Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Leasing poza-bankowy

Featured Replies

Napisano

jakiś tekst

nowy trend czy podkłada pod US o zasadność odliczenia 23% vatu. Z wyliczenia opłacalności wychodzi, że się kompletnie nie opłaca 270751858-jezyk.gif

jest taki myk, że można sobie rozszerzyć działalność o wynajem aut i wtedy od zakupu auta można sobie odliczyć 23% vatu , i nie wiem czy czasem nie można wtedy od paliwa vatu odciągać ( ale to jeszcze musiałbym sprawdzić )

btw ja w to nie idę , chcę żyć ....dlatego piszę o tym na ak zlosnik.gif

Napisano

> jakiś tekst

> nowy trend czy podkłada pod US o zasadność odliczenia 23% vatu. Z wyliczenia opłacalności wychodzi,

> że się kompletnie nie opłaca

> jest taki myk, że można sobie rozszerzyć działalność o wynajem aut i wtedy od zakupu auta można

> sobie odliczyć 23% vatu , i nie wiem czy czasem nie można wtedy od paliwa vatu odciągać ( ale

> to jeszcze musiałbym sprawdzić )

> btw ja w to nie idę , chcę żyć ....dlatego piszę o tym na ak

Kup dostawczaka i go wynajmuj. Masz dwa w jednym. zlosnik.gif

Napisano

> sobie odliczyć 23% vatu , i nie wiem czy czasem nie można wtedy od paliwa vatu odciągać ( ale

> to jeszcze musiałbym sprawdzić )

Ustawa z dnia 16.12.2010 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy o transporcie drogowym.

1. Tam jest definicja samochodów, od nabycia których można do dnia 31 grudnia 2013 r. odliczyć 60% nie więcej niż 6 tys. zł - Art. 3. 1. (słoń ma cztery nogi i trąbę i można od jego zakupu odliczyć 60% VATu)

2. W tej samej ustawie, w tym samym artykule jest zapis (ust. 2 p. 7. b), że można odliczyć cały VAT jeżeli samochody z Art. 3.1 zostają wynajęte na co najmniej pół roku. (jeżeli słoń pracuje w cyrku, to można odliczać VAT od jego zakupu)

3. W tej samej ustawie jest art. 4 który stanowi, że od paliwa lanego do samochodów z art. 3.1 nie można odliczać VATu wcale (od zakupu paszy dla słoni nie można odliczać VATu).

I teraz zdolne głowy wymyślają, że skoro w moim wywodzie p. 2 odwołuje się do p. 1 i p. 3 odwołuje się do p. 1 to oznacza to, że p. 2 odwołuje się też do p. 3 (że wynajem pozwala odliczyć VAT nie tylko od auta, ale też od paliwa). Czyli, że zwolnienie prawo odliczenia VATu od zakupu słonia do cyrku ustanawia też wyjątek dla zakupu paszy dla słonia do cyrku. Ja takiego ciągu nie widzę w ustawie.

Są interpretacje indywidualne, które pozwalają odliczyć VAT od paliwa lanego do wynajmowanych osobówek:

http://www.podatki.biz/artykuly/odliczenie-vat-od-samochodu-przeznaczonego-na-wynajem_14_17709.htm

Są też przeciwne:

http://www.epodatnik.pl/interpretacje-po...443-856-12-4-ek

Ustawa:

http://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,4,32,32,1526,,,ustawa-z-dnia-16122010-r-o-zmianie-ustawy-o-podatku-od.html

Ja odradzam manewr z wynajmem samochodu i odliczaniem całego VATu od jego nabycia i od paliwa do czasu uzyskania korzystnej interpretacji indywidualnej. Zdobycie takiej (przygotowanie wniosku i otrzymanie odpowiedzi) potrwa kilka miesięcy. I zbliża się koniec roku a aktualne przepisy w tym zakresie obowiązują tylko do końca 2013 r. Więc zostaje chwila na cały manewr i wynajęcie samochodu na co najmniej pół roku. A od przyszłego roku, wg zapowiedzi, zasady mają się diametralnie zmienić - ma być możliwość odliczenia 50% VAT nie więcej niż 8 tys. zł od nabycia, ale też 50% VATu do paliwa, napraw i materiałów eksploatacyjnych.

