Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silniki Fiata

Featured Replies

Napisano

Na temat silników Renault mam już jakiś pogląd, teraz przyszedł czas na silniki Fiata.

Silnik 1.4 16V o mocy 90 KM benzynowy. Silnik miałby być zamontowany w Fiacie Bravo. Podejrzewam, że będzie to zamul. Będzie jazda próbna, to będzie dokładny pogląd. Na ten moment bardziej interesuje mnie jakie typowe usterki ma ta jednostka i ile faktycznie pali.

Drugi silnik to 1.3 MultiJet II 95 KM. Miałby napędzać budę Fiata Linea. Ten motor, myślę, zapewni przyzwoite osiągi. Podobnie jak wyżej interesują mnie typowe usterki oraz realne spalanie.

Napisano

1.4 16v jedzie trochę ale często lubi wypić olej. 1.3 Multijet jest porażką po całości.

Do bravo to T-jet albo JTD.

Napisano

> Do bravo to T-jet albo JTD.

ok.gif

1,4 16V NA wad nie ma ale będzie muł.

Napisano

Silnik bezproblemowy i prosty.

Mam jego pierwszą wersje - czyli 95 km

Mój sobie wypija oleju od 120 ml do 220 ml / 1000 km zależnie od marki i klasy lepkości.

Typowe usterki:

- pocąca się uszczelka pokrywy zaworów

- pocenie na uszczelniaczu wału korbowego

- pękające koła pasowe wału korbowego napędu urządzeń pomocniczych (kampania 5083)

- wadliwe siłowniki (pompki) sprzęgła (objawy to m.in jałowy skok pedału sprzegła, wpadający pedał sprzęgła)

- czasem padnie cewka (fajkocewki)

- sprzężona z tym silnikiem skrzynia sześciobiegowa nie lubi brutalnego traktowania i co 60 tyś kontrolować poziom/zanieczyszczenia ew wymienić olej w skrzyni

Na razie natłukłem się moją białą lodówą 40 tyś km

Moje średnie spalanie to 7,3 l/100 km

Moje spalanie minimalne na trasie to 6,0 l/100 km

Czy zamula - demon prędkości to to nie jest, ale nie czułem, abym hamował ruch jadąc na wakacje.

Krzywa momentu ma 2 skoki -

mały po 2500 obr

i większy po 4000 obr

Wniosek - utrzymujesz obroty powyżej 4000 i jedziesz sprawnie, jak w każdej benzynowej szesnastce

Ma długą jedynkę,

Na trójce pójdzie do 120 km/h

Pozostałe biegi do toczenia clown.gif

Co z tymi skrzyniami :

Hint 1

Hint 2

Napisano
  • Autor

> 1.3 Multijet jest porażką po całości.

Mógłbyś rozwinąć?

> Do bravo to T-jet albo JTD.

Za drogie.

Napisano

> Drugi silnik to 1.3 MultiJet II 95 KM. Miałby napędzać budę Fiata Linea. Ten motor, myślę, zapewni

> przyzwoite osiągi. Podobnie jak wyżej interesują mnie typowe usterki oraz realne spalanie.

Ojciec ma Opla Combo Tour z 1,3 CDTI (fiatowski M-Jet). Dobre strony najpierw: Spalanie na poziomie 5lw trasie do 7l w mieście. Złe strony. Nie wiem, czy wszystkie to mają ale w ojca Oplu od pewnego czasu zbiera się ON w gniazdach wtryskiwaczy. Frezowanie gniazd niewiele dało. Regeneracja końcówek wtryskiwaczy przy 70 000 km + wymiana świecy żarowej. Sprzęgło + dwumas wymieniane po przejechaniu 77 000 km spineyes.gifok.gif