elektronicznie - bo przypuszczam, że coś trzeba by było przeprogramować, wymienić ECU? etc.

Dzięki za opinie,

brat

Napisano

Coś się dzieje z multi?

Jak nie, to cieszyć się jazdą i nie szukać problemów.

Przekładka na manual porządnie zrobiona wcalenie będzie aż tak dużo tańsza od remontu multi. Na porądną przekładkę szykuj sobie pewnie z 3-4 tys.zł. Oczywiście powinno się dać nowe sprzęgło, dwumasę, kodowanie ECU itd...

Napisano
  • Autor

> Coś się dzieje z multi?

> Jak nie, to cieszyć się jazdą i nie szukać problemów.

> Przekładka na manual porządnie zrobiona wcalenie będzie aż tak dużo tańsza od remontu multi. Na

> porądną przekładkę szykuj sobie pewnie z 3-4 tys.zł. Oczywiście powinno się dać nowe sprzęgło,

> dwumasę, kodowanie ECU itd...

nie, z samą skrzynią nic sie nie dzieje... na razie bo nigdy nic nie wiadomo. Chodzi mi raczej o spalanie i ew. późniejsze problemy.

Dlatego rozważam to auto z opcją przekładki skrzyni, a później sprzedaniem gratów na popularnym portalu aukcyjnym bo wszystko działa.

Dzięki za info, przejadę się jeszcze tym autem i zastanowię czy go nie wziąć. Kusi mocno bo ładna sztuka. Jasnoniebieski metalic i kombi slinka.gif

Napisano

> nie, z samą skrzynią nic sie nie dzieje... na razie bo nigdy nic nie wiadomo. Chodzi mi raczej o

> spalanie i ew. późniejsze problemy.

> Dlatego rozważam to auto z opcją przekładki skrzyni, a później sprzedaniem gratów na popularnym

> portalu aukcyjnym bo wszystko działa.

> Dzięki za info, przejadę się jeszcze tym autem i zastanowię czy go nie wziąć. Kusi mocno bo ładna

> sztuka. Jasnoniebieski metalic i kombi

pomijam kwestie finansową, bo juz została poruszona ale...

w dzisiejszych czasam VAG`i kupuje sie numerem vin, poki co nie zanosi sie zeby mialo sie to zmienic, wowczas taki kupujacy od Ciebie auta stwierdzi ze w aucie jest grubo nagrzebane i poprostu nikt tego auta od Ciebie nie kupi 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> pomijam kwestie finansową, bo juz została poruszona ale...

> w dzisiejszych czasam VAG`i kupuje sie numerem vin, poki co nie zanosi sie zeby mialo sie to

> zmienic, wowczas taki kupujacy od Ciebie auta stwierdzi ze w aucie jest grubo nagrzebane i

> poprostu nikt tego auta od Ciebie nie kupi

Owszem, jest to argument do rozważenia ok.gif

Szczególnie gdybym później sprzedawał na - nazwijmy to - wolnym rynku to tak, mógłby się trafić jakiś spiskowiec i wróżyć z kół historię auta. Ale kupuję dla siebie, kilka lat pracowałem w branży, znam trochę ludzi i tak jak na moje auto -mimo 300kkm przebiegu - czeka już kupiec - i uparcie twierdzi że woli ode mnie z takim przebiegiem niż z allegro z połowę mniejszym - to ja też jeżeli kupię to od osoby z kręgu znajomych z branży. A że ... pedantycznie dbam o auta, to jest jakaś szansa, że za czas jakiś znów auto nawet nie pojawi się w ogłoszeniach tylko pewnie pójdzie do znajomych. A wówczas nikt nie będzie węszył w tym podstępów, tym bardziej, że wiadomo jakie te skrzynie są. Dyplomatycznie mówiąc nie za idealne. Więc i sama przekładka nie będzie druciarstwem. Zresztą sam zobacz po forach, ludzie sprzedają i kupują auta po różnych modach, czasem wręcz dość ekstremalnych. Tak, że tym akurat się nie martwię palacz.gif

Napisano

przeróbka na przekładnie manualną to jak zawracanie kijem rzeki,

dobrze wykonana operacja bedzie kosztować troche i w pięciocyfrowej kwocie się zamknie...