Ale znam przypadek firmy, która się uparła, i chce ryzykować (ja odradzałem argumentując jak wyżej - zatrudnili doradcę podatkowego i radcę prawnego, którzy ich przekonali, że warto).

Trzeba też mieć świadomość, że taki manewr dojdzie do fiskusa dopiero w trakcie ewentualnej kontroli. Statystycznie szanse są niewielkie na kontrolę (jak ktoś nie chce zwrotu VATu). Ryzyko, że w świetle aktualnych, sprzecznych interpretacji, nawet w przypadku wykrycia takiej sytuacji w czasie kontroli, fiskusowi zechce się walczyć jest już istotne - ale dalekie od pewności. Więc może i ryzyko nie jest tragicznie wielkie. Ale z czasem może wyjść jakiś wyrok NSA czy interpretacja ogólna i stanowisko fiskusa się ustabilizować (czy to w jedną, czy w drugą stronę).

Konsekwencje mogą być ogromne i bolesne. Kto chce ryzykować na kilka miesięcy (i pytanie, ile taki najem z wliczonym w cenę paliwem kosztuje - i umowa zostanie też po zmianie przepisów) - jego decyzja.

Napisano
  • Autor

z tym odliczaniem vatu od paliwa to po bandzie ale odliczenie całego vatu od auto już aż tak strasznie nie jest.

Zresztą jest też inny całkiem legalny myk.

Biorąc auto w leasingu , pierwszą ratę robimy w takiej wysokości aby można było 6 tyś vatu odliczyć ------- oraz z ostatnią ratą robimy tak samo....czyli legalnie można odliczyć sobie 12 000 pln

Napisano

> Zresztą jest też inny całkiem legalny myk.

> Biorąc auto w leasingu , pierwszą ratę robimy w takiej wysokości aby można było 6 tyś vatu odliczyć

> ------- oraz z ostatnią ratą robimy tak samo....czyli legalnie można odliczyć sobie 12 000 pln

60% - co daje w sumie 20 tys. VATu więc autko musi kosztować blisko 90 tys. netto.

To znaczy przy Twoim pomyśle suma pierwszej i ostatniej raty - a co z tymi po środku?

Napisano
  • Autor

> 60% - co daje w sumie 20 tys. VATu więc autko musi kosztować blisko 90 tys. netto.

> To znaczy przy Twoim pomyśle suma pierwszej i ostatniej raty - a co z tymi po środku?

skąd ci się wzięło 60%??

Napisano

> skąd ci się wzięło 60%??

Art. 86a.

1. W przypadku nabycia:

1) samochodów osobowych,

2) innych niżsamochody osobowe pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony

– kwotępodatku naliczonego, o której mowaw art. 86 ust. 2, stanowi 60 % kwoty podatku określonej w fakturze lub kwoty podatku należnego z tytułu wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów lub kwoty podatku należnego od dostawy towarów, dla której podatnikiem jest ich nabywca – nie więcej jednak niż 6.000 zł.

Napisano
  • Autor

> Art. 86a.

> 1. W przypadku nabycia:

> 1) samochodów osobowych,

> 2) innych niżsamochody osobowe pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej

> nieprzekraczającej 3,5 tony

> – kwotępodatku naliczonego, o której mowaw art. 86 ust. 2, stanowi 60 % kwoty podatku

> określonej w fakturze lub kwoty podatku należnego z tytułu wewnątrzwspólnotowego nabycia

> towarów lub kwoty podatku należnego od dostawy towarów, dla której podatnikiem jest ich

> nabywca – nie więcej jednak niż 6.000 zł.

nie rozumiem , jakie standardowo 60% skoro właśnie maksymalnie można odliczyć 6 tyś ? od czego to 60%??

60% od 23% ?

Napisano

> z tym odliczaniem vatu od paliwa to po bandzie ale odliczenie całego vatu od auto już aż tak

> strasznie nie jest.

> Biorąc auto w leasingu , pierwszą ratę robimy w takiej wysokości aby można było 6 tyś vatu odliczyć

Nie pierwszą, lecz wszystkie leasingowe przez cały okres leasingu.

> ------- oraz z ostatnią ratą robimy tak samo....czyli legalnie można odliczyć sobie 12 000 pln

Nie ratą, lecz kwotą wykupu.

Reszta się mniej więcej zgadza. Optymalnie byłoby gdyby auto kosztowało około 100tys. zł i miało wykup w wys. ok. 40-50%.

Co niestety jest rzadko spotykaną opcją, zwykle da się zrobić ok. 20%.

Napisano

> nie rozumiem , jakie standardowo 60% skoro właśnie maksymalnie można odliczyć 6 tyś ? od czego to

> 60%??

> 60% od 23% ?

Do 60% podatku VAT, czyli 60% z 23% ceny samochodu. Ale nie więcej niż 6tys. zł.

Napisano
  • Autor

> Do 60% podatku VAT, czyli 60% z 23% ceny samochodu. Ale nie więcej niż 6tys. zł.

no przecież to jest oczywiste smile.gif od razu napisałem, że max można odliczyć tylko 6 tyś..więc po co tutaj komplikować sytuację.

Napisałem , że w leasingu legalnie od raty leasingowej pierwszej i ostatniej można odciągnąć 6 i 6 tyś czyli jest myk aby obejść to co ustawa mówi

w sumie racja mój błąd w uproszczeniu 6 tyś od wkładu własnego i 6 tyś od wykupu

Napisano

> no przecież to jest oczywiste od razu napisałem, że max można odliczyć tylko 6 tyś..więc po co

> tutaj komplikować sytuację.

> Napisałem , że w leasingu legalnie od raty leasingowej pierwszej i ostatniej można odciągnąć 6 i 6

> tyś czyli jest myk aby obejść to co ustawa mówi

Pisałem wyżej. Od rat leasingowych możesz odliczyć wszystkich łącznie 60%/6tys. razem z ratą ostatnią.

To od czego możesz odliczyć VAT jeszcze raz to WYKUP, nie rata. Po prostu kupujesz to auto po zakończeniu leasingu.

Napisano
  • Autor

> Pisałem wyżej. Od rat leasingowych możesz odliczyć wszystkich łącznie 60%/6tys. razem z ratą

> ostatnią.

> To od czego możesz odliczyć VAT jeszcze raz to WYKUP, nie rata. Po prostu kupujesz to auto po

> zakończeniu leasingu.

edytowałem wink.gif

Napisano

> Napisałem , że w leasingu legalnie od raty leasingowej pierwszej i ostatniej można odciągnąć 6 i 6

> tyś czyli jest myk aby obejść to co ustawa mówi

Ale jak pierwszą ratę masz 30 tys. netto + 6 900 VAT, i wykup 30 tys. netto + 6900 VAT to nie odliczasz 2x6 tys. zł, tylko 2x4140. Więc Twój pomysł pozwala odliczyć 12 tys. zł tylko od aut przy pierwszej i ostatniej racie w okolicach 45 tys. zł netto (i więcej). A jak dołożymy jeszcze "kilka" rat pomiędzy, to dotyczy to tylko dosyć drogich aut. A nawet jeżeli miałeś na myśli nie pierwszą ratę, i kwotę wykupu - to suma 90 tys. netto też nie dotyczy najtańszych aut.

No i ciągle 40% VATu (albo i więcej, gdy wchodzi jeszcze limit kwotowy 6 tys.) przepada. I o te 40%+ (a w przypadku drogich aut mogą to być i dziesiątki tysięcy) toczy się gra przy najmie długoterminowym. Weźmy auto za 300 tys. netto (suma rat - nie cena dealera), i niech nawet podzielimy to tak, że łącznie odliczymy 12 tys. VATu - to ciągle przepada 57 tys. zł.

Napisano
  • Autor

> Ale jak pierwszą ratę masz 30 tys. netto + 6 900 VAT, i wykup 30 tys. netto + 6900 VAT to nie

> odliczasz 2x6 tys. zł, tylko 2x4140. Więc Twój pomysł pozwala odliczyć 12 tys. zł tylko od aut

> przy pierwszej i ostatniej racie w okolicach 45 tys. zł netto (i więcej). A jak dołożymy

> jeszcze "kilka" rat pomiędzy, to dotyczy to tylko dosyć drogich aut. A nawet jeżeli miałeś na

> myśli nie pierwszą ratę, i kwotę wykupu - to suma 90 tys. netto też nie dotyczy najtańszych

> aut.

> No i ciągle 40% VATu (albo i więcej, gdy wchodzi jeszcze limit kwotowy 6 tys.) przepada. I o te 40%

> (a w przypadku drogich aut mogą to być i dziesiątki tysięcy) toczy się gra przy najmie

> długoterminowym.

kto pisał, że chodzi mi o tanie auta , skoro napisałem , ze mogę max odliczyć 12 tyś to wiadomo, że chodzi mi o droższe samochody...ale spoko ok.gif

Napisano

I zostajesz z autem w dz.g. - czyt. sprzedając je płacisz podatki. grinser006.gif

Lepiej wziąć 1% wykupu, nie wrzucać w KUP i po 6 m-cach pogodnić auto bez podatków. ok.gif

Napisano
  • Autor

> I zostajesz z autem w dz.g. - czyt. sprzedając je płacisz podatki.

> Lepiej wziąć 1% wykupu, nie wrzucać w KUP i po 6 m-cach pogodnić auto bez podatków.

trzymam jeszcze dwa lata aby się zamortyzowało i wtedy gonię zlosnik.gif

Napisano

Jak wcześniej na 3 lata nie wyciągniesz z DG - to owszem, zapłacisz podatek od dochodu. Co przy złotówce jest oczywiste, ale już przy 50% wartości wykupu jest mało prawdopodobne.

> Lepiej wziąć 1% wykupu, nie wrzucać w KUP i po 6 m-cach pogodnić auto bez podatków.

Jak chcesz sprzedać po 6 miesiącach, to i tak opłaci się zyskać te 6 tys VATu (jeżeli to tylko kwestia rozbicia pomiędzy sumę rat i kwotę wykupu). W końcu po pół roku VAT masz zw, a niezamortyzowaną część i tak wrzucasz w koszty.

Napisano

> Więc Twój pomysł pozwala odliczyć 12 tys. zł tylko od aut

> przy pierwszej i ostatniej racie w okolicach 45 tys. zł netto (i więcej). A jak dołożymy

> jeszcze "kilka" rat pomiędzy, to dotyczy to tylko dosyć drogich aut.

Pierwsza rata może być nawet 1zl i nie ma znaczenia "pomiędzy". VAT odliczasz dwa razy: od WSZYSTKICH rat leasingowych niezależnie od ich wysokości oraz od WYKUPU, ktory jest odrębną transakcja.

Napisano

> Pierwsza rata może być nawet 1zl i nie ma znaczenia "pomiędzy". VAT odliczasz dwa razy: od

> WSZYSTKICH rat leasingowych niezależnie od ich wysokości

Nie od wszystkich - po przekroczeniu 6K zł przestajesz odliczać nawet te 60% z każdej raty.

Napisano
  • Autor

> Nie od wszystkich - po przekroczeniu 6K zł przestajesz odliczać nawet te 60% z każdej raty.

łopatologicznie

1. wkład własny + wszystkie raty leasingowe = maksymalne odliczenie vatu na kwotę 6 tyś

2. wykup jako osobna transakcja = maksymalne odliczenie na kwotę 6 tyś

Od zakupionego auta można odliczyć kwotowo nie procentowo 12 000 PLN

Napisano

> łopatologicznie

> 1. wkład własny + wszystkie raty leasingowe = maksymalne odliczenie vatu na kwotę 6 tyś

O ile te 6 tys. nie przekracza 60% VATu w tych ratach.

> 2. wykup jako osobna transakcja = maksymalne odliczenie na kwotę 6 tyś

O ile nie przekracza to 60% VATu z poszczególnych faktur.

> Od zakupionego auta można odliczyć kwotowo nie procentowo 12 000 PLN

O ile nie przekracza to w.w. limitów procentowych - czyli nie więcej niż 60% VATu od rat i nie więcej, niż 60% VATu od wykupu.

Ale sam zacząłeś wyróżniać pierwszą i ostatnią ratę - więc to sobie tłumacz, a nie księgowemu.

Napisano

> z tym odliczaniem vatu od paliwa to po bandzie ale odliczenie całego vatu od auto już aż tak

> strasznie nie jest.

z opłaty wstępnej i rat odliczasz 60 % nie więcej niż 6000 i z wartości końcowej 60 % nie więcej niż 6000 zł, więc żeby odliczyć 12 TPLN trzeba kupić dosyć drogie auto (ponad 100 TPLN)

Napisano

> łopatologicznie

> 1. wkład własny + wszystkie raty leasingowe = maksymalne odliczenie vatu na kwotę 6 tyś

60 % nie więcej niż 6000 zł - jeśli osiągniesz 60 % to kończysz odliczanie VAT, tak jak pisałem to musi być dosyć drogie auto

> 2. wykup jako osobna transakcja = maksymalne odliczenie na kwotę 6 tyś

> Od zakupionego auta można odliczyć kwotowo nie procentowo 12 000 PLN

procentowo 60 % nie więcej niż 6000 zł od OW + raty i 60 % Z WK

Napisano

albo zrobić 0,1 % WK, nie wrzucać w koszta i pogonić na umowę kupna sprzedaży zlosnik.gif ot taki myk dla odważnych zlosnik.gif

Napisano

> Nie od wszystkich - po przekroczeniu 6K zł przestajesz odliczać nawet te 60% z każdej raty.

..ale są kosztem uzyskania przychodu ok.gif

Napisano

> albo zrobić 0,1 % WK,

Co to WK?

> nie wrzucać w koszta i pogonić na umowę kupna sprzedaży ot taki myk dla

> odważnych

Dlaczego dla odwaznych?

Napisano

> Co to WK?

Wartość końcowa

> Dlaczego dla odwaznych?

Jeśli przedsiębiorca wykupił, nawet nie wrzucił w koszta to musiał wykupić jako przedsiębiorca, a jeśli tak się stało to powinien przy sprzedaży wystawić fakturę - to interpretacja kilku izb skarbowych...

Napisano

> Wartość końcowa

> Jeśli przedsiębiorca wykupił, nawet nie wrzucił w koszta to musiał wykupić jako przedsiębiorca, a

> jeśli tak się stało to powinien przy sprzedaży wystawić fakturę - to interpretacja kilku izb

> skarbowych...

Mógłbyś w wolnej chwili podrzucić taką interpretację?

ok.gif

Napisano

> Jeśli przedsiębiorca wykupił, nawet nie wrzucił w koszta to musiał wykupić jako przedsiębiorca, a

To zależy od umowy.

> jeśli tak się stało to powinien przy sprzedaży wystawić fakturę - to interpretacja kilku izb

> skarbowych...

Jak jest VATowcem, to nie na wszystko wystawia fakturę (nie ma prawa wystawić rachunku). Istotne jest jednak, czy wlicza do przychodu z DG. A sprzedaż poniżej ceny rynkowej zawsze jest ryzykowna.

Niska wartość wykupu nie ma sensu, jak się chce szybko auto pogonić. Bo przy DG podatek płaci się od dochodu - czyli przychód minus koszt. Jak ktoś ma wykup za symboliczną złotówkę, to:

a. US się przyczepi, jak sprzeda po cenie nierynkowej.

b. jak sprzeda po cenie rynkowej to ma duży dochód a co za tym idzie duży podatek. Ale trzeba pamiętać, że wcześniej więcej wliczył w koszty w ratach leasingowych, więc wcześniej miał za to mniejszy podatek. Więc tak naprawdę to możliwość odliczenia VATu przy wykupie robi różnicę, więc warto mieć go do odliczenia na maksa, jeżeli nie wystarczyło limitu na odliczenie od rat leasingowych.

Napisano

> To zależy od umowy.

Już nie - ustawa zobowiązuje leasingodawcę do ustalenia wartości wykupu na początku.

> Jak jest VATowcem, to nie na wszystko wystawia fakturę (nie ma prawa wystawić rachunku). Istotne

> jest jednak, czy wlicza do przychodu z DG. A sprzedaż poniżej ceny rynkowej zawsze jest

> ryzykowna.

Ale z czyjej strony? Ze strony eks-Korzystającego? Czy ze strony firmy leasingowej? Firma leasingowe może sprzedać po wartości 0,1 % WK lub 1% WK jeśli tak się umówiła z Klientem. Innemu podmiotowi może sprzedać tylko po wartości rynkowej.

> Niska wartość wykupu nie ma sensu, jak się chce szybko auto pogonić. Bo przy DG podatek płaci się

> od dochodu - czyli przychód minus koszt. Jak ktoś ma wykup za symboliczną złotówkę, to:

> a. US się przyczepi, jak sprzeda po cenie nierynkowej.

> b. jak sprzeda po cenie rynkowej to ma duży dochód a co za tym idzie duży podatek. Ale trzeba

> pamiętać, że wcześniej więcej wliczył w koszty w ratach leasingowych, więc wcześniej miał za

> to mniejszy podatek. Więc tak naprawdę to możliwość odliczenia VATu przy wykupie robi różnicę,

> więc warto mieć go do odliczenia na maksa, jeżeli nie wystarczyło limitu na odliczenie od rat

> leasingowych.

..pamiętajmy jednak, że wykup po wartości większej niż minimalna wartość środka trwałego (3500 netto)powoduje potrzebę amortyzacji auta ok.gif

Napisano

> Już nie - ustawa zobowiązuje leasingodawcę do ustalenia wartości wykupu na początku.

I musi to wykupić podmiot który był leasingobiorcą? Bo do tego się odnosiłem.

> Innemu podmiotowi może sprzedać tylko po wartości rynkowej.

Sprzedać może po dowolnej cenie. Tylko fiskus może sobie zażyczyć podatku od ceny rynkowej.

> ..pamiętajmy jednak, że wykup po wartości większej niż minimalna wartość środka trwałego (3500

> netto)powoduje potrzebę amortyzacji auta

Nic podobnego. Nie ma obowiązku amortyzacji środka trwałego(i niektórzy nie amortyzują - bo im się nie opłaca, ale to dłuższy temat). No i nie ma obowiązku wykupionego auta używania jako środek trwały - można go potraktować jako towar i sprzedać przed upływem roku.

Napisano

> I musi to wykupić podmiot który był leasingobiorcą? Bo do tego się odnosiłem.

Musi - każdy inny może wykupić tylko po wartości rynkowej.

> Sprzedać może po dowolnej cenie. Tylko fiskus może sobie zażyczyć podatku od ceny rynkowej.

Tylko po rynkowej ok.gif

> Nic podobnego. Nie ma obowiązku amortyzacji środka trwałego(i niektórzy nie amortyzują - bo im się

> nie opłaca, ale to dłuższy temat). No i nie ma obowiązku wykupionego auta używania jako środek

> trwały - można go potraktować jako towar i sprzedać przed upływem roku.

Tylko jeśli wykupuje podmiot uprawniony do handlu pojazdami ok.gif

Napisano

> Musi - każdy inny może wykupić tylko po wartości rynkowej.

Możesz podać podstawę tego "musi"?

> Tylko po rynkowej

Kto mi zabroni sprzedać po dowolnej cenie? Chyba, że chcesz udowadniać, że każda cena transakcyjna jest ceną rynkową, skoro strony zawarły taką transakcję.

> Tylko jeśli wykupuje podmiot uprawniony do handlu pojazdami

A kto zabrania każdemu kupić auto i sprzedać? Możesz podać podstawę, że przedsiębiorca musi używać auta powyżej roku?

Czy może twierdzisz, że każdy, kto nie ma jakiejś koncesji na handel pojazdami musi amortyzować? Amortyzacja to prawo (nie obowiązek) i to przysługuje tylko, gdy środek trwały jest używany do DG.